Jurnalul ziaristei Anastasia Petrova, mamă a doi copii, răpusă mortal de virusul Covid-19

Astăzi ar fi trebuit să fie prima mea zi de vacanță”, scria Anastasia Petrova pe pagina sa de facebook în după-amiaza zilei de 23 martie. „Dar, în schimb, este prima mea zi de concediu medical.”

separator
„În timpul nopții, am făcut o febră înaltă”, a continuat jurnalista în vârstă de 36 de ani, redactor-șef la o publicație locală din Perm, Rusia. Anastasia a fost purtată de la un spital la altul, medicii se încurcau în diagnostic și decizii. Femeia a murit cu zile din cauza sistem medical nepregătit, care a încercat să mușamalizeze cazul, lăsând în urmă doi copii orfani.

„Aveam o durere în gât și o tuse urâtă. Am sunat medicul și le-am răspuns întrebărilor cu privire la contactele mele cu persoane care s-au întors din străinătate (erau trei, dar toate s-au întors cu mai mult de două săptămâni înainte)”. O jumătate de oră mai târziu, un medic a venit să o vadă.

„Mi-a pus întrebări de la un metru distanță despre simptomele mele. A promis că cineva va veni să-mi facă un test de coronavirus și că rezultatele vor veni în 24 de ore. Între timp, am promis că nu voi părăsi apartamentul timp de 14 zile. Dar, medicul a adăugat: „Nu vă faceți griji. Nimeni încă nu a anulat sezonul obișnuit al gripei în acest an.””

În acea noapte, Anastasia a scris din nou pe facebook că febra ei a crescut până la 39 de grade și nimic nu a ajutat-o.

„Nimeni nu a venit să facă un test de coronavirus și nimeni nu mi-a răspuns la apeluri, desigur”, a scris ea în primele ore ale dimineții din 24 martie. „Nu curge nasul, dar tușesc.”

A sunat la o ambulanță, care a dus-o la spital unde a murit pe 31 martie

Anastasia Petrova era cunoscută în acest oraș din Munții Urali, cu 1 milion de oameni. A fost respectată ca jurnalist al publicației Business Interest. ,,Era o persoană inteligentă, strălucitoare. Nastya a câștigat întotdeauna. Avea aspectul înșelător al unei nobile femei renascentiste, dar era din oțel dur în interior. Părea de parcă totul i-a venit cu ușurință și că aproape nimic nu era imposibil pentru ea”.

Scriitoare, pictoriță și mamă singură a doi copii

În următoarea sa postare de pe facebook, pe 24 martie, femeia a scris că a stat mult timp în ambulanța din fața spitalului de boli infecțioase, în timp ce paramedicii se certau telefonic despre ce să facă cu ea. „Nu au instrucțiuni despre cum să-i ducă pe oameni și unde să-i ducă”, scria ea. „Nimeni nu are o idee clară despre nimic.”

La final, a fost dusă la un alt spital, unde medicii au înjurat primul spital pentru faptul că nu au admis-o. A fost internată singură într-o cameră cu trei paturi, scriind că, din câte știa, multe dintre celelalte camere ale spitalului erau ocupate în mod similar.

„Mi-au dat un medicament pentru febră și preparate standard pentru tratarea gripei”, a scris ea. „Am fost conectată la masca cu oxigen, deoarece nu le plăcea modul în care respir. Acum va trebui să rămân izolată două săptămâni sau să obțin două teste negative de coronavirus. „

La scurt timp, doi terapeuți au vizitat-o ​​și au stabilit că nu este nevoie să fie conectată la un ventilator de respirație  mecanic. Dimineața, a dat probe pentru un test de gripă și un test de coronavirus, precum și „întreaga serie tradițională de analize”.

Mai târziu în acea zi, în timp ce încă aștepta rezultatele testului, Petrova i-a scris unui prieten că „nici medicii mei, nici eu nu cred că am coronavirus”. Ea a adăugat că „nu este necesar să închidem nimic sau să stabilim o carantină generală din cauza mea.” După o radiografie, a fost diagnosticată oficial cu pneumonie.

Pe 25 martie, ea a observat că de mai mult de o zi, febra ei a rămas constantă în jurul valorii de 38 de grade. Dar ea a adăugat că „mă simt ca și cum m-aș îneca constant într-un jeleu. Nu răspund nimănui – nu am putere. Dorm cam 90% din timp. Îmi este întotdeauna sete. Rezultatele mele nu mai vin”.

A doua zi, ea a scris că febra ei era 39 de grade, până i s-a administrat medicament. Apoi a stat cinci ore la 37 de grade, înainte de a se ridica din nou. În prima după-amiază a zilei de 26 martie, ea a raportat că primul ei test de coronavirus a venit negativ. Ea a confirmat aceste informații într-un al doilea comentariu pe facebook pe 29 martie. La scurt timp, a fost conectată la respirația artficială, unde a rămas până când a murit, pe 31 martie.

Într-o conferință de presă din 1 aprilie, ministrul Sănătății regional, Oksana Melekhova, a declarat că diagnosticul femeii a fost „pneumonie bilaterală”, dar că oficialii încă așteptau rezultatele celui de-al doilea test coronavirus.

Melekhova a adăugat că persoanele care au fost în contact cu Petrova au fost izolate și testate pentru coronavirus. „Am luat toate măsurile de precauție epidemiologice”, a concluzionat ea, spunând că va face publice rezultatele testului Petrova imediat ce acestea vor fi disponibile.

