Astăzi este marcată Ziua Mondială fără Tutun. Recomandările ANSP

Anual, la data de 31 mai marcăm Ziua mondială fără tutun pentru a aborda consecințele pe care le are tutunul și produsele care conțin nicotină asupra sănătății populației, de a susține politici eficiente de reducere a riscurilor condiționate de tutun, dar și pentru a îndemna oamenii să-și revendice dreptul la sănătate și la o viață fără tutun pentru generațiile viitoare, susțin reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

„Protejarea copiilor de interferența industriei tutunului – sub acest îndemn ne mobilizăm eforturile pentru a adopta reglementări mai puternice care să protejeze tinerii de efectele nocive ale produselor din tutun și a produselor ce conțin nicotină de practicile înșelătoare ale industriei tutunului, care subminează politicile de sănătate publică, afectând sănătatea, bunăstarea și mediul înconjurător”, anunță reprezentanții ANSP.

Potrivit ANSP, promovarea falsurilor și a tacticilor înșelătoare ale industriei tutunului au atras generații de consumatori de tutun, fapt ce a dus la o epidemie globală a consumului de tutun. Industria tutunului a ademenit din ce în ce mai mulți copii și adolescenții, folosind diferite tactici de promovare și publicitate, țintind direct cu un nou portofoliu de produse care le afectează viața. Industria tutunului continuă să opună rezistență măsurilor bazate pe dovezi, precum implementarea spațiilor libere de fumat, majorarea accizelor și interdicțiile cuprinzătoare ale publicității, promovării și sponsorizării pentru tutun.

La nivel global, în anul 2022, circa 37 de milioane de copii cu vârste între 13-15 ani consumau o anumită formă de tutun. În Regiunea Europeană a OMS, această cifră a ajuns la 4 milioane de consumatori.

În Republica Moldova, în 2019, 16,3% din adolescenți de vârste 13-15 ani erau consumatori activi ai produselor de tutun și celor care conțin nicotină: 20,4% băieți și 11,8% fete (Studiului GYTS, 2019). Iar, potrivit celor mai recente date din 2022, în Republica Moldova, 25% de adolescenți cu vârsta de 13-17 ani au folosit țigări electronice (Studiul „Comportamentul de sănătate la copiii cu vârsta școlară” – Health Behaviour in School-aged Children (HBSC )).

O situație alarmantă la consumul de tutun se atestă și în rândul adulților. Astfel, potrivit ultimului studiu național al prevalenței factorilor de risc ai bolilor netransmisibile (STEPS, 2021), 3 din 10 adulți (18 – 69 ani), sau 29,9% din populația adultă, sunt consumatori curenți ai diverselor produse de tutun, cu o prevalență a fumatului de șapte ori mai mare în rândul bărbaților (52%), comparativ cu femeile (7,7%). Rezultatele studiului atestă o creștere a prevalenței fumătorilor cu peste două puncte procentuale, constituind 27,6 % (48,9 % bărbați și 6,3 % femei) față de datele aceluiași studiu efectuat în 2013 (25,3%).

Pentru a avea în continuare venituri de miliarde de dolari, industria tutunului lucrează pentru a crea un mediu care să promoveze adoptarea produselor sale de către generația următoare, inclusiv reglementări vagi pentru a se asigura că produsele sale sunt disponibile și accesibile. Industria dezvoltă, produse și strategii de publicitate care atrag copiii și adolescenții, ajungând la aceștia prin intermediul rețelelor de socializare și platformelor online.

Produsele noi de nicotină și tutun, precum țigările electronice și produsele din tutun încălzit câștigă teren în rândul tinerilor. Se estimează că 12,5% dintre adolescenții din Regiunea Europeană a OMS au folosit țigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulți. În unele țări din regiune, ratele de utilizare a țigărilor electronice în rândul elevilor sunt de 2-3 ori mai mari decât ratele de consum de țigări convenționale.

Potrivit ultimelor cercetări, țigările electronice intensifică dependența de nicotină. Dovezile alarmante cu privire la efectele țigărilor electronice asupra sănătății și vieții consumatorilor și a celor din jur demonstrează că nicotina din e-țigarete este un aditiv extrem de dependent, care afectează creierul în dezvoltare al adolescenților și triplează șansele de a deveni fumător în viața de adult.

