12 copii din satul Filipeni au fost spitalizaţi după ce au fost diagnosticaţi cu virusul hepatic A. Pacienții au între 4 şi 17 ani.
„Copii sunt internati in sectia de boli infectioase starea lor e stabila la moment. S-au sporit masurile de igiena, s-au informat familiile”, a spus Diana Ostafii, şefa centrului de sănătate din Filipeni, pentru leova.org.
Diana Ostafii a precizat că, din septembrie anul trecut şi până în prezent, în localitate au fost înregistrate 64 de îmbolnăviri. Virusul a fost descoperit la 38 de elevi și 9 copii de vârstă preșcolară. 18 cazuri au fost înregistrate de la începutul acestui an.
Deocamdată, autorităţile nu au dispus să fie instituită carantină.
Hepatita virală A este o boală contagioasă, provocată de virusul hepatitei A care afectează ficatul şi determină semne de hepatită, de scurtă durată, cu sau fără icter, şi restabilire rapidă a funcţiei hepatice. Sursa de infectare este bolnavul cu formă tipică (icterică) sau atipică de hepatită (frustă, anicterică, sub-clinică şi inaparentă), dar şi persoanele aparent sănătoase, infectate cu virusul hepatitei A.
Boala se transmite predominant prin mecanism fecal-oral: în mod direct, prin intermediul mâinilor murdare, sau indirect, prin intermediul diferitelor obiecte din mediu sau consumul de apă și alimente contaminate.
Deoarece virusul se răspândește prin consumul de mâncare sau apă contaminată cu materie fecală infectată, este bine de ştiut că acesta se distruge prin fierbere în timp de 5 minute, prin autoclavare – într-un minut şi prin clorinarea apei, în 30 de minute.
Simptomele hepatitei virale A includ: slăbiciune generală, dureri de cap, scăderea apetitului, grețuri, vărsături, dureri abdominale și alte tulburări digestive, precum diaree sau constipație. Deseori, debutul este similar unei intoxicații alimentare sau viroze respiratorii. Rapid se instalează şi alte semne specifice, precum urina prea întunecată la culoare, scaun deschis la culoare, sclere și piele de culoare galbenă, icterică.
Hepatita A se numește și “boala mâinilor murdare“. Afecţiunea poate fi prevenită! Iată ce recomandări fac specialiştii:
• Spălaţi minuţios mâinile, cu apă și săpun, în special după folosirea toaletei şi înainte de masă;
• Consumaţi doar apă potabilă de calitate, din surse sigure sau îmbuteliată;
• Spălaţi fructele și legumele înainte de a le consuma;
• Evitaţi contactul cu persoanele bolnave;
• Respectaţi regulile de igienă în locuințe și gospodării.