Italienii au descoperit pastilele pentru coronavirus. Se numesc ,,Staiacasa Plus”

Autoritățile italiene luptă cu epidemia de coronavirus, lansând mesajul social ,,Eu rămân acasă”. Îndemnul a luat diferite forme, iar de aici s-a ajuns la promovarea intensivă a ,,pastilelor salvatoare” pe rețelele sociale. Acestea se numesc ,.Staiacasa Plus”.

separator
Medicul Boris Gîlcă, fostul secretar al Ministerului Sănătății, a venit cu o declarație în contextul epidemiei de coronavirus. Potrivit expertului, în R. Moldova situatia nu va fi diferită de China, Italia, Franța, Spania, Germania, este vorba doar despre o chestiune de timp, de aceea introducerea măsurilor adecvate de prevenție se impune în mod absolut.

,,Cica italienii au descoperit pastilele salvatoare „Staiacasa Plus”, pentru tratament specific aniepidemic impotriva coronavirusului. Ar fi bine sa zambim, totusi nu este de glumit…”, menționează medicul Boris Gâlcă,

,,Suntem deja obositi de informatii, postari si comentarii publice despre epidemia cu coronavirus. Cert ca coronavirusul a depasit capacitatile sistemelor medicale puternice, bine finantate si bine organizate ale tarilor cu potential economic inalt dezvoltat.

In R. Moldova situatia nu va fi diferită de China, Italia, Franța, Spania, Germania etc., – este o chestie de foarte putin timp. Intelegem ca nu cunoastem inca aproape nimic despre acest virus si asteptam concluzii ale studiilor bazate pe dovezi, evidentelor si cel mai important – aparitia unui vaccin salvator anticoronavirus.

Autoritatile, cu timidate dar si intarziere, au declansat anumite actiuni (binevenite si apreciate!) pentru prevenirea extinderii epidemice, inclusiv de interzicere a evenimentelor publice. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca este o epidemie care POATE fi controlata. Depinde de actiunule prompte si hotarate care vor fi intreprinse.

Pentru considerare, anumite sugestii pentru colegii din Guvern:

1. Alocati imediat resurse financiare, fara plafonare, conform necesitatilor strategice pe termem mediu si lung (din fondurile de preventie CNAM, din fondul de rezerva a Guvernului, din alte resurse care trebuie alocate in situatii de criza („situatii de razboi”) pentru consolidarea sistemului de asistenta medicala.

2. Procurati teste pentru depistarea coronavirisului – o mie de teste sunt insuficiente, sunt necesare zeci de mii si poate mai multe teste. Daca vom face analize atunci vor depista si bolnavii sau purtatorii asimptomatici de virus. Teste gratuite pentru toti. Apropo, prin limitarea sau lipsa de teste, directionam o parte din populatie cu capacitati de plata catre laboratoarele private sporind veniturile acestora.

3. Fortificarea, extinderea si crearea serviciilor noi de reanimare si terapie intensiva la spitalele „strategice”:
– clinica nr. 2 a spitalului MSMPS (fostul spital feroviar)
– spitalului pentru bolnavii TBC din Vorniceni (spital nou bine dotat, dar care nu a primit inca nici un pacient in 5 ani de zile din motive pretinse juridice si interese stiute)
– la necesitate pentru zona Nord – fostul spital feroviar din Balti
– la necesitate pentru zona Sud – reprofilrea unui spital raional.

4. Achizitionarea prin mecanisme publice transparente de procurari de urgenta, cu livrarea in timp de max 2-3 saptamani a echipamentelor medicale necesare, inclusiv a cel putin 100 aparate de ventilare artificiala, consumabile, medicamente, echipamente de protectie a personalului medical la toate nivelele.

5. Evaluarea si suplinirea resurselor umane/cadrelor medicale in AMP, AMU, in terapia intensiva si reanimare in spitalele „strategice” prin orar rotativ al personalului medical din alte institutii, prin implicarea medicilor-rezidenti, altor „rezerve” meduicale cu stimulente compensatorii atractive.

6. Informarea si comunicarea directa cu populatia, cu sinceritate si credibilitate, publicitatea sociala obligatorie pe toate canalele media (TV, online, radio), responsabilizarea civica, administrativa si aplicarea sanctiunilor penale pentru violarea constienta a regulilor si prevederilor de carantina.

7. Interzicerea temporara a curselor avia si auto de pasageri din/spre Italia – masuri drastice si contradictorii pe alocuri, dar necesare pentru stoparea (inca sub control) a coronavirusului si chiar pentru salvarea de vieti.

8. Interzicerea tuturor evenimentelor publice, reuniunilor in spatii inchise si deschise, a sedintelor obisnuite la Chisinau cu invitarea persoanelor din teritorii, limitarea accesului in anumite zone de concentratie umana sporita, limitarea deplasarilor etc.

9. Dupa caz, in decizie de evaluare zilnica pe ore si minute, acordarea vacantei fortate in scoli, colegii si universitati.

10. Urmarirea situatiei la nivel regional, invatarea din greselile altora, aplicarea anumitor „bune practici” si experientelor altor tari de stoparea a raspandirii coronavirusului si in aplicarea protectiei de siguranta sociala pentru toti.

Vreau sa cred ca autoritatile vor intreprinde mai multe actiuni, de rand cu cele deja intreprinse/salutate, inclusiv a celor eligibile recomandate prin mesaje publice. Multa sanatate tuturor!”

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Lenuța Gheorghiță lansează piesa ,,Rugă pentru mama”! Artista are un motiv de bucurie
Articolul anterior
O italiancă al cărei tată a murit de coronavirus, mesaj disperat: „Staţi acasă! Înţelegeţi că muriţi!”
Articolul următor