Ludmila Cojocaru, medicul care a primit nașteri în pustiul Sahara: „Aș putea scrie o carte…”

Are 39 de ani de muncă în spate, timp în care a primit mii de nașteri. Cea mai mare provocare profesională a fost să activeze, timp de 2 ani, într-o maternitate din Algeria, unde a salvat vieți în condiții greu de imaginat: femei aflate la cea de-a 20-a naștere, săli de operații nesterile, lipsa rezervelor de sânge și chiar a scutecelor pentru bebeluși. Acea experiență a format-o ca specialist și i-a dat doza necesară de curaj pentru a soluționa cu brio chiar și cele mai complicate cazuri.

separator

De fapt, cele mai inspirate decizii le-a luat în stare de stres: pe patul de spital a înțeles că vocația ei este medicina, iar după ce a pierdut un om apropiat a hotărât că e timpul să facă o schimbare: a revenit la sport – marea pasiune încă din copilărie, a devenit șoferiță cu acte în regulă și s-a alăturat echipei Medpark.

Ludmila Cojocaru, medic obstetrician-ginecolog, categoria superioară, este eroina proiectului fotografic „Din dragoste pentru viață”, lansat de Spitalul Internațional Medpark.

„1987-1989: Medic obstetrician-ginecolog, Algeria”

,,În maternitatea din Algeria am ajuns printr-un proiect guvernamental de cooperare economică, pe atunci aveam 7 ani munciți în obstetrică și ginecologie. Am acceptat provocarea pentru că mi-am dorit să acumulez experiență profesională, în primul rând, dar și să-mi testez limitele. Am învățat limba franceză – a fost o condiție obligatorie, și așa am ajuns într-o țară musulmană, unde cultura este absolut diferită, iar avorturile – interzise prin lege. Am fost șocată de ceea ce am găsit acolo: lipsă de sterilitate, acces liber al vizitatorilor în saloanele pentru lăuze, trimiterea pacientei acasă a doua zi după naștere, femei care nasc în hainele lor personale…

,,În Algeria am văzut pentru prima și ultima oară în viață o femeie care era la a 20-a sarcină… Faptul că aceste femei nășteau în fiecare an, practic, și faptul că nășteau acasă, asistate de moașe, făcea ca nașterile să decurgă cu multe complicații: femeile ajungeau la noi cu hemoragii masive, prezentații pelviene, aveam sute de operații pe an, în condițiile în care nu existau rezerve de sânge, ceea ce e indispensabil pentru orice intervenție chirurgicală. Dar pot să afirm că nu am avut niciun caz de deces în acei 2 ani.”

„Medicina, între sacrificii și satisfacții”

,,A fost o experiență colosală, care m-a călit, care mi-a oferit oportunitatea să văd ceea ce nu aș fi văzut niciodată într-o maternitate din Moldova, dar a fost și o experiență care a lăsat amprentă pe viața de familie. Am trăit 2 ani departe de soț, de copil, mulțumindu-mă cu o scrisoare pe lună. Cred că aș putea scrie o carte despre acei 2 ani petrecuți în Sahara…

Apropiații au încercat să mă convingă să nu aleg calea medicinei. Mai întâi mama, care a lucrat ca asistentă medicală și știa „cu ce se mănâncă” meseria de medic, apoi soțul care a încercat să mă convingă că specialitatea de obstetrician-ginecolog este complicată, că voi avea parte de stres, ture de noapte, responsabilitate enormă…

Desigur, mai târziu am înțeles sensul acestor cuvinte, dar nu am regretat niciodată alegerea făcută, pentru că meseria mea este și sursa celor mai mari satisfacții. Atunci când te convingi că nou-născutul este sănătos, că mama este în regulă, sunt senzații de nedescris. Medicii care practică alte specialități, se ciocnesc, de regulă, cu boli cronice, care nu pot fi tratate, poate doar atenuate, noi, însă, vedem rezultatul muncii noastre imediat, odată cu primul strigăt al bebelușului.

Desigur, responsabilitatea pentru 2 vieți nu e o misiune ușoară, dar cineva trebuie să poarte această povară, nu-i așa?”