La nivel global, 111 țări, inclusiv Republica Moldova, au adoptat măsuri de reglementare a produselor ce conțin tutun și a produselor conexe. Acestea includ interdicții privind utilizarea țigărilor electronice în zone publice închise; interzicerea publicității, promovării și sponsorizării, aplicarea avertismentelor de sănătate pe ambalaje, precum și a restricțiilor de vârstă privind vânzarea țigărilor electronice și a interdicțiilor sau restricțiilor privind aromele.

Apariția continuă a produselor noi din tutun și a produselor conexe, în special a țigărilor electronice pe piața globală și cea a Republicii Moldova, care prezintă un grup eterogen de produse și evoluția continuă a acestora ca design și structură, face dificilă reglementarea lor, inclusiv și a dispozitivelor de încălzire.

Republica Moldova, ca țară-parte a Convenţiei Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului (CCCT), continuă să consolideze cadrul legislativ privind controlul tutunului. Actualmente este în proces de promovare un nou proiect de lege pentru modificarea unor normative în domeniul controlul tutunului, care vine să transpună actele Uniunii Europene și să sporească apropierea legislativă de elementele-cheie ale acquis-ului comunitar precum și noile evoluții în ceea ce privește produsele din tutun. Cele mai relevante reglementări propuse spre modificare includ următoarele aspecte:

 • Excluderea excepției de etichetare pentru produsele de tutun încălzit;
 • Extinderea spațiilor libere de tutun;
 • Reglementări mai clare pentru țigărilor electronice;
 • Prevenirea publicității și comercializării produselor din tutun și a celor conexe în mediul online;
 • Prevenirea promovării produselor din tutun în materialele media audiovizuale, etc.

Această decizie denotă voința politică a autorităților de a pune în aplicare mecanisme durabile care să prevină impactul consumului produselor din tutun asupra sănătății populației și să elimine comerțul ilicit cu produse din tutun și produse conexe.

La ce afecțiuni grave poate duce obezitatea

Obezitatea poate duce la o serie de afecțiuni grave și poate influența negativ mai multe sisteme ale organismului.

Iată câteva dintre cele mai grave afecțiuni asociate cu obezitatea:

1. Bolile cardiovasculare

 • Hipertensiunea arterială: Obezitatea poate crește presiunea arterială, forțând inima să pompeze mai greu.
 • Boala coronariană: Plăcile de colesterol se pot acumula în arterele inimii, crescând riscul de infarct miocardic.
 • Insuficiența cardiacă: Efortul suplimentar al inimii poate duce la slăbirea acesteia în timp.

2. Diabetul de tip 2

 • Rezistența la insulină: Excesul de grăsime, în special în jurul abdomenului, poate duce la scăderea sensibilității celulelor la insulină, cauzând diabetul de tip 2.

3. Afectarea aparatului locomotor

 • Osteoartrita: Greutatea suplimentară pune presiune pe articulații, în special pe genunchi și șolduri, deteriorând cartilajele.
 • Dureri de spate: Excesul de greutate poate afecta alinierea și funcționalitatea coloanei vertebrale.

4. Afecțiuni respiratorii

 • Sindromul de apnee în somn: Grăsimea depozitată în jurul gâtului poate obstrucționa căile respiratorii în timpul somnului, cauzând episoade de oprire temporară a respirației.
 • Sindromul hipoventilației obezității: Excesul de greutate poate reduce capacitatea plămânilor de a se expanda complet, limitând cantitatea de oxigen inhalată.

5. Probleme gastrointestinale

 • Boala de reflux gastroesofagian (GERD): Obezitatea poate crește presiunea asupra stomacului, determinând acidul gastric să refluxeze în esofag.
 • Boli hepatice: Poate apărea steatoza hepatică non-alcoolică (ficat gras) sau chiar ciroza din cauza depunerilor de grăsime în ficat.

6. Tulburări hormonale și metabolice

 • Sindromul metabolic: Include o combinație de diabet, hipertensiune și obezitate, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
 • Probleme de fertilitate: Obezitatea poate afecta echilibrul hormonal, influențând ovulația la femei și producția de spermă la bărbați.

