După menopauză, exercițiile fizice moderate pot ajuta la controlul bufeurilor, menținerea greutății corporale și pot induce starea de bine, sugerează un nou studiu.
Cercetătorii au descoperit că un program de exerciții de intensitate moderată, timp de 20 săptămâni, le-a ajutat pe femeile aflate la menopauza să își îmbunătățească condiția fizică, să slăbească și să își îmbunătățească starea fizică și mentală. Exercițiile fizice au redus, de asemenea, bufeurile și transpirația nocturnă, două dintre cele mai supărătoare simptome ale menopauzei.Cercetătorii conduși de Debora Godoy-Izquierdo, de la Universitatea Granada, din Spania au făcut publice aceste descoperiri în editita online a jurnalului “Menopause”, scrie doc.ro.
Studiul oferă femeilor care caută alternative la tratamentele cu hormoni pentru tratarea simptomelor menopauzei multe vești îmbucurătoare, după spusele dr. JoAnn Pinkerton, director executiv al Societății Menopauzei din America de Nord.
Bufeurile și transpirațiile nocturne sunt cele mai des întâlnite simptome pentru care femeile caută tratament. La unele femei, aceste simptome sunt atât de supărătoare, încât doamnele apelează la tratamentele cu hormoni. Cele mai multe femei, însă, adoptă alte alternative pentru ameliorarea lor.
“Exercițiile fizice, reducerea stresului și un somn liniștit sunt foarte importante pentru femeile aflate la menopauza”, a spus Pinkerton. “Pentru majoritatea femeilor, o schimbare în stilul de viață poate fi de ajuns pentru a reduce bufeurile, a preveni creșterea în greutate și schimbările de temperament destul de comune acestei perioade”.
Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat un număr de 234 femei care erau de cel puțin un an la menopauza. 166 dintre ele erau sedentare, jumătate au fost rugate să își mențină stilul de viață, în timp ce cealaltă jumătate a început programul de exerciții fizice de intensitate moderată, pe o perioada de 20 de săptămâni. Celelalte femei care erau deja active fizic au fost folosite că un al doilea grup de comparație.
Programul de exerciții a constat în trei antrenamente, a câte o ora pe săptămâna. Fiecare sesiune a fost monitorizată și a conținut exerciții aerobice de intensitate moderată, cum ar fi mersul rapid și exerciții pentru întărirea musculaturii. Femeile din acest program au avut parte, de asemenea, de consiliere psihologică pentru a le ajută să își regleze schimbările de comportament, așa-numitele modificări de dispoziție.
După 20 de săptămâni, oamenii de știință au descoperit că femeile care au urmat programul de exerciții fizice moderate nu au pierdut foarte mult în greutate, însă marile schimbări au fost observate la întărirea musculaturii, tensiunea arterială și îmbunătățirea calității vieții.
În general, femeile care și-au îmbunătățit starea fizică și mintală au spus că nu au mai fost deranjate atât de mult de bufeuri sau de alte simptome asociate cu menopauza. Aceste beneficii au fost vizibile și după un an. Cercetătorii au comparat aceste femei mai degrabă cu femeile din al doilea grup, care erau deja active fizic, și mai puțin cu cele sedentare.
Exercițiile fizice pot contribui la reducerea bufeurilor. Potrivit cercetătorilor, acestea pot potența nivelurile anumitor substanțe chimice din creier, cum ar fi dopamină și serotonină, care sunt responsabile de buna dispoziție, de somn și de alte funcții. Iar aceste substanțe chimice ating câteodată un prag minim, ca atunci când hormonii fluctuează, așa cum se întâmplă și în cazul menopauzei.
Un studiu a descoperit că femeile care fac exerciții fizice își pot regla mai bine temperatura corpului și bufeurile. Sunt necesare doar 30 minute de activitate fizică ce poate include mersul pe jos, alegarea ușoară, mersul cu bicicleta. Alte simptome ale menopauzei includ atrofierea vulvovaginală, uscăciune vaginală, dureri în timpul contactului sexual, prolaps uterin, tulburări de somn, insomnie, schimbări de dispoziție etc.