Este vorba de un bărbat de 33 de ani care s-a infectat la locul de muncă, fiind șofer pe ruta Chișinău – Cluj (România), iar o tânără s-a îmbolnăvit în timp ce se afla în Ucraina.
Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, bărbatul s-a aflat la tratament în spitalul clinic se boli infecțioase Toma Ciorbă în perioada 1 – 8 mai 2018, fiind externat în stare satisfăcătoare. El nu a transmis boala altor persoane. În cel de-al doilea caz, tânăra a staționat timp de o lună în Ucraina în regiunea Vinița, iar acasă a revenit pe 5 mai cu semne de rujeolă: febră, erupții cutanate. Aceasta s-a adresat la medic, abia pe data de 8 mai, iar o zi mai târziu a fost internată în spital. În prezent, bolnava se află la tratament și are o dinamică pozitivă. Însă, cei de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău notează că, tânăra are un copil cu vârsta de șase luni, care încă nu este eligibil pentru vaccinarea contra rujeolei. Minorul este internat la spitalul clinic municipal Chișinău de boli infecțioase la copii cu febră pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament. De asemenea, fratele de 11 ani și soțului tinerei li s-a administrat câte o doză de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și rubeolei. Totodată, specialiștii încearcă să identifice toate persoanele cu care a interacționat bolnava, căci la întoarcerea bolnavei din Ucraina s-a făcut o masă de sărbătoare, la care au participat mai multe persoane, lista cărora se stabilește. Persoanele foste în contact direct de la domiciliu sunt luate sub supraveghere medicală.
Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase, care însă poate fi sigur prevenită doar prin vaccinări. În Republica Moldova sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani, iar cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară.