În România, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunţat că au fost raportate primele cazuri de miocardită în rândul copiilor. Potrivit medicilor, medicii spun că în cazul miocarditei sunt simptome precum oboseală, frison, febră şi dureri în piept.
Valeriu Gheorghiță a declarat, vineri seara, că au fost semnalate primele cazuri de copii vaccinaţi anti-Covid care au făcut miocardită.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare din România a explicat că din 142.000 de persoane cu vârste între 12 și 19 ani, au fost raportate două cazuri de miocardită la adolescenți în vârstă de 17 ani.
Medicul a afirmat că în prezent există semnalul miocarditei, o inflamație a mușchiului cardiac la copii.
„Practic, s-a observat că, la un milion de persoane vaccinate din grupa de vârstă 12 – 15 ani, putem evita 5.700 de cazuri noi de îmbolnăviri și aceste cazuri în perioada următoare s-ar putea să fie generate de tulpina delta, ele vor genera cazuri secundare foarte multe, când copiii merg la școală în colectivitate. Se previn peste 200 de internări”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, conform Mediafax.
În România, sunt 142.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, care au vârste între 12 și 19 ani inclusiv. Două dintre ele au avut miocardită.
„Nu au fost multe raportări, majoritatea sunt dureri la locul de administrare, dureri musculare, dureri de cap, dureri musculare, dureri de cap, febră, frison. Au fost două cazuri de miocardită la tineri de 17 ani care au avut o evoluție foarte bună. De altfel, toate cazurile înregistrate în SUA și analizate, peste 300 de cazuri, au avut toate evoluție foarte bună, după 3-4 zile de spitalizare și nu s-au înregistrat decese”, a mai spus Gheorghiță, conform sursei citate.
Miocardita este inflamaţia miocardului însoţită de necroză şi/sau leziuni degenerative ale celulelor miocardice (în absenţa evenimentelor ischemice), consecinţă a expunerii la antigene (virale, bacteriene, parazitare, fungice, medicamente) sau la triggeri interni (activarea autoimună împotriva autoantigenelor). Miocardita acută este forma clinică cea mai frecventă, forma cronică a miocarditei (mai rară) prezentându-se de obicei ca o cardiomiopatie dilatativă.
Cea mai eficientă metodă de diagnostic a miocarditei este biopsia endomiocardică, care obiectivează leziunile specifice ale acesteia și exclude leziunile de cauză ischemică. Prezentarea sa clinică poate varia de la un tablou subclinic până la un tablou clinic care pune viața în pericol. Diagnosticul clinic este adesea provocator, iar managementul miocarditei include de obicei, un tratament de susținere.
Miocardita se manifestă prin durere în piept și uneori poate să fie prezentă o stare de oboseală, frison, febră, dureri musculare.