Se spune că vârsta de 25 de ani este pragul de la ascendent la descendent. Să ne punem de acord sau nu, există semne care susură, efectiv, ca ai început să mergi spre descendenţă, iar unele dintre ele probabil că nu se adeveresc cu regularitate.
Iată câteva semne că ai început să îmbătrâneşti:
1. Mănânci mai puţin. E firesc – metabolismul începe să încetinească de la o anumită vârstă, corpul având nevoie de mai puţină mâncare, lucru determinat şi de scăderea activităţii fizice. Chiar dacă nu-ţi dai seama, începi să faci mai puţină mişcare decât făceai anterior.
2. Memoria nu are neapărat de suferit. Slăbirea memoriei nu este un indiciu de îmbătrânire. Dimpotrivă, anumite aspecte ale gândirii şi ale memoriei sunt chiar îmbunătăţite odată cu trecerea timpului. Totodată, uitarea nu este o problemă constantă a bătrâneţii.
3. Bei mai puţin lichid sau bei mai puţin decât obişnuiai. Consumul de lichid scade cantitativ odătă cu avansarea în vârsta, iar aceste schimbări fiziologice nu le putem împiedica. Important este să nu neglijăm de fiecare dată hidratarea corespunzătoare a corpului.
4. Observi că nu poţi să mai slăbeşti atât de repede. De altfel, după vârsta de 30 de ani multe persoane simt pe propria piele încetinirea metabolismului pentru că, deşi nu schimbă nimic în regimul alimentar, depun kilograme. Aşadar nu mai arzi la fel de repede caloriile ingerate.
5. Sânii nu mai sunt atât de falnici şi plini de viaţă. Sânii îşi pierd din plenitudine datorită scăderii masei lor adipoase, din cauza reducerii nivelului de hormoni estrogeni în organism. Stai lateral în faţa oglinzii, cu coatele îndoite la 90 de grade şi ar trebui să observi că linia de jos a sânului trebuie să ajungă doar la jumătatea distanței dintre cot şi umăr.
6. Înaintarea în vârstă nu înseamnă mai puţin sex. Lipsa sexului nu are nicio legătura cu înaintarea în vărstă, spun specialiştii, ea fiind generată mai degrabă de problemele de intimitate din cuplu. Iar obţinerea mai dificilă a unei erecţii la bărbaţi sau scăderea lubrifierii vaginale este mai puţin eficientă după vârsta de 45 – 50 de ani, încolo.
7. Venele la nivelul mâinilor au început să iasă mai mult în evidenţă, inclusiv pete de hiperpigmentaţie, de culoare maro îşi fac, de asemenea, debutul.
8. Scazi în înălţime. De la 30 de ani în sus, femeile scad în înălţime cu aproximativ 1,25 mm pe an.
9. Începi să adormi în faţa televizorului, dar până la o vreme nu făceai acest lucru.
10. Alegi haine și încălțăminte pentru confort, mai degrabă decât pentru stil.
11. Ai nevoie din ce în ce mai mult de un pui de somn după-amiază.
12. Te ia rapid somnul după un pahar de vin, iar mai întâi nu ţi se întâmpla acest lucru.
13. Ţii morţiş să te îmbraci adecvat vremii de afară.
14. Începi să produci geamăt de fiecare dată când te apleci.
15. Puţin perceptibil, însă începe să scadă masa musculară. După vârsta de 27 de ani bărbaţii pot să piardă câte 1,5kg de masă musculară la fiecare zece ani, arată un studiu portughez, iar femeile nu sunt ferite nici ele de acest risc.
Aşadar, o dietă bogată în fructe şi legume, ce conţine nutrienţi importanţi cu efect anti-îmbătrânire, adoptarea stilului de viaţă sănătos şi muşchii puşi la treabă menţin corpul tânăr şi puternic!