La 2 aprilie, însă, prietena lui Petrova, jurnalista lYulia Balabanova, a postat o captură de ecran a unui mesaj text pe care l-a primit de la Petrova pe 29 martie, spunând că „al doilea test a fost pozitiv” și că se simte „foarte slăbită”.

„Public acest fragment din corespondența noastră”, a scris Balabanova într-o postare pe facebook. Nastya știa că al doilea test pentru coronavirus a fost pozitiv. Nu înțeleg de ce medicii ei nu vorbesc despre asta. Cred că este important acum să existe transparență maximă și informații complete”.

La câteva ore după postarea prietenei, oficialii din domeniul sănătății din Perm au schimbat cauza oficială a morții lui Petrova în „pneumonie bilaterală provocată de o infecție cu coronavirus”.

Jurnalistul alery Mazanov, a declarat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty că povestea lui Petrova arată că oficialii încearcă să reducă numărul de cazuri de coronavirus din țară.

„Prin ascunderea acestor informații, acești oameni iresponsabili pun în pericol zeci sau sute sau mii de oameni”, a spus Mazanov. „La urma urmei, dacă o persoană moare de pneumonie, nimeni nu testează persoanele cu care a fost în contact.”

Numărul de cazuri de pneumonie înregistrate este unul dintre mai mulți factori care alimentează îngrijorarea faptului că autoritățile au ascuns amploarea coronavirusului din Rusia și că cifrele oficiale – care la 7 aprilie se ridicau la 7.497 de infecții confirmate și 58 de decese – pot să fie substanțial mai scăzute decât cele reale.

Copiii din raioanele Hâncești și Cimișlia vor beneficia de servicii stomatologice gratuite

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, săptămâna curentă, vor fi prestate gratuit servicii stomatologice copiilor în mai multe localități din raioanele Hâncești și Cimișlia:

– în perioada 18-20 noiembrie – în Călmățui, Hâncești;

– în zilele de 21 și 22 noiembrie –  în Leușeni, Hâncești;

– pe 18 noiembrie – în Batâr, Cimișlia;

– în perioada 19-21 noiembrie – în Mihailovca, Cimișlia; 

– pe 22 noiembrie – în Selemet, Cimișlia.

Săptămâna trecută, peste 380 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Atenție la semnele de accident vascular cerebral: Fiecare minut contează

Reacția rapidă în caz de accident vascular cerebral (AVC) poate salva vieți și reduce efectele pe termen lung. Este esențial să recunoști simptomele unui AVC și să acționezi imediat, sunând la 112. Iată care sunt semnele critice ale unui AVC, cum le poți recunoaște și ce poți face pentru a preveni un astfel de eveniment, scrie clicksanatate.ro.

Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este blocată, ceea ce poate duce la pierderea funcțiilor creierului. Fiecare minut contează; când cineva suferă un AVC, milioane de celule nervoase sunt afectate în fiecare minut. Cu cât se primește mai repede tratament, cu atât cresc șansele de recuperare și scad riscurile de invaliditate permanentă sau deces.

Semnele cheie – acronimul FAST

Pentru a-ți aminti simptomele principale ale unui AVC, folosește acronimul FAST:

1.  Face (Față) – Observi că o parte a feței este lăsată? Este dificil să zâmbească sau să-și controleze complet fața?

2.  Arms (Brațe) – Poate ridica ambele brațe fără probleme? Sau unul dintre brațe pare slab sau amorțit și nu poate fi ținut ridicat?

3.  Speech (Vorbire) – Vorbește clar? Persoana poate avea dificultăți de a articula cuvintele sau poate părea confuză.

4.  Time (Timp) – Dacă observi oricare dintre aceste semne, este vital să suni 112 fără întârziere.

Alte semne care pot indica un AVC

Pe lângă semnele FAST, alte simptome ale unui AVC includ:

  • Pierderea bruscă a forței într-o parte a corpului, inclusiv în picioare
  • Probleme bruște de vedere la unul sau ambii ochi
  • Pierderea capacității de a vorbi sau de a înțelege
  • Confuzie și pierderi de memorie
  • Dureri severe de cap apărute brusc
  • Amețeală sau pierderea echilibrului

Mulți oameni nu sună la ambulanță pentru că așteaptă să vadă mai multe simptome sau cred că acestea nu par grave. Cu toate acestea, chiar și un singur semn de AVC poate fi un semnal de alarmă. De exemplu, dacă vezi că cineva nu poate zâmbi normal, e posibil să nu crezi că este o urgență, dar este esențial să acționezi imediat.

Cum poți preveni un AVC

Deși un AVC poate lovi pe oricine, indiferent de vârstă, există câțiva pași simpli pentru a-ți reduce riscul:

  • Renunță la fumat
  • Fii activ fizic
  • Limitează consumul de alcool
  • Adoptă o dietă sănătoasă și menține o greutate normală
  • Fă controale regulate, mai ales după 40 de ani, pentru a detecta afecțiuni care pot crește riscul de AVC, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul.

Fiecare minut contează

Accidentele vasculare cerebrale pot avea consecințe devastatoare, dar recunoașterea semnelor și acționarea rapidă pot face diferența. Indiferent dacă ești acasă, la muncă sau afară, dacă vezi semnele unui AVC la tine sau la cineva apropiat, sună imediat la 112.

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Jasmin și-a lansat propriul show culinar. Se numește ,,Шор-ОХ! на кухне”
Articolul anterior
Foto! Cum arată posturile de la intrarea în orașele Ștefan Vodă și Soroca
Articolul următor