„Sportul bate stresul”

,,Am fost dintotdeauna o persoană sportivă. În copilărie am făcut scrimă, handbal, atletism, așa că sportul este, cu siguranță, marea mea pasiune. După o lungă pauză, am revenit la ea în 2011, iar astăzi, dacă nu ma găsiți la spital, cu siguranță mă găsiți la orele de aqua aerobică, fly yoga, body ballet sau zumba. Mișcarea îmi aduce stare de bine, dar e și vorba de socializare. În clubul de fitness pe care îl frecventez suntem deja o gașcă bine formată, după antrenamente ieșim cu fetele la o cafea, vorbim despre orice, numai nu despre job – e acea evadare de la tensiunea și grijile legate de serviciu, de care am nevoie ca să-mi încarc bateriile cu energie pozitivă, ca să pot munci eficient, cu dedicație, în continuare”.

„Îmi place că la Medpark sunt medic universal”

,,Tot în 2011 m-am alăturat echipei Medpark. A fost o alegere conștientă, pentru că mereu mi-a plăcut să învăț ceva nou și am înțeles că aici, într-un spital nou, modern, dotat, voi avea multe oportunități în acest sens. Dar cel mai mare avantaj este că de 8 ani am un alt stil de lucru, sunt un medic universal.

Timp de 30 de ani am activat fie în staționar – în departamentul „Patologii ginecologice” sau în sala de naștere, fie doar în policlinică, adică prestam doar consultații. Uite că la Medpark am ocazia să monitorizez pacientul de la A la Z. Mai întâi îi ofer o consultație, apoi, dacă e cazul, o intervenție chirurgicală sau primesc o naștere, deci există acea continuitate. Eu nu stau doar în cabinet sau doar în sala de nașteri și asta îmi permite să evoluez, să nu stagnez”.

„Medicul trebuie să se pună mereu în pielea pacientului”

,,Un nou stil de lucru înseamnă și trainiguri legate de comunicarea cu pacienții. Am învățat multe lucruri noi: că trebuie să ne prezentăm, să ne salutăm, să privim ochi în ochi. Eu cred că orice medic trebuie să se pună în pielea pacientului. Când pacientul se duce într-o policlinică de stat, iar medicul stă cu nasul în hârtii și nici nu privește în direcția lui, bineînțeles, o astfel de atitudine din start blochează pacientul, omul nu mai este predispus să-ți povestească problema lui. Eu cred că atitudinea binevoitoare a medicilor e cel mai important lucru pentru care oamenii vin la Medpark, e ceea ce nu găsesc la instituțiile medicale de stat”.

,,Iar când vine vorba de procesul de naștere, atitudinea echipei medicale este crucială. Nașterea este un eveniment care se memorizează pe toată viața, iar impresia femeii va depinde, în mare parte, de căldura cu care a fost tratată.

Altceva e că pacienții așteaptă doar un rezultat de 100%, dar în medicină așa ceva nu există, medicina nu este perfectă”.

„Regula mea de aur este…”

,,Câți ani de experiență nu ai avea, cât de bine nu ai cunoaște domeniul, niciodată nu trebuie să crezi că știi totul, că ești Dumnezeu. Dacă ai dubii, sau la nivel intuitiv simți că ceva nu este în regulă, nu e o rușine să ceri opinia colegilor. Mie nu-mi cade coroana de pe cap, eu mereu mă consult cu colegii din spital și consider că este un lucru firesc”.

Avertisment! Numărul bolnavilor de cancer s-ar putea dubla curând

Tot mai multe cazuri de cancer. Potrivit chirurgului clujean Patriciu Achimaș Cadariu, este esențial să ne pregătim încă de acum pentru o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul îmbătrânirii populației și a unui stil de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare deficitară a pacienților din grupurile de risc. Declarațiile au fost prezentate de Actual de Cluj, scrie doctorulzilei.ro.

Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu este specializat în obstetrică-ginecologie și a deținut funcția de ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și doctor în științe medicale.

„Evit să fac previziuni alarmiste, dar este posibil ca volumul de pacienți, în special în domeniul cancerului, să crească cel puțin dublu în viitor. Referitor la afecțiunile cardiovasculare, nu fiind expert în acest domeniu, cred că ar fi indicat să consultăm opinia colegilor, dar cu siguranță ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de pacienți”, a subliniat deputatul clujean, potrivit G4media.ro. 

