În perioada 20 – 27 ianuarie 2020, în Republica Moldova se derulează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin.
Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticat la femei, constituind 6,9% din toate cancerele întâlnite la femei (al 2-lea la femeile cu vârstă cuprinsă între 15-44 ani) și al 8-lea cel mai frecvent cancer la femei în Europa sau 3,3% dintre cancerele feminine. În anul 2018, aproximativ 311.000 de femei la nivel global au murit de cancer de col uterin, ceea ce reprezintă 7,5% din toate decesele cauzate de cancer; mai mult de 85% din aceste decese apar în țările cu venituri mici și medii. În Republica Moldova, anual, sunt înregistrate 370 de cazurile noi, respectiv 20 de cazuri la 100 mii populație; circa 4200 de femei trăiesc astăzi cu acest diagnostic (sursa: www.onco.md ).Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o abordare integrată pentru prevenirea și controlul cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții: educația comunitară, mobilizarea socială, vaccinarea, screening-ul, tratamentul și îngrijirea paliativă.
Prevenția primară începe cu vaccinarea împotriva HPV înainte debutului sexual. Studiile clinice și supravegherea după punerea pe piață au arătat că vaccinurile contra HPV sunt foarte sigure și eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de infecțiile cu HPV. OMS recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, când majoritatea nu au început încă activitatea sexuală. Unele țări au început să vaccineze și băieții, deoarece vaccinarea previne cancerul genital atât la bărbați, cât și la femei. În Republica Moldova, vaccinarea anti HPV se efectuează fetelor de 9 -10 ani.
Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening, poate reduce atât incidența, cât şi mortalitatea și se pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.
Obiectivele de comunicare a Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col includ:
– Creșterea gradului de conștientizare a populației despre importanța vaccinării HPV și a programelor de screening;
– Încurajarea femeilor să profite pe deplin de aceste măsuri de prevenire și depistare precoce.
Mobilizarea eforturilor pentru educația privind practicile sexuale sigure, avertismente despre riscul consumului de tutun, etc.
– Efectuarea testului citologic de către femeile cu vârsta de 25-61 de ani și vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) în adolescență previn cancerul de col uterin.