Spatele este alcătuit dintr-un sistem complex de oase, ligamente, articulaţii, muşchi şi nervi, iar durerile resimţite, pot fi cauzate de o problemă la nivelul oricărui element.
Angela Micuşa,
specialist kinetoterapeut, categoria I
Cauzele durerilor de spate
sunt diverse şi depind de regiunea afectată: traumatisme, poziţii incorecte, surplusul de greutate sau din contra, scăderea rapidă în greutate (fără ajutorul exerciţiilor fizice); stresul; dereglările de ţinută: scoliozele, cifozele etc.; schimbările de vârstă: osteohondroza, osteoporoza; anomalii de dezvoltare a coloanei vertebrale: spina, bifida, anomalia chimerli etc. Inclusiv pot fi instabilităţile de coloană, îndeosebi din regiunea cervicală şi lombară, pentru că ele sunt expuse cel mai mult accidentărilor.
Durerile din regiunea cervicală
Dacă este afectată partea superioară a coloanei vertebrale, pot apărea dereglări circulatorii cu dureri de cap, ameţeli, zgomot în urechi, tensiunea arterială coborâtă sau ridicată; dereglări neurologice: amorţeală de mâini, senzaţia de nod în gât, înţepături în inimă, insomnie, irascibilitate, transpiraţii.
Durerile din regiunea toracică
Afecţiunea coloanei vertebrale din zona mijlocie poate da senzaţii de lipsă de aer, dureri în piept, dureri intercostale ce iradiază şi la nivelul sânilor. La acest nivel, pacientul nu poate îndrepta spatele sau nu se poate roti în dreapta sau stânga, respiraţia poate să fie superficială. Apar dureri în regiunea umerilor, scapulelor, mâinilor.
Durerile din regiunea lombosacrală
Cele mai mari dureri de spate sunt în zona lombară, deoarece presiunea mare, la care este expusă de fiecare dată, când stăm aşezaţi sau ridicăm ceva, poate duce la accidentări. Este adesea provocată de o mişcare bruscă sau greşită. De aici se reflectă durerea în abdomen, în organele urogenitale şi ajunge spre picioare.
Durerea în abdomen se asociază şi cu sindromul premenstrual
Înainte de ciclu, ovarele se măresc în volum şi se pregătesc de ovulaţie. Ele sunt în tandem cu partea anterioară abdominală, unde se află nervii pelvieni şi iradiază dureri în regiunea lombosacrală, inclusiv pot apărea dureri şi la membrele inferioare.
Sarcina şi durerile de spate
În timpul sarcinii aceeaşi nervi sunt supuşi presiunii, pentru că abdomenul se măreşte şi greutatea cade asupra regiunii inferioare a coloanei vertebrale. Femeia gravidă are dureri de spate mai vădite. Oasele, articulaţiile, ligamentele şi muşchii sunt expuşi unor extinderi şi pregătiri, datorită hormonilor feminini, ce răspund de sarcină şi naştere.
În timpul sarcinii trebuie să ţii cont de anumite reguli de întreţinere:
- · să eviţi temperaturile prea fierbinţi sau reci;
- · să eviţi eforturile fizice, psihice, traumatismele;
- · trebuie să porţi încălţăminte cu toc şi comodă;
- · să nu ridici greutăţi;
- · cel mai indicat este să te pregăteşti pentru acest fenomen fiziologic din timp (aici mă refer la exerciţii fizice), care pot fi continuate şi în timpul sarcinii sub supravegherea unui specialist, pentru că se tonifică muşchiul uterului, abdomenului, perineali şi lombari.
Cum să scapi de durerile de spate
Există dureri acute şi cronice. Durerile acute durează până la câteva zile. Ele se tratează medicamentos cu analgezice, antiinflamatorii, miorelaxante. Poziţia corpului e de dorit să fie în repaos, adică culcat. Salteaua să dea coloanei vertebrale poziţia curburii normale – fiziologice. Sub regiunea lombară se aplică un rulou, iar picioarele se îndoaie în genunchi. În poziţia ridicată se recomandă un bandaj pentru susţinerea regiunii lombare, ca să micşoreze intensitatea durerilor.
În timpul somnului perna se plasează între umăr şi gât, dându-i un unghi de 90 grade.
În durerile cronice se recomandă tratamentul balneo-sanatorial: masajul, terapia manuală, exerciţiul fizic, tracţiile coloanei vertebrale, fizioterapia, aplicaţiile cu parafină, cu nămol, hidroterapia, acupunctura, apiterapia.
Atunci când simţim dureri este bine să găseşti poziţiile potrivite pentru evitarea lor.
Nu uita că, înainte de a începe un tratament trebuie să consulţi specialistul: reabitolog, neurolog, traumatolog, kinetoterapeut, vertebrolog.
Nu e bine să aştepţi mult timp ca să treacă durerea, ci să consulţi un medic specialist, care prin investigaţii poate depista cauza durerii şi să îţi recomande un tratament corespunzător, prin urmare nu lua medicamente la întâmplare.
Mişcarea este viaţă şi sănătate. Fă sport în fiecare dimineaţă şi te vei simţi foarte bine pe parcursul întregii zile.
Text: Snejana Țugui