„Am învins în război, ca să mă dau bătut în fața cataractei?” O altă victorie a unui veteran de 90 de ani

Ajuns la onorabila vârstă de 90 de ani, veteranul Vasilii Gupalov din Bălți, decorat cu cele mai înalte distincții militare pentru vitejia de care a dat dovadă în cel de-al  Doilea Război Mondial, era la un pas de a „capitula” în fața celei mai frecvente afecțiuni printre vârstnici – cataracta senilă. Boala oftalmologică l-a orbit la ochiul drept și se extindea rapid la cel stâng. De două ori rănit pe front, eroul care a luat cu asalt Berlinul la 23 de ani, nu avea de gând să-și cedeze vederea atât de ușor – era decis să se trateze chirurgical. Încăpățânarea bărbatului a fost împărtășită de oftalmologul Medpark, Vera Chiriac.

separator

Vasilii Gupalov, pacient:

„Până a ajunge la doamna Chiriac ne-am adresat la mulți specialiști. Toți au refuzat să mă opereze, când au aflat că am 90 de ani. Au spus că riscurile sunt nejustificate și că la vârsta mea ar trebui să mă resemnez cu faptul că voi orbi. Eu însă cred că am meritat să-mi trăiesc restul vieții cu capul sus, fără baston, fără a depinde de nimeni. Am învins în război, ca să mă dau bătut în fața cataractei? Din fericire pentru mine, la Medpark m-au asigurat că totul va fi bine.”

În iunie 2014, Vasilii Gupalov a fost operat la ochiul drept, iar la distanța de un an – și la cel stâng. Oftalmologul Vera Chiriac recunoaște – cazul veteranului a fost unul dintre cele mai complicate. Totuși, profesionalismul ei, amplificat de dotările de ultimă generație care stau la baza serviciului „Chirurgia de 1 Zi” Medpark au făcut-o să accepte provocarea fără ezitare.

Vera Chiriac, chirurg oftalmolog Medpark:

„Evident că pentru un pacient de 90 de ani orice intervenție chirurgicală este un risc. Pe de altă parte „Chirurgia de 1 Zi” nu în zadar a fost botezată „chirurgia de catifea” –  e cea mai inofensivă alternativă a operației clasice, dar la fel de eficientă. Atunci când în loc de anestezie generală, amorțim ochiul cu câteva picături și reușim să înlocuim cristalinul afectat de cataractă cu unul artificial în doar 15 minute, fără bisturiu și fără suturi – pericolele sunt minime. Nu e de neglijat nici voința pacientului, pentru că de ea depinde cât de rapid va decurge reabilitarea.”

Vasilii Gupalov a beneficiat de un cristalin artificial foldabil de ultimă generație, care asigură o vedere clară la aproape și la distanță. Lentila a fost implantată printr-o incizie de doar 2,4 mm, pastrând integritatea anatomică și funcțională a globului ocular, iar materialul bio-compatibil cu organismul uman, din care este confecționată, a redus la minim riscul de respingere a cristalinului artificial. Astfel, urmând un tratament de reabilitare, ce a constat din picături și unguente oftalmice, Vasilii Gupalov și-a restabilit vederea în proporție de 50 la sută în doar câteva săptămâni. Pentru un pensionar în pragul centenarului este un rezultat spectaculos. Astăzi bărbatul, fost director de școală muzicală, continuă să cânte la pian și chiar compune piese.

Vasilii Gupalov, pacient:

„Lucrez la Marșul Victoriei, o compoziție muzicală pe care sper să o finalizez până pe 9 mai anul viitor. Primăvara și vara muncesc în grădină, ies la plimbare. Mă bucur că încă pot „vedea” plăcerile simple ale vieții și mulțumesc d-nei Chiriac pentru că m-a scutit de un apus de viață petrecut în beznă.”

„Chirurgia de 1 zi” este un trend mondial, aplicat cu succes în clinicile de top din Occident și, deja de mai bine de 2 ani, în Spitalul Internațional Medpark. Această metodă inovativă de tratament este disponibilă nu doar în cazul afecțiunilor oculare, dar și a amigdalitei, a hemoroizilor, a bolilor varicoase sau a herniei de disc. Principalele avantaje pentru pacient sunt: risc redus de complicații, recuperare rapidă, cicatrici minime, confort fizic și psihologic.

Mai multe informații despre domeniul „Chirurgia de 1 zi” găsiți aici.

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

De ce visele recurente sunt adesea coșmaruri: Legătura dintre emoții și subconștient

Până la 75% dintre adulți experimentează vise recurente, iar majoritatea sunt negativ marcate, implicând teme precum frica, eșecul sau atacurile, potrivit Live Science. Experții explică de ce creierul nostru amplifică aceste emoții în somn și cum putem controla coșmarurile repetate pentru un somn mai liniștit.

