Îngrijorător! Moldovenii consumă de 2 ori mai puțină apă decât cantitatea zilnică recomandată

Un locuitor din Moldova bea doar 1,19 litri de apă potabilă pe parcursul unei zile, deși este conștient de faptul că hidratarea insuficientă a organismului poate conduce la mai multe probleme de sănătate.

separator
femeie-care-bea-apa

Acestea sunt rezultatele studiului efectuat în iulie 2017 de compania Xplane Market Research Agency. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1000 de locuitori ai orașelor și satelor din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16-65 de ani.

Potrivit studiului, 82% dintre respondenți sunt conștienți de faptul că pentru a fi sănătoși este necesar să consume cel puțin 2 litri de apă pe zi. Majoritatea consideră că o cantitate insuficientă de apă poate duce la consecințe negative asupra sănătății. Cu toate acestea, doar 33% dintre moldoveni cu vârsta de 16-65 de ani consideră că respectă acest principiu și consumă cel puțin 2 litri de apă pe zi.

În baza răspunsurilor la întrebările ce țin de hidratarea zilnică, s-a constatat că 72% din populație crede că bea o cantitate suficientă de apă pe timp de caniculă. Astfel, conform studiului, un locuitor consumă în mediu cu 1 litru mai puțin decât doza recomandată.

Totodată, s-a analizat dacă oamenii și-au format obiceiul de a avea apă cu ei pe timp de caniculă. Circa 39% dintre respondenți, susțin că iau cu ei întotdeauna sau aproape întotdeauna o sticlă cu apă atunci când pleacă de acasă. 39% nu iau niciodată sau foarte rar o sticlă cu apă. În ceea ce privește șoferii, 30% dintre ei nu au apă potabilă în vehicul. Fapt care este nerecomandabil în perioada caldă a anului și la distanțe lungi.

Aproximativ 81% dintre moldoveni consumă apă doar când apare senzația de sete, chiar și pe timp de caniculă. Doar 19% obișnuiesc să bea apă în mod regulat, fără să mai aștepte să li se facă sete.

În cadrul studiului, a fost analizat cât de des părinții își îndeamnă copii să consume apă. Doar 25% dintre părinții ce au copii de până la 14 ani, încearcă să le dea copiilor să bea apă în mod regulat, fără să mai aștepte senzația de sete. 75% dintre familiile din Moldova le dau copiilor să bea apă numai atunci când aceștia solicită. De asemenea, aproximativ 40% dintre familii nu le formează copiilor deprinderea de a avea o sticlă de apă cu ei la plimbare.

Pe de altă parte, s-a demonstrat faptul că locuitorii satelor și oamenii cu venituri sub medie consumă mai multă apă decât alte segmente ale populației. Aparent, acest lucru în mare parte se datorează sortimentului divers de băuturi răcoritoare de care dispun persoanele care locuiesc în orașe și au un venit mai mare. Cu toate acestea, 7% dintre respondenți au recunoscut că nu beau apă zilnic.

67% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt conștienți de faptul că medicii recomandă consumul de 1-2 pahare de apă dimineata, dar numai jumătate dintre aceștia au menționat că țin cont de recomandări.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Semne care indică că bebelușul tău poate avea probleme de sănătate
Articolul anterior
5 lucruri pe care să nu le faci la prima întâlnire
Articolul următor