7. Cancer

 • Cancer de sân, colon, uter și alte organe: Există o legătură între obezitate și un risc crescut de anumite tipuri de cancer.

8. Probleme psihologice

 • Depresie și anxietate: Imaginea corporală și stigmatizarea socială asociate cu obezitatea pot contribui la afecțiuni psihologice.

9. Complicații în timpul sarcinii

 • Diabet gestațional: Femeile obeze au un risc crescut de a dezvolta diabet în timpul sarcinii.
 • Preeclampsie: Obezitatea crește riscul de hipertensiune arterială severă în timpul sarcinii.

10. Complicații chirurgicale

 • Risc crescut în timpul intervențiilor chirurgicale: Obezitatea poate complica anestezia și poate crește riscul de infecții și de complicații post-operatorii.

Gestionarea obezității prin dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și, în unele cazuri, intervenții medicale este esențială pentru reducerea riscului acestor afecțiuni.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Tatuajele cresc riscul de cancer de sânge

Cercetările recente sugerează o legătură posibilă între tatuaje și un risc crescut de limfom și alte forme de cancer, în special, din cauza prezenței unor substanțe chimice potențial cancerigene în cerneala folosită. Un studiu desfășurat în Suedia a scos la iveală că persoanele cu tatuaje au un risc cu 21% mai mare de a dezvolta limfom, mai ales, în primii doi ani după realizarea tatuajului, indiferent de dimensiunea acestuia, scrie hotnews.ro.

Cerneala pentru tatuaje conține diverși pigmenți și substanțe chimice, unele dintre acestea fiind cancerigene. De exemplu, pigmenții azo din cerneala roșie și hidrocarburile aromatice policiclice din cerneala neagră au fost asociate cu un risc crescut de cancer. Alte substanțe potențial dăunătoare din cernelurile de tatuaj includ alcooluri, bariu, cadmiu, cupru, plumb, mercur, minerale, nichel, materiale plastice și coloranți vegetali.

Deși cercetătorii erau deja conștienți de proprietățile cancerigene ale unor cerneluri pentru tatuaje, autorii unui nou studiu de la Universitatea Lund din Suedia au analizat Registrul Național de Cancer din Suedia și au constatat că impactul acestor cerneluri asupra riscului de cancer nu era clar cunoscut. Acest lucru i-a motivat să realizeze cercetarea.

„În ultimii 10 ani, în special în Europa, s-a pus un accent deosebit pe conținutul chimic al cernelii pentru tatuaje. Cerneala pentru tatuaje conține frecvent substanțe chimice cunoscute pentru proprietățile cancerigene în alte contexte, cum ar fi la muncitorii expuși profesional. De asemenea, știm că cerneala este transportată de la nivelul pielii de către sistemul imunitar, deoarece corpul încearcă să elimine particulele de cerneală pe care le percepe ca fiind străine. S-a demonstrat că acest proces transferă pigmentul către ganglionii limfatici, unde este reținut permanent. Am dorit să punem cap la cap aceste informații și să înțelegem cum ne este afectată sănătatea în urma stocării permanente a substanțelor chimice potențial toxice în sistemul imunitar,” a explicat coordonatorul studiului, Christel Nielsen, doctor în științe și profesor asociat la Universitatea Lund din Suedia, pentru Medical News Today.

Risc de limfom mai mare la 2 ani după tatuare

Cercetătorii au identificat cazuri de limfom în Registrul Național de Cancer din Suedia, o bază de date centralizată a cazurilor de cancer din țară. Pentru a selecta participanții cu tatuaje, au limitat vârstele pacienților la intervalul 20-60 de ani, atunci când au fost diagnosticați cu limfom, între anii 2007 și 2017. Ulterior, au contactat persoanele afectate pentru a le cere să participe la studiu, rezultând un grup de 1.398 de persoane cu limfom și 4.193 de persoane fără limfom.

S-a constatat că 21% dintre persoanele cu limfom aveau un tatuaj, în timp ce 18% dintre cele fără limfom aveau, de asemenea, tatuaje.

Riscul a fost cu 81% mai mare pentru persoanele cu tatuaje decât pentru cele fără tatuaje, în primii doi ani după realizarea acestuia, iar riscul a scăzut după trei până la 10 ani după tatuare, urmând să crească la 19% după 11 ani.

