Majoritatea pacienților care au avut Covid-19 nu mai au anticorpi, la şase luni de la vindecare

Numărul pacienţilor care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 şi care prezintă anticorpi la coronavirus, la 180 de zile de la vindecare, este mai mic de jumătate din totalul celor vindecaţi. În plus, 44% dintre persoanele care au trecut prin infecție au continuat să prezinte simptome şi după vindecare, mai relevă un studiu demarat în august 2020 de o clinică privată din România.

Studiul realizat de Regina Maria în București și Cluj s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii.

Faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR iar faza a II-a a examinat gradul de protecție oferită de sistemul imunitar după un timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii.

Anticorpii, prezenţi la 79% dintre foştii pacienţi, la trei luni de la infectare

În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

Conform datelor analizate de cercetători, după o jumătate de ani doar 47% dintre foștii au mai prezentat anticorpi detectabili.

Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă.

Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Studiul a remarcat că 17% dintre cei vindecați au prezentat rezultat pozitiv în urma testării RT-PCR după faza acută a bolii. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19.

„Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, spune dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

Simptome persistente după vindecare

44% dintre persoanele din studiu au prezentat simptome post vindecare.

Cele mai frecvente dintre aceste au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii.

Aceste date se adaugă unui studiu publicat recent în The Lancet Psychiatry, care anunța sechele neurologice și psihiatrice la 34% dintre pacienți care au avut COVID-19, în primele 6 luni de la vindecare.

59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare.

Numeroase alte studii internaționale au arătat că, după vindecare, pacienții nu mai sunt contagioși, în ciuda unei eventuale persistențe a unor teste RT-PCR pozitive. Excepțiile constatate au fost identificate la pacienți imunodependenți sau cu forme severe de boală.

Veşti mai bune privind imunoprotecţia celor care au avut COVID şi apoi s-au vaccinat

Studiul realizat de clinica privată este încă în derulare şi a cuprins şi categoria celor care s-au vaccinat după ce s-au vindecat de COVID. 

Astfel, 80% dintre persoanele din această categorie au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori.

De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.

sursa

Anul de învățământ va fi prelungit în regiunea transnistreană
Articolul anterior
Filmare cu camera ascunsă pentru carnea vândută în Piața Centrală. ,,Aduci toate zdohniturile”
Articolul următor
Alte articole interesante