Sunt neurolog și toată viața am studiat creierul uman. Pentru a fi fericit ai nevoie de numai 4 lucruri!

Alex Korb este neurolog și scriitor. El este autorul cărții “Spirala ascendentă: cum să folosești neurologia pentru a inversa cursul depresiei”. Această carte a devenit cea mai vândută de pe Amazon, după numai o săptămână de la lansare. Bineînțeles, că fericirea este relativă pentru fiecare persoană în parte și fiecare o simte diferit, totuși ia aminte la învățămintele neurologului Alex Corb.

separator
404010l-640x0-w-2779ce7d


1. Una dintre cele mai importante întrebări:

Când treci printr-o perioadă mai dificilă, pune-ți următoarea întrebare: “Pentru ce pot să-i mulțumesc lui Dumnezeu?”.

Nu te grăbi să tragi concluzii pripite. Korb susține că sentimentul de mulțumire are un impact biologic asupra creierului, iar explicația este una simplă. Știi cum funcționează antidepresivul bupropion? Acesta stimulează secreția de dopamină, precum și sentimentul de mulțumire. Dar fluoxetina, știi cum funcționează? Stimulează serotonina, precum și sentimentul de mulțumire.

Amintește-ți cum te-ai simțit ultima dată când ai fost mulțumită de un lucru pe care l-ai făcut bine. Era bine, nu-i așa? Neurologul susține că atunci când îi mulțumești lui Dumnezeu, te concentrezi, de fapt, pe latura pozitivă a vieții tale, ceea ce crește nivelul de serotonină.

2. Exprimă-ți sentimentele negative.

Când nu te simți bine, încearcă să definești starea ta. Să fie tristețe, supărare sau îngrijorare? Nu e o glumă, iar acest exercițiu te va face să te simți mai bine.

Îl poți face chiar acum dacă există gânduri care te macină.

În unul dintre experimente, participanților le erau arătate fotografiile oamenilor ce avea diferite expresii ale feței, iar reacțiile creierului lor erau înregistrate. Așa cum s-a prevăzut, amigdalele reacționau la emoțiile reprezentate.

Atunci când participanții au fost rugați să exprime aceste emoții, li se activa cortexul cerebral prefrontal ventrolateral, iar activitatea amigdalelor scădea. Cu alte cuvinte, exprimarea emoțiilor reduce impactul lor asupra omului.

3. Ia o decizie!

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți mai ușurat după ce ai luat o decizie? Nimic nu e întâmplător. Neurologul susține că atunci când iei o decizie, pe lângă faptul că rezolvi problemele, reduci anxietatea și îngrijorarea.

Atunci când luăm o decizie, elaborăm intenții și stabilim obiective. Toate aceste au un impact pozitiv asupra cortexului prefrontral, reducând astfel intensitatea tulburărilor. Mai mult decât atât, luarea deciziilor ajută la reducerea activității striatumului, care de cele mai multe ori ne provoacă impulsuri și acțiuni negative.

4. Intră în contact cu alți oameni.

În una dintre cercetări, participanții se jucau într-un joc computerizat cu o minge. Unul din jucători arunca mingea, celălalt i-o întorcea. Dar de fapt doar unul din aceștia era o persoană, iar cel de-al doilea jucător era… calculatorul.

Participanților li s-a spus că figura din ecran e condusă de un alt om. Ce crezi că se întâmpla atunci când colegul refuza să îi întoarcă mingea?

Creierul jucătorului avea o reacție similară ca și în cazul durerilor. Cu alte cuvinte, creierul nostru percepe respingerea de către alt om în același fel în care ne-am fractura mâna, de exemplu.

Excluderea socială activizează cortexul frontal și centrul durerii, exact ca și durerea fizică.

În concluzie, pentru creier sunt foarte importante relațiile cu cei din jurul nostru. Vrei să te simți mai bine și să fii fericit? Apropie-te de prietenii, rudele și colegii tăi, iar pe cei dragi, îmbrățișează-i și sărută-i mai des.

Sursa

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Primul sunet de clopoțel, iată cum a fost! Vedetele autohtone și-au dus copiii la școală
Articolul anterior
Video. Intervenția echipajului Smurd din România pentru un moldovean de 42 de ani
Articolul următor