Maca – cel mai puternic afrodisiac natural, fiind cunoscută și sub denumirea de ginseng peruvian. Este o plantă rădăcinoasă, înrudită cu ridichia, varza și broccoli, care datorită uimitoarelor și unicelor proprietăți pe care le deține, este considerată un superaliment. Se cultivă în special în munții înalți din America de Sud, cu precădere în Peru.
Maca are efecte pozitive asupra sistemului endocrin, fiind capabilă să echillibreze nivelul hormonal atât al femeilor cât și al bărbaților, crește nivelul de energie și este un excelent stimulent al sănătății organismului. Este o sursă naturală de hrană și un medicament oferit de natură, folosit de mii de ani în zona Munților Anzi. Mai mult, maca este un adaptogen, ceea ce înseamnă că ajută organismul să se mențină la un nivel normal, in homeostază. Adaptogenii ajută organismul să răspundă mai bine și mai ușor la factorii de mediu interni și externi, precum anxietatea și rănile fizice.
Ce este maca?
Maca este o rădăcină a unei plante cu denumirea științifică Lepidium Meyenii. Ca aspect, seamănă cu o ridiche, iar la culoare variază de la galben spre crem, la roz deschis și până la mov sau chiar negru. Este bogată în vitamine și minerale, are un gust plăcut, ușor picant și o aroma bogată de malț care se îmbină perfect cu gustul de cacao.
Cultura de maca este cea mai mare cultură din lume care crește la o altitudine de aproximativ 4500 de metri deasupra nivelului mării, în Munții Anzi. Maca are în componență o proteină completă care furnizează toți aminoacizii esențiali, conține din abundență calciu, fier, magneziu, sodiu, sulf, potasiu și fosfor, vitamine, inclusiv C, E, B1 (tiamină) și B2 (riboflavină).
Proprietățile pudrei de maca
Pudra de maca are în conținut proteine, carbohidrați, grăsimi și fibre. Din punct de vedere nutritiv, 5 grame de maca au valoare energetică 76kcal sau 18Kj, proteine 0,7g, glucide 3,8g din care zaharuri 1,5g, grăsimi <0,1g din care saturate <0,1g, fibre 0,3g, sodiu <0,1g, cupru 0,3g (30% din doza zilnică recomandată), iod 52g (17,5% din doza zilnică recomandată).
Pudra de maca se mai poate lăuda și cu un conținut de:
- Peste 20 de aminoacizi, inclusiv cei 8 aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce
- 20 de acizi grași precum acidul lauric, linoleic, palmitic, oleic și acidul steric
- Vitaminele B1, B2, C și E
- Calciu (conține mai mult calciu decât laptele. Calciul este indispensabil pentru dezvoltarea oaselor, dinților, funcționarea optimă a inimii și sistemului nervos)
- Magneziu
- Potasiu (influențează activitatea celulară)
- Cupru
- Zinc
- Mangan
- Fosfor (este responsabil pentru funcționarea structurilor biologice și producerea de energie celulară)
- Seleniu
- Sulf
- Sodiu
- Fier (menține un metabolism energetic normal și contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar)
Pudra de maca are proprietăți bacteriostatice, fungistatice, antioxidante, anticarcinogene, ajută organismul să reziste mai ușor factorilor de stres, îmbunătățește nivelul de energie general, memoria, capacitatea de concentrare și învățare și contribuie la menținerea sănătății oaselor și dinților.
Beneficiile pudrei de maca
Rădăcina de maca este cunoscută pentru capacitatea sa de a regla hormonii. Planta în sine nu conține hormoni, ci încurajează organismul să crească sau descrească nivelul de hormoni prin hrănirea glandelor principale, hipotalamusul și hipofiza. Pentru că este un aliment adaptogen, maca este capabilă să crească producția unui hormon de care organismul duce lipsă sau să micșoreze cantitatea unui hormon produs în exces.
De ce este bună maca pentru organism
Pudra de maca este un aliment ce poate aduce o mulțime de beneficii organismului atunci când este încorporată în dieta zilnică:
- Susține și întărește sistemul imunitar
- Energizează organismul și crește rezistența fizică
- Susține funcțiile metabolice
- Are efect antioxidant
- Îmbunătățește circulația sângelui, accelerează procesul de vindecare al rănilor și reduce colesterolul datorită conținutului de vintamine, minerale și aminoacizi
- Îmbunătățește fertilitatea prin creșterea libidoului și a numărului de spermatozoizi
- Are efecte pozitive pentru femeile aflate la menopauză
- Îmbunătățește funcționarea creierului prin conținutul de aminoacizi
- Contribuie la diminuarea depresiei și anxietății
- Echilibrează nivelul de estrogen și progesteron din organism și reduce astfel și numărul și intensitatea migrenelor
- Este un afrodisiac natural, fiind capabilă să crească dorința sexuală
- Favorizează asimilarea calciului în oase, crescând densitatea osoasă și prevenind osteoporoza