Vaccinul împotriva cancerului de col uterin ar putea fi obligatoriu pentru fetele de 10 ani. Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătăţii au venit cu o propunere în acest sens pentru Programul naţional de imunizări pentru anii 2016 – 2020, iar o decizie urmează să fie luată de Guvern.
Deşi autorităţile spun că vaccinul Papilomavirus uman nu are efecte adverse şi protejează femeile şi de alte infecţii, care pot duce la infertilitate, unele mămici sunt mai reticente şi spun că nu şi-ar dori ca acest vaccin să fie obligatoriu.
Vaccinul împotriva Papilomavirus uman are menirea de a proteja femeile de apariţia cancerului de col uterin, una din cele mai grave şi des întâlnite forme ale acestei maladii.
Din 2016, acest vaccin poate fi administrat benevol şi gratuit în cabinetele medicale. Acum, oficialii îşi propun ca şi acest tip de vaccin să fie obligatoriu, iar o propunere în acest sens urmează să fie înaintată guvernului, în cel mai scurt timp.
„Cancerul de col uterin reprezintă cea mai diagnosticată formă de cancer din Republica Moldova şi este o povară pentru sănătatea publică. Incidenţa de 17 cazuri la o sută de mii de populaţie, iar mortalitatea este de nouă cazuri la o sută de mii”, a declarat Daniela Demiscan, şeful Direcţiei Politici în domeniul sănătăţii publice, MSMPS.
În prezent, imunizarea împotriva cancerului de col uterin este benevolă şi se face la discreţia părinţilor. Vârsta recomandată pentru administrarea acestuia este 10 ani. Acesta se administrează doar fetelor, pentru că bărbaţii pot fi doar purtători ai virusului.
„Se observă o anumită reticenţă din partea mamelor. Mamele sunt mai documentate, mai citite, mai instruite, nu mai merg cu ochii închişi la procedurile medicale şi evident că este şi rezistenţă din partea populaţiei, refuzuri. La moment, nici noi nu încălcăm dreptul la libera alegere al părintelui”, a declarat Olivia Chironda, medic de familie.
Dacă programul de imunizări va fi schimbat, atunci statul va cumpăra în jur de 40 de mii de doze de vaccin împotriva Papilomavirus uman, produse în Statele Unite. Costul unei doze este de patru dolari. Acum, programul naţional de imunizări cuprinde 9 vaccinuri obligatorii împotriva Hepatitei B, tuberculozei, rujeolei dar şi alte maladii.
sursa: www.publika.md