Autoritățile italiene luptă cu epidemia de coronavirus, lansând mesajul social ,,Eu rămân acasă”. Îndemnul a luat diferite forme, iar de aici s-a ajuns la promovarea intensivă a ,,pastilelor salvatoare” pe rețelele sociale. Acestea se numesc ,.Staiacasa Plus”.
Medicul Boris Gîlcă, fostul secretar al Ministerului Sănătății, a venit cu o declarație în contextul epidemiei de coronavirus. Potrivit expertului, în R. Moldova situatia nu va fi diferită de China, Italia, Franța, Spania, Germania, este vorba doar despre o chestiune de timp, de aceea introducerea măsurilor adecvate de prevenție se impune în mod absolut.,,Cica italienii au descoperit pastilele salvatoare „Staiacasa Plus”, pentru tratament specific aniepidemic impotriva coronavirusului. Ar fi bine sa zambim, totusi nu este de glumit…”, menționează medicul Boris Gâlcă,
,,Suntem deja obositi de informatii, postari si comentarii publice despre epidemia cu coronavirus. Cert ca coronavirusul a depasit capacitatile sistemelor medicale puternice, bine finantate si bine organizate ale tarilor cu potential economic inalt dezvoltat.
In R. Moldova situatia nu va fi diferită de China, Italia, Franța, Spania, Germania etc., – este o chestie de foarte putin timp. Intelegem ca nu cunoastem inca aproape nimic despre acest virus si asteptam concluzii ale studiilor bazate pe dovezi, evidentelor si cel mai important – aparitia unui vaccin salvator anticoronavirus.
Autoritatile, cu timidate dar si intarziere, au declansat anumite actiuni (binevenite si apreciate!) pentru prevenirea extinderii epidemice, inclusiv de interzicere a evenimentelor publice. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca este o epidemie care POATE fi controlata. Depinde de actiunule prompte si hotarate care vor fi intreprinse.
Pentru considerare, anumite sugestii pentru colegii din Guvern:
1. Alocati imediat resurse financiare, fara plafonare, conform necesitatilor strategice pe termem mediu si lung (din fondurile de preventie CNAM, din fondul de rezerva a Guvernului, din alte resurse care trebuie alocate in situatii de criza („situatii de razboi”) pentru consolidarea sistemului de asistenta medicala.
2. Procurati teste pentru depistarea coronavirisului – o mie de teste sunt insuficiente, sunt necesare zeci de mii si poate mai multe teste. Daca vom face analize atunci vor depista si bolnavii sau purtatorii asimptomatici de virus. Teste gratuite pentru toti. Apropo, prin limitarea sau lipsa de teste, directionam o parte din populatie cu capacitati de plata catre laboratoarele private sporind veniturile acestora.
3. Fortificarea, extinderea si crearea serviciilor noi de reanimare si terapie intensiva la spitalele „strategice”:
– clinica nr. 2 a spitalului MSMPS (fostul spital feroviar)
– spitalului pentru bolnavii TBC din Vorniceni (spital nou bine dotat, dar care nu a primit inca nici un pacient in 5 ani de zile din motive pretinse juridice si interese stiute)
– la necesitate pentru zona Nord – fostul spital feroviar din Balti
– la necesitate pentru zona Sud – reprofilrea unui spital raional.
4. Achizitionarea prin mecanisme publice transparente de procurari de urgenta, cu livrarea in timp de max 2-3 saptamani a echipamentelor medicale necesare, inclusiv a cel putin 100 aparate de ventilare artificiala, consumabile, medicamente, echipamente de protectie a personalului medical la toate nivelele.
5. Evaluarea si suplinirea resurselor umane/cadrelor medicale in AMP, AMU, in terapia intensiva si reanimare in spitalele „strategice” prin orar rotativ al personalului medical din alte institutii, prin implicarea medicilor-rezidenti, altor „rezerve” meduicale cu stimulente compensatorii atractive.
6. Informarea si comunicarea directa cu populatia, cu sinceritate si credibilitate, publicitatea sociala obligatorie pe toate canalele media (TV, online, radio), responsabilizarea civica, administrativa si aplicarea sanctiunilor penale pentru violarea constienta a regulilor si prevederilor de carantina.
7. Interzicerea temporara a curselor avia si auto de pasageri din/spre Italia – masuri drastice si contradictorii pe alocuri, dar necesare pentru stoparea (inca sub control) a coronavirusului si chiar pentru salvarea de vieti.
8. Interzicerea tuturor evenimentelor publice, reuniunilor in spatii inchise si deschise, a sedintelor obisnuite la Chisinau cu invitarea persoanelor din teritorii, limitarea accesului in anumite zone de concentratie umana sporita, limitarea deplasarilor etc.
9. Dupa caz, in decizie de evaluare zilnica pe ore si minute, acordarea vacantei fortate in scoli, colegii si universitati.
10. Urmarirea situatiei la nivel regional, invatarea din greselile altora, aplicarea anumitor „bune practici” si experientelor altor tari de stoparea a raspandirii coronavirusului si in aplicarea protectiei de siguranta sociala pentru toti.
Vreau sa cred ca autoritatile vor intreprinde mai multe actiuni, de rand cu cele deja intreprinse/salutate, inclusiv a celor eligibile recomandate prin mesaje publice. Multa sanatate tuturor!”