Reacțiile adverse ale vaccinării cu doza a treia încep, de obicei, la câteva ore după injectare și durează o zi sau două, iar cele mai comune efecte sunt durerile de cap, febra și oboseala, potrivit datelor colectate în sistemul de raportări înființat de guvernul SUA.
Pentru imunizarea cu booster, în SUA sunt folosite serurile Pfizer și Moderna, în cazul persoanelor pentru care au trecut cel puțin șase luni de la îndeplinirea schemei complete, și Johnson & Johnson, la cel puțin două luni după administrarea dozei unice a acestui ser, transmite libertatea.ro.
Datele inițiale ale Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) arată că reacțiile post-vaccinare cu booster tind să fie mai ușoare decât cele resimțite după doza a doua.
Conform informațiilor din Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), o bază de date cu reacții post-vaccinare, cele mai frecvente probleme de care s-au plâns oamenii după imunizarea cu doza a treia au fost: durerile de cap (1.729 cazuri) febra (1.712 cazuri) oboseala (1.567 cazuri) durerile (1.484 cazuri) frisoanele (1.471 cazuri).
Datele au fost colectate de la peste 11.000 de persoane care au raportat voluntar simptomele în VAERS.
46% dintre persoanele care au raportat reacțiile în acest sistem au cel puțin 65 de ani, iar cele mai multe sunt femei (67%).Publicitate
În general, persoanele vaccinate cu seruri pe bază de ARN mesager, cum sunt Pfizer sau Moderna, au declarat că reacțiile de după doza booster au fost mai ușoare decât cele de după rapel.
De asemenea, cel mai frecvent simptom, indiferent de vaccinul primit, este durerea de la locul injectării, însă reacția este atât de comună, încât este puțin probabil ca persoanele care au raportat reacțiile în VAERS să o menționeze, precizează sursa citată.
Mai puțin de 10% dintre cei care au descris efectele post-vaccinare au precizat că nu au putut merge la școală sau la serviciu după ce au primit doza booster.
Această reacție tinde să fie mai frecventă în rândul celor care la doza a treia au ales serul Moderna, după ce la primele două doze au fost vaccinați cu Pfizer.
Vaccinul Moderna se administrează într-o doză mai mare, astfel explicându-se reacțiile mai puternice, care pot fi însă asociate cu o protecție mai solidă în fața virusului, conform unor studii.
Doza booster, recomandată inițial vârstnicilor și persoanelor cu probleme de imunitate, a primit miercuri recomandare, în Europa, pentru „toţi adulţii, cu prioritate pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani”.
Recomandarea a venit din partea Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
„Dovezi disponibile spre consultare care au fost obţinute din Israel şi Marea Britanie arată o creştere semnificativă a protecţiei împotriva riscului de infectare şi a formelor severe de COVID-19 după administrarea unei doze booster în toate grupele de vârstă, pe termen scurt”, arată raportul ECDC.