Dacă sforăi în timpul somnului, probabil te gândeşti că este doar un obicei jenant şi enervant. În realitate, însă, sforăitul poate conduce la câteva boli foarte serioase. De aceea este indicat să ceri sfatul medicului dacă sforăi.
1. Boli cardiovasculare
Apneea în somn este strâns legată de bolile cardiovasculare – hipertensiune arterială, probleme coronariene – care, în final să conducă la infarct.
De asemenea, intensitatea sforăitului are legatură cu riscul de ateroscleroză carotidă. Cu cât sforăi mai mult şi mai puternic noaptea, cu atât creşte riscul de a face infarct în timpul somnului.
Oamenii care sforăie au probleme şi cu ritmul cardiac. Cei care suferă de apnee în somn sunt predispuşi unor episoade de fibrilaţie atrială, cea mai comună formă de aritmie.
2. Reflux gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian este foarte des întâlnit în rândul persoanelor care suferă de apnee în somn. Tulburarea apare din cauza modificărilor în funcţionarea organismului, mai exact a modului în care gâtul “se închide” în timp ce aerul circulă înainte şi înapoi în timpul somnului. În acest fel se produce presiune asupra stomacului, iar o parte din conţinutul sau poate ajunge înapoi în esofag. Atât apneea în somn cât şi refluxul gastroesofagian au fost puse pe seama kilogramelor în plus, astfel că slăbirea poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
3. Dureri de cap şi tulburări mintale
De câte ori te-ai trezit cu dureri de cap? Cercetătorii au descoperit o legatură directă dintre durerile matinale de cap şi tulburările de somn cauzate de apnee. Deloc surprinzător, persoanele care sforăie au o calitate a vieţii mult mai scăzută decât persoanele care nu sforăie. Lipsa somnului îi face mai morocănoşi, prost dispuşi. De asemenea, creşte riscul dezvoltării depresiei şi anxietăţii.
4. Obezitate
Mai mult de jumătate dintre oamenii supraponderali au apnee în somn. Grăsimea se acumulează în jurul gâtului, făcând respiraţia mai dificilă şi astfel apare sforăitul.