Senzația de frig. De ce este accentuată la unele persoane?

Dacă ești singura care tremură de frig când toți ceilalți spun că lor le e bine, este posibil să ai o astfel de constituție. Unii oameni pur și simplu se nasc mai sensibili la frig decât alții. În același timp, senzația cronică de frig poate ascunde o tulburare sau o problemă de sănătate. Iată, mai jos, câteva dintre cauze!

separator

Side view of sick woman having coffeeEști prea slabă

Grăsimea și mușchii sunt buni izolatori termici. Dacă ai slăbit recent sau ai fost dintotdeauna mai subțire, nu trebuie să te mire dacă ți-e frig la o temperatură ambiantă ce este confortabilă pentru majoritatea oamenilor. Ar trebui să te îngrași ca să reziști mai bine? Nu! Trebuie să-ți întărești mușchii, practicând exerciții fizice.

Oboseala

Senzația permanentă de frig poate fi cauzată de lipsa de somn sau de oboseală acumulată. Cercetările arată că cei mai mulți dorm doar șase ore și jumătate pe noapte. Ca să afli de cât somn ai nevoie, numără orele dormite într-o zi când nu pui ceasul să sune.

Medicii le recomandă bolnavilor de răceală să nu ia medicamente care reduc febra

Ai probleme cu glanda tiroidă

Faptul că ai întotdeauna la tine un hanorac de rezervă, chiar și în lunile de vară, poate indica prezența hipotiroidiei. Când această glandă secretă prea puțini hormoni, metabolismul e încetinit, iar corpul produce mai puțină căldură. O simplă analiză de sânge (TSH) îți spune dacă tiroida e vinovată de senzația permanentă de frig. Dacă se confirmă că ai hipotiroidie, medicul îți va prescrie un tratament cu hormoni.

Ești anemică

Fierul transportă oxigenul către celule, care produc energie. Când cantitatea de fier este scăzută, se reduce nivelul de energie. Dacă în afară de faptul că ți-e frig sunt prezente simptome precum oboseală, ten palid, rezistență scăzută la efort fizic, ar fi bine să-ți faci analizele de sânge. Dacă se confirmă că ai anemie, e posibil să ți se prescrie un supliment de fier. În pus, trebuie să incluzi în meniu mai multe alimente bogate în acest element (carne roșie, ficat, stridii).

Frigul la picioare creşte riscul de a te îmbolnăvi de răceală sau gripă!

Ai circulație periferică deficitară

Dacă ai mereu mâinile și picioarele reci ca gheața în timp ce restul corpului îl simți confortabil, cel mai probabil cauza e o problemă de circulație. Dacă așa ai fost dintotdeauna, asta înseamnă că te-ai născut cu o circulație periferică deficitară, dar n-ai de ce să-ți faci griji. Pe lângă mănușile călduroase și șosetele de lână, te ajută unele suplimente care stimulează circulația periferică.

În schimb, dacă sensibilitatea ta exagerată la frig a apărut brusc, cauza poate fi alta: boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, fumat, sindrom Raynaud.

Ești deshidratată

Un motiv în plus să bei măcar 1,5 litri de apă și pe timpul iernii: apa din corp reține căldura și o eliberează treptat, menținând temperatura cutanată la un nivel confortabil. În schimb, dacă ești deshidratată, corpul devine foarte sensibil la temperaturile extreme. Apa te încălzește și prin faptul că stimulează metabolismul.

„Răceala la ovare”, simptome şi tratament

Ai diabet

Dacă n-ai fost friguroasă dintotdeauna, ci de la un moment dat ai constatat că nu reușești să te încălzești ori că mâinile și picioarele sunt în permanență reci, s-ar putea să suferi de diabet. Netratată, această boală afectează nervii și vasele de sânge, diminuând circulația sângelui la nivelul extremităților.

Ca să afli dacă ai diabet, este necesar să măsori glicemia dimineața, pe stomacul gol.

Suferi de boala Lyme

S-a constatat că mulți dintre pacienții cu boala Lyme, o infecție provocată de bacteriile transmise prin înțepătura de căpușă, se plâng că au extremitățile reci. Această maladie este dificil de diagnosticat deoarece are diverse simptome, fiind deseori confundată cu alte afecțiuni. Infecția poate fi confirmată cu ajutorul unor teste de laborator și se tratează cu antibiotice.

Rețete naturiste. Cum prevenim răceala la copii

Medicamentele

Citește cu atenție prospectul medicamentelor pe care le iei, întrucât unele slăbesc mecanismele de apărare împotriva frigului, de exemplu vasodilatatoarele, antiinflamatoarele, somniferele, barbituricele, antiepilepticele, unele preparate hipotensive.

Cum să te protejezi împotriva frigului?

– Înainte să ieși afară, asigură-te că ești gros îmbrăcată. Pune-ți căciulă, mănuși și șosete. De asemenea, protejează-ți gura și nasul cu un fular, ca aerul care ajunge la bronhii să nu fie prea rece.

– E mai bine să te îmbraci cu mai multe rânduri de haine subțiri în loc să pui pe tine un singur pulovăr gros. Aerul dintre straturile de haine joacă rol de izolant.

– Când e frig afară, nu sta pe loc foarte mult timp. Fii activă (mers alert, țopăit), ca să stimulezi circulația sangvină, dar fără să transpiri.

– Ai grijă ca în locuință să fie o temperatură de minimum 20°C.

– Consumă alimente și băuturi calde, dar evită cafeaua și alcoolul, întrucât care au efect diuretic și favorizează pierderea de căldură.

Bine de știut!

Senzația de frig sau de cald apare atunci când variațiile de temperatură sunt de cel puțin 6°C pe minut. De exemplu, când ieși iarna din casă, dacă te arunci brusc în apa mării, când intri într-o saună. Dacă temperatura se modifică lent, vei simți schimbarea într-un timp mai lung și numai dacă diferența dintre temperaturi (cea inițială și cea la care s-a ajuns) este mare.

În plus, este un lucru cunoscut că femeile sunt mai puțin rezistente la frig în comparație cu bărbații. Care-i explicația? Estrogenii, hormoni feminini, diminuează fluxul sangvin la nivelul extremităților. De asemenea, femeile sunt mai scunde și au masa musculară mai mică decât bărbații.

sursa

Un tânăr din Capitală a rămas fără acte și bani în microbuzul de pe ruta 120
Articolul anterior
Serghei Lazarev a recunoscut că are un fiu de doi ani
Articolul următor