Întrebare: De ce pasagerii cursei Milano-Chișinău nu au fost plasați imediat în carantină

O pacientă în vârstă de 48 de ani, în stare gravă, cu semne specifice pentru coronavirus, tuse, febră, stare generală alterată, potrivit unor surse femeia a leșinat în avion, a ajuns acasă, sambată, în jurul orei 11, cu zborul de pe cursa Milano-Chișinău. La aterizare, femeia a fost preluată de către o echipă medicală și transportată printr-un culoar separat. Anunțul public despre cazul femeii a fost făcut abia seara.

separator
Cetățenii moldoveni sunt alarmați cu privire la începerea unei epidemii în țara noastră. În acest caz apare întrebarea: de ce pasagerii din avion care au contactat cu femeia bolnavă nu au fost plasați imediat în carantină, ci au fost lăsați să ajungă acasă și să-și îmbrățișeze rudele?

Ala Nemerenco, Ministru al Sănătății din Guvernul Sandu, a făcut câteva precizări:

,,,Primul caz de coronavirus confirmat în Moldova. Pacienta a pierdut cunoștința în avion, transportată de urgență la spital cu stare de insuficiență respiratorie acută, brohopneumonie bilaterală și un șir de comorbidități serioase” (…)

,,Lipsa transparenței este cea mai mare greșeală a autorităților într-o situație de criză. Nivelul real de pregătire nu a fost cunoscut de către noi, cetățenii. Am fost hrăniți cu „totul este sub control, nu vă faceți griji, nu panicați, avem de toate…” Așa tip de declarații sunt strict contraindicate în situații de criză.
Având în vedere că coronavirusul a ajuns în Moldova și era imposibil să nu ajungă având o legătură atât de strânsă cu Italia, și a ajuns cu un pacient critic, care prezenta deja în zbor o gamă largă de simptoame și care s-a aflat în contact cu multă lume, putem presupune că ar putea urma o reacție rapidă în lanț. Acum totul depinde de rapiditatea de organizare a serviciilor.

În același timp ar fi bine să avem răspuns la următoarele întrebări, poate le auzim chiar în ședinta Comisiei extraordinare de sănătate publică:
1. De ce abea seara se colectau listele pasagerilor de pe cursa Milano când avionul aterizase la 11.47? (așa suna informația pe pagina FB a ministerului)
2. În ce mod au fost informați pasagerii de pe cursă despre carantina la domiciliu care li se aplică obligatoriu și cu ce materiale informative au fost ei asigurați ?
3. La ce oră s-a aflat că pacienta critică de pe cursa Milano-Chișinău are infecție cu coronavirus?
4. Câte persoane au fost în contact direct și apropiat cu pacienta, aflându-se pe locurile de alături în avion sau acordându-i primul ajutor în zbor, când pacienta a pierdut cunoștința? Cum este monitorizată stărea lor de sănătate? S-a aplicat întocmai Ghidul OMS cu referire la depistarea rapidă și devreme? Li s-au prelevat analize pentru testare ca persoane cu contact direct? La câți dintre ei?
5. Câte persoane de pe acest zbor au fost contactate la telefon deja ieri pentru discuție? Sunt identificate simptome de răceală la careva din ele?
6. Există pasageri sau personal cărora li s-a aplicat carantină de spital?
7. Cu ce echipament de protecție și în ce condiții a fost transportată pacienta critică către secția de reanimare a SCR?
8. Care este echipamentul de protecție cu care este asigurat personalul medical care îngrijește de această pacientă? De cât echipament specializat de protecție dispune în total sistemul (unități)? A ține cont de criza la procurare în legătură cu cererea foarte înaltă.
9. De câte teste dispunem la moment? Câte teste pe zi au fost efectuate în ultimele 2 săptămâni? Au ajuns cele 1000 de teste promise?
10. S-au efectuat teste și altor persoane?
11. Care este numărul de paturi de reanimare disponibile pe moment pentru pacienții critici cu coronavirus?
12. Care este numărul de paturi de reanimare care pot fi reorganizate suplimentar rapid în caz de necesitate acută? Toate paturile vor dispune de echipamentul necesar de reanimare (ventilatoare pulmonare, monitoare, etc)?
13. Care este strategia de comunicare pentru situație de criză aprobată de Guvern sau minister? Unde este publicată?
14. Care sunt mesajele cheie pe care autoritățile le vor transmite începând de mâine dimineața, în special că este zi de sărbătoare cu multe evenimente planificate?
15. Care este Planul de Acțiuni pe care Guvernul/ministerul ar fi trebuit să-l dezvolte demult? Câte scenarii de evoluție a infecției au fost aprobate cu măsuri de răspuns pentru fiecare din ele?
16. De ce până astăzi lipsește o decizie cu referire la sancționarea cetățenilor care nu îndeplinesc indicațiile autorităților și prin acțiunile lor cresc riscul de răspândire rapidă a infecției? Mă refer în special la cei care oferă datele false.

Aceste întrebări nu au nimic cu panica. Răspunsul la ele ar însemna informarea corectă și cu respect a populației, așa cum o fac autoritățile în Italia, România și alte țări ce se confruntă cu infecția. Transparența micșorează panica și întărește încrederea cetățenilor în autorități.

Deoarece este vorba de sănătatea noastră a tuturor, – spălăm mâinile, păstrăm distanța, evităm locurile aglomerate, rămânem calmi și mai mult pe acasă. Și îndeplinim întocmai indicațiile medicilor.
Sănătate tuturora, în special personalului medical care sunt în prima linie. Aveți grijă și urmați strict toate normele de protecție! PS Ar fi bine să rămânem în orice condiții oameni – încetați vă rog să mai blamați pacienta care se află acum la reanimare și luptă pentru viață”.

Coronavirus: românii sunt rugați să evite întoarcerea în țară, inclusiv de Paște
Articolul anterior
Moldovenii din Italia, depistați cu febră la vamă, au fost lăsați să plece
Articolul următor
Alte articole interesante