Ludmila Cojocaru, medicul care a primit nașteri în pustiul Sahara: „Aș putea scrie o carte…”

Are 39 de ani de muncă în spate, timp în care a primit mii de nașteri. Cea mai mare provocare profesională a fost să activeze, timp de 2 ani, într-o maternitate din Algeria, unde a salvat vieți în condiții greu de imaginat: femei aflate la cea de-a 20-a naștere, săli de operații nesterile, lipsa rezervelor de sânge și chiar a scutecelor pentru bebeluși. Acea experiență a format-o ca specialist și i-a dat doza necesară de curaj pentru a soluționa cu brio chiar și cele mai complicate cazuri.

separator

De fapt, cele mai inspirate decizii le-a luat în stare de stres: pe patul de spital a înțeles că vocația ei este medicina, iar după ce a pierdut un om apropiat a hotărât că e timpul să facă o schimbare: a revenit la sport – marea pasiune încă din copilărie, a devenit șoferiță cu acte în regulă și s-a alăturat echipei Medpark.

Ludmila Cojocaru, medic obstetrician-ginecolog, categoria superioară, este eroina proiectului fotografic „Din dragoste pentru viață”, lansat de Spitalul Internațional Medpark.

„1987-1989: Medic obstetrician-ginecolog, Algeria”

,,În maternitatea din Algeria am ajuns printr-un proiect guvernamental de cooperare economică, pe atunci aveam 7 ani munciți în obstetrică și ginecologie. Am acceptat provocarea pentru că mi-am dorit să acumulez experiență profesională, în primul rând, dar și să-mi testez limitele. Am învățat limba franceză – a fost o condiție obligatorie, și așa am ajuns într-o țară musulmană, unde cultura este absolut diferită, iar avorturile – interzise prin lege. Am fost șocată de ceea ce am găsit acolo: lipsă de sterilitate, acces liber al vizitatorilor în saloanele pentru lăuze, trimiterea pacientei acasă a doua zi după naștere, femei care nasc în hainele lor personale…

,,În Algeria am văzut pentru prima și ultima oară în viață o femeie care era la a 20-a sarcină… Faptul că aceste femei nășteau în fiecare an, practic, și faptul că nășteau acasă, asistate de moașe, făcea ca nașterile să decurgă cu multe complicații: femeile ajungeau la noi cu hemoragii masive, prezentații pelviene, aveam sute de operații pe an, în condițiile în care nu existau rezerve de sânge, ceea ce e indispensabil pentru orice intervenție chirurgicală. Dar pot să afirm că nu am avut niciun caz de deces în acei 2 ani.”

„Medicina, între sacrificii și satisfacții”

,,A fost o experiență colosală, care m-a călit, care mi-a oferit oportunitatea să văd ceea ce nu aș fi văzut niciodată într-o maternitate din Moldova, dar a fost și o experiență care a lăsat amprentă pe viața de familie. Am trăit 2 ani departe de soț, de copil, mulțumindu-mă cu o scrisoare pe lună. Cred că aș putea scrie o carte despre acei 2 ani petrecuți în Sahara…

Apropiații au încercat să mă convingă să nu aleg calea medicinei. Mai întâi mama, care a lucrat ca asistentă medicală și știa „cu ce se mănâncă” meseria de medic, apoi soțul care a încercat să mă convingă că specialitatea de obstetrician-ginecolog este complicată, că voi avea parte de stres, ture de noapte, responsabilitate enormă…

Desigur, mai târziu am înțeles sensul acestor cuvinte, dar nu am regretat niciodată alegerea făcută, pentru că meseria mea este și sursa celor mai mari satisfacții. Atunci când te convingi că nou-născutul este sănătos, că mama este în regulă, sunt senzații de nedescris. Medicii care practică alte specialități, se ciocnesc, de regulă, cu boli cronice, care nu pot fi tratate, poate doar atenuate, noi, însă, vedem rezultatul muncii noastre imediat, odată cu primul strigăt al bebelușului.

