Simptomele anorexiei

Anorexia este o tulburare de alimentaţie care te poate afecta grav, dacă nu recunoşti la timp faptul că ai nevoie de ajutor din partea unui specialist.

separator

Multe persoane „certate” cu mâncarea nu îşi dau seama că suferă de anorexie, deşi organismul lor le transmite diverse semnale prin care le atenţionează că sunt în pericol. Iată câteva dintre cele mai comune semne ale începutului de anorexie.

anorexie-09

1. Ai fobie de îngrăşare
Cele mai multe femei fug de îngraşare, dar cu toate acestea nu se feresc să mănânce ceea ce le place, ba chiar îşi fac curaj să se răsfeţe cu dulciuri sau gustari sărate. Abia în momentul în care teama de îngraşare se transformă în fobie şi începi să crezi că orice aliment îţi va adauga centimetri în talie se poate spune că devii anorexică.

anorexie2. Te înfometezi
Înfometarea este unul dintre cele mai clare semne că eşti pe punctul de a deveni anorexică. Când refuzi cu îndârjire să mănânci normal şi ciuguleşti câte ceva doar atât cât să poţi supravieţui, ar trebui să îţi dai seama că obiceiurile tale îşi vor pune amprenta asupra corpului şi psihicului tău.

3. Te simţi vinovată când mănânci
Se întâmplă des să te simţi vinovată că ai mâncat două boabe de struguri în plus sau că ai gustat dintr-o prăjitură? Nu este normal să ai astfel de mustrări de conştiinţă, însă dacă ele refuză să dispară, este semn că devii anorexică.

4. Refuzi să mănânci de faţă cu alte persoane
Refuzul de a mânca de faţă cu alte persoane, de ruşine, de teamă să nu fii criticată sau chiar din cauza obsesiei legate de mâncare, este un alt semn că devii anorexică. Uneori, acest semn este însoţit de bulimie, adică după ce mănânci, te forţezi să vomiţi, pentru a elimina alimentele ingerate.

1194265630

5. Ai o părere foarte proastă despre corpul tău
Mai devreme sau mai târziu, fiecare femeie ajunge să fie nemulţumită de fizicul ei, dar nu devine obsedată de felul în care arată. Dacă ai o părere foarte proastă despre corpul tău şi te consideri supraponderală, deşi ai o greutate cu mult sub limita standard, înseamnă că ai o imagine distorsionată a corpului. Această tulburare însoţeşte negreşit anorexia şi ar trebui tratată cu ajutorul unui psiholog.

18438283

6. Nu ai avut menstruaţie în ultimele luni
Lipsa menstruaţiei 2-3 luni la rând poate fi un semn al anorexiei. Alimentaţia precară produce mari deficienţe de substanţe minerale şi nutritive în organism. Acestea, la rândul lor afectează sistemul endocrin şi producţia hormonilor responsabili pentru menţinerea ciclului menstrual în limite normale.
Este indicat să te adresezi unui medic sau sa ceri ajutorul unei persoane apropiate în cazul în care te confrunţi cu această problemă, deoarece anorexia este mai uşor de tratat în faza incipientă, decât într-o fază avansată.

anorexique-L-1

7. Aspectul tău fizic lasă de dorit
Lipsa mineralelor şi a vitaminelor se observă cel mai bine la exteriorul corpului, iar anorexia poate fi cu greu ascunsă atunci când:
– îţi poţi număra cu uşurinţă coastele, fără să-ţi tragi burta
– eşti lipsită de energie
– ai o piele foarte uscată
– ai unghii casante
– îţi cade parul
– ai probleme cu dantura
– simţi că îţi este frig tot timpul
– pielea palmelor capătă o nuanţă portocalie
– ai cearcăne

Sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Cea mai frumoasă rochie de mireasă din hârtie igienică
Articolul anterior
Simptome ale unui mariaj sortit divorțului
Articolul următor