El consideră că, pe lângă implementarea unor strategii coerente, este necesară construirea de noi spitale, îmbunătățirea pregătirii personalului medical și, mai ales, promovarea educației sanitare.

Medicul a precizat că un aspect fundamental este educația. Pentru a preveni problemele majore de sănătate, este esențial să învățăm că este necesar să ne prezentăm regulat la medic. În unele țări, cei care nu se prezintă riscă să nu beneficieze de decontarea unor tratamente. De asemenea, ar fi benefic să învățăm despre efectele nocive ale fumatului, despre faptul căm nu este recomandat decât în cantități moderate – totuși, etanolul în sine este un agent toxic, și despre importanța activității fizice, precum și despre menținerea unui indice de masă corporală sănătos.

În loc să adoptăm o alimentație echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, este tentant să îi oferim copilului un pumn de ciocolată să o ia cu el la școală și să scăpăm de grija mesei sale. În loc să ne dedicăm timpul copilului pentru activități în aer liber sau pentru practicarea unui sport, nu este mai simplu să ne lăsăm copilul în fața televizorului sau să petrecem timp inactiv pe canapea?

Acestea sunt aspecte care țin, în cele din urmă, de bun simț. Da, viața modernă s-a schimbat radical într-un timp foarte scurt, iar din perspectivă antropologică, suntem aproape de momentul în care pentru a ne hrăni, oamenii alergau kilometri întregi în fiecare zi și consumau cantități reduse de alimente. Această schimbare s-a produs cu rapiditate.

Guvernul a aprobat acțiunile necesare pentru reducerea mortalității prin cancer și susținerea pacienților diagnosticați cu această boală cruntă

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.

În ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10.000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile.

Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale.

Astfel, documentul de politici urmărește reducerea mortalității prin cancer cu 7% la nivel național până în anul 2025, prin modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie „The Guardian“. Un sondaj internaţional, care va fi publicat weekendul viitor, va dezvălui că 57% dintre experţii de top în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecţioase mortale, scrie adevarul.ro

Convingerea că gripa este cea mai mare ameninţare pandemică din lume se bazează pe cercetări îndelungate care arată că evoluează şi suferă mutaţii constant, a declarat Jon Salmanton-García de la Universitatea din Köln, care a efectuat studiul.

„În fiecare iarnă apare gripa”, a spus el. „Aţi putea descrie aceste focare drept mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puţin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar situaţia nu va fi întotdeauna la fel”, a precizat el. Detaliile sondajului – care a implicat contribuţia a 187 de oameni de ştiinţă – vor fi dezvăluite la congresul Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID) de la Barcelona, weekendul viitor.

Următoarea cauză cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus – denumit Boala X – care este încă necunoscut ştiinţei, potrivit a 21% dintre experţii care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel cum s-a întâmplat şi cu virusul SARS-CoV-2, cauza COVID-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Aviara îngrozește oamenii de știință

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a exprimat temeri cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinii de gripă H5N1, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară pe tot globul. Acest focar a început în 2020 şi a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte şi, de asemenea, a ucis milioane de păsări sălbatice.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, sporind şi mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cât virusul infectează mai multe specii de mamifere, cu atât are mai multe oportunităţi de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru publicaţia Nature .

Apariţia virusului H5N1 la bovine a fost o surpriză, a adăugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot îmbolnăvi de gripă aviară, dar până de curând bovinele nu au făcut-o. Au fost infectaţi cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci apariţia H5N1 la vaci a fost un şoc.

Înseamnă că riscurile ca virusul să pătrundă în tot mai multe animale de fermă şi apoi de la animalele de fermă la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândeşte mai mult, atunci şansele ca acesta să sufere mutaţii, astfel încât să se poată răspândi la oameni, cresc şi cresc”, a avertizat el.

Iar unele lecţii despre prevenirea răspândirii bolilor au fost uitate de la sfârşitul pandemiei de COVID, a remarcat Salmanton-García.

„Oamenii au reînceput să tuşească în palmă şi apoi să dea mâna cu alte persoane. Purtarea măştii a dispărut. Ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea să ajungem să regretăm asta”, a avertizat el.

Costi Burlacu dezvăluie detaliile unui incident revoltător, petrecut pe aeroportul din Frankfurt
Articolul anterior
Îngrijire cu ingrediente naturale pentru un ten radiant și catifelat!
Articolul următor