Conform studiilor efectuate de neurologul Steven Miller, de la Universitatea din Maryland, cafeaua acţionează cel mai eficient dacă este băută între 9:30 şi 11:30 dimineaţa, deoarece ceasul biologic este receptiv la efectul cafeinei la câteva ore de la trezire.
Explicaţia este legată de nivelul hormonului cortizol, care, după ce atinge apogeul între ora 8.00 şi 9.00 dimineaţa, începe uşor să scadă spre sfârşitul dimineţii.
Neurologul Steven Miller a arătat că oamenii care beau cafea atunci când nivelurile de cortizol sunt crescute – între ora 8.00 şi 9.00 dimineaţa – dezvoltă toleranţă la cafeină, datorită căreia vor simţi nevoia să crească doza.
Prin urmare, oamenii beneficiază cel mai mult de pe urma cafeinei după ce nivelul de cortizol începe să scadă.
Nivelurile de cortizol mai cresc la prânz şi între ora 5.30 şi 6.30 după-amiază, ceea ce înseamnă că oamenii nu ar trebui să bea cafea în aceste intervale.
Cu toate acestea, nivelurile de cortizol pot varia în decursul zilei, de la o persoană la alta. În cazul celor care se trezesc foarte devreme, nivelurile de cortizol scad mai repede decât în cazul celor care se trezesc mai târziu, astfel încât şi orele pentru băut cafeaua diferă de la o persoană la alta.