În total, participanții cu tatuaje au prezentat un risc de limfom cu 21% mai mare comparativ cu grupul de control. Mărimea tatuajului nu a avut nicio influență asupra riscului de limfom. Cele două tipuri de limfom la care persoanele cu tatuaje erau mai predispuse, comparativ cu cele fără tatuaje, au fost limfomul difuz cu celule B mari și limfomul folicular.

Limfomul difuz cu celule B mari (DLBCL) este cel mai comun tip de limfom non-Hodgkin și este caracterizat prin creșterea rapidă a celulelor B mari anormale în ganglionii limfatici sau în alte țesuturi limfoide. Acest tip de limfom poate apărea la orice vârstă și poate afecta diferite părți ale corpului. Tratamentul poate include chimioterapie, terapie țintită și/sau radioterapie, iar prognosticul poate varia în funcție de factori precum stadiul bolii și răspunsul la tratament.

Limfomul folicular este un tip de limfom non-Hodgkin care se dezvoltă din celulele B foliculare anormale în ganglionii limfatici și alte țesuturi limfoide. Acesta este caracterizat printr-o creștere lentă și poate rămâne asimptomatic pentru o perioadă lungă de timp. Tratamentul poate include observația activă, radioterapie, chimioterapie și/sau terapie țintită. Prognosticul poate varia în funcție de stadiul bolii și de alte caracteristici individuale ale pacientului.

De ce sunt persoanele tatuate mai expuse riscului de cancer

Deși cercetătorii au descoperit o asociere între tatuaje și un risc crescut de limfom, este necesară o investigație mai profundă pentru a înțelege pe deplin mecanismele implicate. Stilul de viață, cum ar fi fumatul și consumul de substanțe, pot juca, de asemenea, un rol.

„În cadrul studiul au fost luați în considerare mai mulți factori care țin de stilul de viață, inclusiv fumatul și statutul socioeconomic. Deși tatuajele în sine au fost identificate ca fiind un factor de risc pentru limfom, anumite obiceiuri pe care le-ar putea avea persoanele care își fac tatuaje (de exemplu, fumatul, consumul de substanțe) ar putea contribui, de asemenea, la creșterea riscului”, a precizat, pentru MNT, dr. Wael Harb medic hematolog și oncolog la Memorial Care Cancer Institute din SUA, care nu a fost implicat în această cercetare.

Hepatita, cum recunoști primele simptome?

Hepatita este o inflamație a ficatului care poate fi cauzată de diferite motive, inclusiv infecții virale, consumul excesiv de alcool, anumite medicamente sau substanțe chimice. Există mai multe tipuri de hepatită, cele mai comune fiind hepatita virală, inclusiv hepatita A, B și C.

Iată câteva simptome comune ale hepatitei:

Oboseala excesivă: Oboseala persistentă sau extenuarea inexplicabilă poate fi un semn al hepatitei.

Icterul: Este o colorare galbenă a pielii și a albului ochilor, cauzată de acumularea de bilirubină în sânge. Aceasta este o manifestare comună a hepatitei, deși nu este întotdeauna prezentă.

Durere abdominală: Unele persoane cu hepatită pot experimenta dureri sau disconfort în zona abdomenului, în special în partea superioară dreaptă, unde se află ficatul.

Pierderea apetitului: Pierderea apetitului și a greutății poate fi un simptom al hepatitei.

Greață și vărsături: Aceste simptome pot apărea în unele cazuri de hepatită, însă nu sunt întotdeauna prezente.

Urina întunecată: Urina de culoare închisă sau închisă la culoare poate fi un semn al hepatitei.

Este important să rețineți că simptomele hepatitei pot varia în funcție de tipul de hepatită și de stadiul bolii. Unele persoane pot prezenta doar simptome ușoare sau deloc. Dacă aveți motive să bănuiți că puteți avea hepatită sau prezentați oricare dintre aceste simptome, este important să consultați un medic pentru evaluare și diagnostic. Un medic vă poate recomanda teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul și pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament.

Rusia va importa mere din țările prietenoase, inclusiv din Transnistria
Articolul anterior
Un cetățean, reținut după ce a mituit un polițist de frontieră cu 8.600 de lei
Articolul următor