Sindromul premenstrual, manifestat prin dureri de cap, nervozitate, modificări ale dispoziţiei, senzaţie de burtă umflată, dureri sâcâitoare, surde în regiunea inferioară a abdomenului, cauzează suferinţe multor dintre femei în a doua jumătate a ciclului menstrual. Se estimează că aproape 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual în decursul vieţii.
Vârful incidenței sindromului premenstrual este situat între 20 și 40 de ani, iar intensitatea manifestărilor poate varia de la o lună la alta, simptomele având tendinţă să se repete lunar în funcţie de fiecare caz în parte.
În a doua jumătate a ciclului menstrual este bine ca persoanele afectate de sindromul premenstrual să evite în alimentaţie dulciurile, ciocolata, produsele încărcate în amidon, consumul excesiv de lichide, alimentele cu conţinut mare de sare, zahăr, murăturile.
De ce ai poftă nestăpânită de ciocolată în perioada menstruaţiei?
Pe termen lung, alimentele bogate în acizi grași, precum speciile de peste gras, uleiul de măsline, alte uleiuri vegetale, par să acţioneze benefic în calmarea sindromului premenstrual. Ceaiul de gălbenele sau de creţişoară, băut cu o săptămână înainte de ciclu, combate durerile menstruale.
Mărarul, sursă de fitoestrogeni
Mărarul conține vitaminele A, B6 și C. 40 de grame de mărar asigură necesarul zilnic de vitamina C, riboflavină, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu, fibre alimentare, fosfor și zinc. Este o plantă deosebit de folositoare femeilor, datorită fitoestrogenilor naturali, care intră în compoziția lui. Aceste substanțe echilibrează nivelul hormonilor femini.
Află totul despre durerile menstruale!
Se presupune că consumul regulat de mărar ajută la prevenirea sindromului premenstrual și menstrelor prea abundente.
În perioada menopauzei, mărarul înlătură bufeurile și transpirațiile nocturne.
Poţi folosi mărar din abundenţă, proaspăt, în mâncare. Mai poți face infuzie dintr-o linguriță de semințe de mărar la o cană cu apă.