Potrivit specialiștilor, în Moldova se înregistrează un fenomen destul de ciudat în această vară. Deși e deja luna iunie, se constată o creștere bruscă a numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli. Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele săptămâni au fost înregistrate de patru ori mai multe solicitări medicale decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar majoritatea pacienților sunt copii.
Medicii asociază acest lucru cu o schimbare a vremii, care se menține ploioasă și răcoroasă.
Chiar și în zilele însorite, temperatura medie este cu două grade sub normal. Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în anii trecuți, curba bolilor virale respiratorii era deja scăzută până la sfârșitul lunii mai.
O altă cauza a îmbolnăvirilor ar fi perioadele îndelungate de izolare.
În spitalul din Comrat, secția pediatrie este supraaglomerată. Numărul de cazuri a crescut semnificativ în comparație cu anii precedenți. Pediatrul Anna Kadin a vorbit despre motivele acestui fenomen, în cadrul unei emisiuni, relatează gagauzinfo.md.
Dacă în anii precedenți, odată cu începutul verii, numărul pacienților din secțiile de pediatrie era nesemnificativ, acum „mulți copii bolnavi sunt internați”. „Dacă la începutul verii aveam până la 15 copii și cel mai adesea erau traumatisme și intoxicații, anul acesta este o situație complet opusă, când numărul copiilor cu patologii respiratorii a crescut enorm. Adică avem în mod constant până la 30 de copii în secție, îi externăm, dar ei revin în același număr mare ”, a spus medicul pediatru.
Medicul consideră că motivul izbucnirii puternice a bolilor respiratorii la copii este izolarea prelungită.
Timp de un an și jumătate, copiii nu au avut un contact strâns cu alți copii, iar imunitatea lor s-a „relaxat”. „Copiii nu au intrat în contact cu infecția, astfel încât sistemul imunitar, să spunem, a uitat că variabilitatea este atât de mare, încât există și alți viruși”, a adăugat Anna Kadin. Simptomele la copii includ febră, răgușeală, congestie nazală și tuse.