Senzația de frig. De ce este accentuată la unele persoane?

Dacă ești singura care tremură de frig când toți ceilalți spun că lor le e bine, este posibil să ai o astfel de constituție. Unii oameni pur și simplu se nasc mai sensibili la frig decât alții. În același timp, senzația cronică de frig poate ascunde o tulburare sau o problemă de sănătate. Iată, mai jos, câteva dintre cauze!

separator

Side view of sick woman having coffeeEști prea slabă

Grăsimea și mușchii sunt buni izolatori termici. Dacă ai slăbit recent sau ai fost dintotdeauna mai subțire, nu trebuie să te mire dacă ți-e frig la o temperatură ambiantă ce este confortabilă pentru majoritatea oamenilor. Ar trebui să te îngrași ca să reziști mai bine? Nu! Trebuie să-ți întărești mușchii, practicând exerciții fizice.

Oboseala

Senzația permanentă de frig poate fi cauzată de lipsa de somn sau de oboseală acumulată. Cercetările arată că cei mai mulți dorm doar șase ore și jumătate pe noapte. Ca să afli de cât somn ai nevoie, numără orele dormite într-o zi când nu pui ceasul să sune.

Medicii le recomandă bolnavilor de răceală să nu ia medicamente care reduc febra

Ai probleme cu glanda tiroidă

Faptul că ai întotdeauna la tine un hanorac de rezervă, chiar și în lunile de vară, poate indica prezența hipotiroidiei. Când această glandă secretă prea puțini hormoni, metabolismul e încetinit, iar corpul produce mai puțină căldură. O simplă analiză de sânge (TSH) îți spune dacă tiroida e vinovată de senzația permanentă de frig. Dacă se confirmă că ai hipotiroidie, medicul îți va prescrie un tratament cu hormoni.

Ești anemică

Fierul transportă oxigenul către celule, care produc energie. Când cantitatea de fier este scăzută, se reduce nivelul de energie. Dacă în afară de faptul că ți-e frig sunt prezente simptome precum oboseală, ten palid, rezistență scăzută la efort fizic, ar fi bine să-ți faci analizele de sânge. Dacă se confirmă că ai anemie, e posibil să ți se prescrie un supliment de fier. În pus, trebuie să incluzi în meniu mai multe alimente bogate în acest element (carne roșie, ficat, stridii).

Frigul la picioare creşte riscul de a te îmbolnăvi de răceală sau gripă!

Ai circulație periferică deficitară

Dacă ai mereu mâinile și picioarele reci ca gheața în timp ce restul corpului îl simți confortabil, cel mai probabil cauza e o problemă de circulație. Dacă așa ai fost dintotdeauna, asta înseamnă că te-ai născut cu o circulație periferică deficitară, dar n-ai de ce să-ți faci griji. Pe lângă mănușile călduroase și șosetele de lână, te ajută unele suplimente care stimulează circulația periferică.

În schimb, dacă sensibilitatea ta exagerată la frig a apărut brusc, cauza poate fi alta: boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, fumat, sindrom Raynaud.

Ești deshidratată

Un motiv în plus să bei măcar 1,5 litri de apă și pe timpul iernii: apa din corp reține căldura și o eliberează treptat, menținând temperatura cutanată la un nivel confortabil. În schimb, dacă ești deshidratată, corpul devine foarte sensibil la temperaturile extreme. Apa te încălzește și prin faptul că stimulează metabolismul.

„Răceala la ovare”, simptome şi tratament

Ai diabet

Dacă n-ai fost friguroasă dintotdeauna, ci de la un moment dat ai constatat că nu reușești să te încălzești ori că mâinile și picioarele sunt în permanență reci, s-ar putea să suferi de diabet. Netratată, această boală afectează nervii și vasele de sânge, diminuând circulația sângelui la nivelul extremităților.

Ca să afli dacă ai diabet, este necesar să măsori glicemia dimineața, pe stomacul gol.

Suferi de boala Lyme

S-a constatat că mulți dintre pacienții cu boala Lyme, o infecție provocată de bacteriile transmise prin înțepătura de căpușă, se plâng că au extremitățile reci. Această maladie este dificil de diagnosticat deoarece are diverse simptome, fiind deseori confundată cu alte afecțiuni. Infecția poate fi confirmată cu ajutorul unor teste de laborator și se tratează cu antibiotice.

Rețete naturiste. Cum prevenim răceala la copii

Medicamentele

Citește cu atenție prospectul medicamentelor pe care le iei, întrucât unele slăbesc mecanismele de apărare împotriva frigului, de exemplu vasodilatatoarele, antiinflamatoarele, somniferele, barbituricele, antiepilepticele, unele preparate hipotensive.

Cum să te protejezi împotriva frigului?

– Înainte să ieși afară, asigură-te că ești gros îmbrăcată. Pune-ți căciulă, mănuși și șosete. De asemenea, protejează-ți gura și nasul cu un fular, ca aerul care ajunge la bronhii să nu fie prea rece.

– E mai bine să te îmbraci cu mai multe rânduri de haine subțiri în loc să pui pe tine un singur pulovăr gros. Aerul dintre straturile de haine joacă rol de izolant.

– Când e frig afară, nu sta pe loc foarte mult timp. Fii activă (mers alert, țopăit), ca să stimulezi circulația sangvină, dar fără să transpiri.

– Ai grijă ca în locuință să fie o temperatură de minimum 20°C.

– Consumă alimente și băuturi calde, dar evită cafeaua și alcoolul, întrucât care au efect diuretic și favorizează pierderea de căldură.

Bine de știut!

Senzația de frig sau de cald apare atunci când variațiile de temperatură sunt de cel puțin 6°C pe minut. De exemplu, când ieși iarna din casă, dacă te arunci brusc în apa mării, când intri într-o saună. Dacă temperatura se modifică lent, vei simți schimbarea într-un timp mai lung și numai dacă diferența dintre temperaturi (cea inițială și cea la care s-a ajuns) este mare.

În plus, este un lucru cunoscut că femeile sunt mai puțin rezistente la frig în comparație cu bărbații. Care-i explicația? Estrogenii, hormoni feminini, diminuează fluxul sangvin la nivelul extremităților. De asemenea, femeile sunt mai scunde și au masa musculară mai mică decât bărbații.

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Un tânăr din Capitală a rămas fără acte și bani în microbuzul de pe ruta 120
Articolul anterior
Serghei Lazarev a recunoscut că are un fiu de doi ani
Articolul următor