Desigur, responsabilitatea pentru 2 vieți nu e o misiune ușoară, dar cineva trebuie să poarte această povară, nu-i așa?”

„Sportul bate stresul”

,,Am fost dintotdeauna o persoană sportivă. În copilărie am făcut scrimă, handbal, atletism, așa că sportul este, cu siguranță, marea mea pasiune. După o lungă pauză, am revenit la ea în 2011, iar astăzi, dacă nu ma găsiți la spital, cu siguranță mă găsiți la orele de aqua aerobică, fly yoga, body ballet sau zumba. Mișcarea îmi aduce stare de bine, dar e și vorba de socializare. În clubul de fitness pe care îl frecventez suntem deja o gașcă bine formată, după antrenamente ieșim cu fetele la o cafea, vorbim despre orice, numai nu despre job – e acea evadare de la tensiunea și grijile legate de serviciu, de care am nevoie ca să-mi încarc bateriile cu energie pozitivă, ca să pot munci eficient, cu dedicație, în continuare”.

„Îmi place că la Medpark sunt medic universal”

,,Tot în 2011 m-am alăturat echipei Medpark. A fost o alegere conștientă, pentru că mereu mi-a plăcut să învăț ceva nou și am înțeles că aici, într-un spital nou, modern, dotat, voi avea multe oportunități în acest sens. Dar cel mai mare avantaj este că de 8 ani am un alt stil de lucru, sunt un medic universal.

Timp de 30 de ani am activat fie în staționar – în departamentul „Patologii ginecologice” sau în sala de naștere, fie doar în policlinică, adică prestam doar consultații. Uite că la Medpark am ocazia să monitorizez pacientul de la A la Z. Mai întâi îi ofer o consultație, apoi, dacă e cazul, o intervenție chirurgicală sau primesc o naștere, deci există acea continuitate. Eu nu stau doar în cabinet sau doar în sala de nașteri și asta îmi permite să evoluez, să nu stagnez”.

„Medicul trebuie să se pună mereu în pielea pacientului”

,,Un nou stil de lucru înseamnă și trainiguri legate de comunicarea cu pacienții. Am învățat multe lucruri noi: că trebuie să ne prezentăm, să ne salutăm, să privim ochi în ochi. Eu cred că orice medic trebuie să se pună în pielea pacientului. Când pacientul se duce într-o policlinică de stat, iar medicul stă cu nasul în hârtii și nici nu privește în direcția lui, bineînțeles, o astfel de atitudine din start blochează pacientul, omul nu mai este predispus să-ți povestească problema lui. Eu cred că atitudinea binevoitoare a medicilor e cel mai important lucru pentru care oamenii vin la Medpark, e ceea ce nu găsesc la instituțiile medicale de stat”.

,,Iar când vine vorba de procesul de naștere, atitudinea echipei medicale este crucială. Nașterea este un eveniment care se memorizează pe toată viața, iar impresia femeii va depinde, în mare parte, de căldura cu care a fost tratată.

Altceva e că pacienții așteaptă doar un rezultat de 100%, dar în medicină așa ceva nu există, medicina nu este perfectă”.

„Regula mea de aur este…”

,,Câți ani de experiență nu ai avea, cât de bine nu ai cunoaște domeniul, niciodată nu trebuie să crezi că știi totul, că ești Dumnezeu. Dacă ai dubii, sau la nivel intuitiv simți că ceva nu este în regulă, nu e o rușine să ceri opinia colegilor. Mie nu-mi cade coroana de pe cap, eu mereu mă consult cu colegii din spital și consider că este un lucru firesc”.

Comisia Europeană va anunţa noi reguli privind ambalajele din plastic

Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri generată, transmite Bloomberg.

Noile reglementări sunt destinate creşterii sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile, transmite Digi24.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare, precum producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea, scrie Agerpres. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Companiilor li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce ţările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Costi Burlacu dezvăluie detaliile unui incident revoltător, petrecut pe aeroportul din Frankfurt
Articolul anterior
Îngrijire cu ingrediente naturale pentru un ten radiant și catifelat!
Articolul următor