Institutul de Medicină Urgentă: Medicii din secția Terapie Intensivă se vaccinează împotriva Covid-19

Astăzi, 2 martie, 2021, în cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă a început campania de vaccinare contra Covid-19.

Primele persoane vaccinate au fost cadrele medicale din Secția Reanimare Covid-19.

Adrian Belîi, șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă, prima persoană imunizată, s-a arătat optimist și încrezător că fiecare persoană va fi responsabilă și va lua decizia corectă de a se vaccina.

”Am făcut acest pas important pentru a avea grijă de sănătatea mea, dar și a celor din jur. Zilnic monitorizez starea de sănătate a zeci de pacienți extrem de gravi și ei au același mesaj pro-vaccinare ”, a declarat Adrian Belîi.

Vicedirectorul medical Igor Curov, care de asemenea a fost vaccinat astăzi, a menționat că este o procedură fără durere și sigură.

”Sunt bucuros că am reușit să mă vaccinez și transmit acest mesaj de încurajare către toți colegii mei, deoarece vaccinarea, de rând cu alte metode de protecție, ne va permite să învingem pandemia”, a spus Igor Curov după ce a primit prima doză de vaccin AstraZeneca-Oxford.

La evenimentul de lansare a participat conducerea spitalului, alături de vicedirectori.

Directorul spitalului, Mihail Ciocanu a menționat că din primul lot vor fi vaccinați 551 de persoane. Prima etapă va dura 30 de zile, iar după 8 săptămâni se va efectua cea de-a doua doză de vaccin. După cel de-al doilea rapel, fiecare persoană va primi certificatul de vaccinare, unde va fi stipulată denumirea vaccinului, seria lotului și data vaccinării.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford determină sistemul imun uman să producă anticorpi, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecția împotriva COVID-19.

În campania de vaccinare la IMU sunt implicați 12 persoane care dirijează și monitorizează procesul de bună organizare și desfășurare a Planului Național de Imunizare anti-COVID-19. Personalul medical implicat în vaccinare a fost instruit în cadrul atelierului de lucru desfășurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională de Sănătate Publică.

Sucul de urzici face minuni!

Urzica este una dintre cele mai ieftine plante, perfectă în acest sezon. Se potrivește ca garnitură la multe feluri de mâncare și este foarte gustoasă, dar mai ales ieftină și ușor de preparat. Se pare, însă, că poate fi consumată și sub formă lichidă și chiar face minuni pentru cei care o încearcă, scrie redactia.ro.

Sucul de urzici face minuni

Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante în ceea ce privește substanțele pe care le conține și au o mulțime de beneficii. Se pare că una dintre cele mai bune băuturi pentru organism este cea pe bază de urzici, despre care și bunicile noastre spun că face minuni. Este o rețetă veche, testată, care dă rapid rezultate, chiar după două luni în care trebuie să o consumi de două ori pe zi. Pe lângă faptul că arde calorii, ajută și la menținerea glicemiei la nivel optim și combate anemia.

Pentru acest suc sau ceai ne trebuie doar o lingură de frunze proaspete spălate, tocate şi amestecate cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de un sfert de ceas, după care se bea. Sunt indicate chiar două-trei căni pe zi, dar cei care chiar o adoră și simt nevoia să o consume mai des trebuie să știe că nu pățesc nimic. Poate fi combinat acest ceai și cu unul de mentă sau tei, pentru cei care nu suportă gustul propriu-zis de urzică.

Sucul de urzici poate fi preparat din frunze date prin maşina de tocat, consumat înainte de masă cam cu un sfert de oră.

La ce mai ajută urzicile

Urzica se găseşte cu uşurinţă primăvara și este folosită pentru multe remedii. Este o sursă excelentă de proteine, fier sau minerale și este recomandată oamenilor de toate vârstele. Este recomandată detoxifiere şi pentru regenerarea organismului, chiar și păstrată la congelator și dezghețată în orice perioadă a anului.

”Este o plantă bogată în fier, siliciu, magneziu şi potasiu. Conţine un număr mare de aminoacizi, este bogată în vitaminele B2, K şi C şi betacaroten. Este indicată pentru detoxifiere şi pentru regenerarea organismului”, spune medicul Radu Bulumac.

Se spune că urzicile schimbă și sângele și oferă aportul necesar de vitamine pentru organism, după o iarnă în care nu a primit suficiente substanțe sănătoase. Pot fi consumate ca atare, fierte sau în cocktail-uri, dar și sub formă de mâncăruri precum ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.

Persoanele cu hipertensiune arterială vor beneficia de un nou medicament compensat de ultimă generație

Începând cu 1 aprilie, pacienții asigurați care suferă de hipertensiune vor beneficia de medicamentul compensat cu denumirea comună internațională nebivololum.

Pacienții cu hipertensiune vor beneficia de un nou medicament compensat.  Nebivololum va fi disponibil începând cu 1 aprilie - #diez

Decizia de extindere a indicațiilor terapeutice pentru preparatul nebivololum aparține Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM).

Astfel, medicamentul, utilizat pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, va fi prescris nu doar pacienților cu insuficiență cardiacă, dar și celor hipertensivi, indiferent de vârstă, conform indicațiilor medicale.

Preparatul va fi compensat în proporție de 80% din preţul medianic cu amănuntul al două denumiri comerciale prezente pe piață. Anual, de nebivololum urmează să beneficieze circa 70 de mii de persoane, costul mediu anual rambursat per pacient constituind 657 de lei.

Potrivit estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru compensarea preparatului, anual, sunt necesare circa 46 de milioane de lei, bani prevăzuți în fondurile AOAM.

22 moldoveni au murit de Covid, în ultima săptămână. Alți 2836, testați pozitiv

2836 de moldoveni au fost testați pozitiv la Covid-19, iar alți 22 au pierdut lupta cu virusul, în ultima săptămână. Datele au fost prezentate astăzi, 14 martie, de ministerul Sănătății.

How COVID-19 spread from Wuhan in 2019 and created pandemic

Potrivit informațiilor, în total au fost efectuate 21 184 de teste.

În aceeași perioadă, 180 de moldoveni s-au vaccinat contra Covid cu prima doză.

Imunizarea cu serul Sputnik V în clinicile de stat va putea fi efectuată numai după autorizarea vaccinului de către OMS
Articolul anterior
Campanie de vaccinare la spitalul din Orhei: Medicii din prima linie de luptă cu Covid-19 au primit vaccinul
Articolul următor