Îngrijorător! Câți ani din viață răpește Covid-19 victimelor sale

Chiar dacă sufereau de boli cronice, multe dintre victimele coronavirusului ar fi trăit mulți ani înainte dacă nu întâlneau acest virus, care le-a grăbit moartea. Decesele care au avut loc din cauza Covid-19 au dus la pierderea a până la 13 ani din viața fiecărei persoane în parte, arată un nou studiu.

separator

O echipă de specialiști a cercetat dincolo de numărul de decese cauzate de coronavirus pentru a examina impactul său pe termen lung asupra speranței de viață a celor afectați. Informația a fost obținută în urma analizării cazurilor din Italia, una dintre țările cel mai lovite din Europa de coronavirus.

Cu cât scurtează coronavirusul viețile persoanelor infectate?

Acest lucru a fost prin comparație cu tabelele speranței de viață ale Organizației Mondiale a Sănătății, o mare bază de date din domeniul sănătății din Marea Britanie și alte date, pentru a se estima cât timp ar fi trebuit să trăiască persoanele în cauză, dacă nu se infectau cu Covid-19.

Echipa de cercetare a Universității din Glasgow a ajuns, astfel, la concluzia ca numărul anilor furați din vața celor care mor din cauza coronavirusului a fost de 13 ani la bărbați și, respectiv, 11 ani la femei.

Raportul s-a concentrat asupra Covid-19 afectarea persoanelor cu condiții de sănătate subiacente.

Echipa din spatele noului raport este condusă de Dr. David McAllister, specialist al Institutului de Sănătate și Wellbeing. Raportul este publicat în Wellcome Open Research.

„Această analiză nouă a constatat că moartea din cauza Covid-19 a dus la pierderea a peste 10 ani de viață de persoană, chiar și după ce a luat în considerare numărul și tipul de afecțiuni cronice găsite la cei care mor de Covid-19”, a spus dr. McAllister.

„Informații de acest fel sunt importante pentru a se asigura că guvernele și publicul nu subestimează în mod greșit efectele Covid-19 asupra persoanelor”.

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Bijuterii prețioase furate de la o pacientă decedată, într-un spital din capitală
Articolul anterior
Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata în proporție de 90%
Articolul următor