Visele recurente reprezintă un fenomen surprinzător de comun, cercetările aratând că până la 75% dintre adulți experimentează cel puțin unul pe parcursul vieții. Aceste vise pot varia: uneori sunt aproape identice de fiecare dată, dar pot avea și teme, locații sau personaje recurente, plasate în contexte diferite.

Această variație le deosebește de coșmarurile cauzate de tulburarea de stres posttraumatic, o condiție psihologică în care oamenii retrăiesc amintiri specifice din viața de zi cu zi, cu mult mai puține variații, în timpul somnului.

Experții încă nu sunt siguri de ce experimentăm vise recurente, dar cercetările recente ajută la identificarea mai clară a tiparelor legate de frecvența și conținutul acestora, precum și a scenariilor care le provoacă.

De ce visele recurente sunt adesea negative Studii recente confirmă ideea conform căreia visele recurente sunt adesea coșmaruri.

Într-un sondaj din 2022 realizat de Michael Schredl, șeful laboratorului de somn al Institutului Central de Sănătate Mintală din Germania, adulții au descris visele recurente ca având o „tonalitate negativă” în două treimi din cazuri, aceste vise implicând frecvent teme precum a fi urmărit sau atacat, a ajunge târziu undeva sau a eșua la ceva.

Prin contrast, visele recurente pozitive ale participanților includeau teme precum zborul sau descoperirea unei camere noi în propria casă. Motivele pentru care avem o predispoziție mai mare spre vise negative nu sunt pe deplin înțelese, dar Schredl spune că visele tind să exagereze ceva din viața noastră de zi cu zi, chiar și un sentiment minor sau o situație pe care ne simțim neputincioși să o schimbăm.

„În vis, devine o emoție mult mai intensă, deși legătura nu este întotdeauna evidentă sau directă”, explică el.

Psihologia și neuroștiința oferă indicii suplimentare. De exemplu, suntem predispuși la ceea ce se numește „tendința spre negativitate”, o înclinație de a ne concentra mai mult asupra gândurilor, emoțiilor sau interacțiunilor sociale neplăcute decât asupra celor pozitive. Acest comportament este înrădăcinat în nevoia subconștientă de a rezolva situațiile negative care ne amenință supraviețuirea.

Tendința spre negativitate poate fi amplificată în somn, deoarece creierul reduce activitatea în zonele asociate cu logica liniară și activează porțiunile asociate cu emoțiile, slăbind filtrul dintre gânduri și sentimente.

Cum să controlezi visele recurente negative

Deirdre Leigh Barrett, cercetător în domeniul viselor și autor al cărții Pandemic Dreams (Visele pandemiei, 2020) și alți experți subliniază că visele recurente negative sunt comune și normale și că există măsuri care pot fi luate pentru a le controla. Unii oameni au găsit succes în terapia de repetiție prin imaginație, care implică reimaginarea repetată a coșmarurilor cu finaluri mai fericite înainte de culcare.

Nirit Soffer-Dudek, cercetător în domeniul conștiinței și psiholog clinic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, recomandă cultivarea unei „igiene bune a somnului”.

Stabilirea unui program de somn consistent, limitarea utilizării ecranelor și evitarea cofeinei sau alcoolului înainte de culcare pot reduce starea emoțională intensă în care adormiți.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să impuneți limite clare între timpul de veghe și somn pentru a evita aducerea anxietății în vise”, spune ea.

Peste  324 de cazuri de gripă, înregistrate într-o săptămână

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii la nivel teritorial și național. Astfel, în perioada 3-9 februarie curent, au fost înregistrate 9589 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (61%). Morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu 3% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și în descreștere cu 27% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 324 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 250 de cazuri; Bălți – 15 cazuri; Ialoveni, Soroca – câte 6 cazuri; Călărași, Criuleni – câte 5 cazuri; Căușeni, Florești, Orhei, Ștefan-Vodă – 4 cazuri; Cimișlia, Comrat, Edineț, Sângerei – 3 cazuri; Strășeni, Ungheni – câte 2 cazuri; Basarabeasca, Briceni, Dondușeni, Fălești, Leova – câte un caz), atestându-se o descreștere cu 25% în comparație cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 09.02.2025), au fost înregistrate 1635 de cazuri de gripă, 96 620 de cazuri de IACRS și 9198 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 7 cazuri de COVID-19, în descreștere cu 30% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii de până la 14 ani nu au fost raportate cazuri.

În contextul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii, specialiștii ANSP recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție: păstrare distanței sociale, evitare locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise; purtarea măștilor în instituțiile medicale; adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției respiratorii; menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

Alsu își uimește fanele cu silueta suplă și tonifiată: ,,Fac asta în fiecare dimineață”!
Articolul anterior
Vedete care au îmbrăcat IE de Ziua Națională a Portului Popular!
Articolul următor