Mărturia unui profesor român aflat în Coreea de Sud în plină epidemie de coronavirus

Coreea de Sud, ţara cea mai afectată din lume de epidemia de COVID-19 după China şi Italia, a anunţat luni cel mai scăzut număr zilnic de noi contaminări cu coronavirus din ultimele două săptămâni, notează AFP, citată de Agerpres. Autorităţile sanitare sud-coreene au informat despre 248 de noi cazuri confirmate duminică, astfel că totalul persoanelor contaminate din ţară se ridică la 7.382.

separator

Este pentru a patra zi consecutivă când numărul noilor infecţii se diminuează şi a fost cel mai scăzut nivel zilnic înregistrat de la sfârşitul lui februarie. Numărul deceselor provocate de coronavirus în ţară este de 51.

Ioana Ardelean, „visiting professor” la Inje University din oraşul Gyungnam, Coreea de Sud, este o româncă ce s-a nimerit să se afle în această ţară chiar în timpul epidemiei cu Covid-19. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, profesoara povesteşte care au fost măsurile luate de autorităţile sud-coreene pentru a împiedica extinderea coronavirusului.

Profesoara subliniază faptul că „prevenţia şi întreruperea cât mai rapidă a lanţurilor de propagare a virusului de la om la om este vitală”.

„Comportamentul responsabil nu e un efort şi nici nu necesită multe resurse! Populaţia este cea care poate opri propagarea, nu autorităţile. Izolarea e neplăcută dar nu a omorât pe nimeni”, a subliniat Ioana Ardelean.

Redăm postarea profesoarei:

,,În Coreea de Sud

Prevenţia şi întreruperea cât mai rapidă a lanţurilor de propagare a virusului de la om la om este vitală.

Comportamentul responsabil nu e un efort şi nici nu necesită multe resurse! Populaţia este cea care poate opri propagarea, nu autorităţile. Izolarea e neplăcută dar nu a omorât pe nimeni.

Vă las aici un scurt raport în caz că vă întrebaţi cum e să fii în mijlocul epidemiei, pt că virusul nu se vede, nu se simte în prima fază aşa că nici nu ai habar când te întâlneşti cu el.

în Coreea de Sud:

1. dezinfectant de mâini se găseşte la intrarea în fiecare clădire publică încă din ianuarie, iar gardianul/portarul îţi face observaţie în caz că nu îl foloseşti atât la intrare cât şi la ieşire.

În supermarketuri este dezinfectant la intrare, în mod obişnuit, în zona de unde iei coşul. (Săpun şi hârtie pt şters pe mâini în toate toaletele publice sau din clădiri publice)

2. majoritatea oamenilor purtau deja măşti (în ianuarie) şi îi sfătuiau pe ceilalţi să facă asemenea. (nu mai vorbesc de semnalistică şi postere de informare/conştientizare omniprezente)

3. când au început să fie cazuri în ţară, toţi vânzătorii din magazine mici şi mari, malluri, supermarketuri etc. au fost obligaţi să poarte mască.

4. Korea a decis încă de la început să ofere date în mod clar şi transparent

5. Seoul – un oraş cu 10 mil. de locuitori şi 25,6 mil. în zona metropolitană (mai mult decât toată România) are se pare în jur de 108 cazuri.

6. totul mergea bine până când o tanti din oraşul Daegu, pleacă de la spital refuzând să fie testată (pe motiv că nu are simptome şi nu a călătorit în afara ţării) şi umblă liberă, inclusiv la slujba sectei pe care o frecventează. (până în prezent 80% dintre cazuri se înregistrează acolo)

7. semestrul 2 se amână pentru 2 săptămâni pt toate universităţile. (probabil şi pt şcoli şi licee) toţi studenţii stau acasă, cursurile se vor recupera după ce trece pericolul. Până atunci au primit diverse teme pe care să le cerceteze în particular.

8. încep mesajele de alertă şi curg câte 10 pe zi. Foarte stresante dar utile şi eficiente.

Se anunţă în timp real câte cazuri au apărut în cursul zilei, în ce zone, la ce ore şi ce trasee au făcut cei contaminaţi. Se conturează “a moving line” care trebuie evitată. Apoi la anumite intervale vin mesaje care informează că zonele şi mijloacele de transport în care au circulat virusaţii au fost dezinfectate şi sunt acum sigure pt populaţie.

9. apar primele aplicaţii on line cu hărţi care îţi arată de asemenea unde au fost identificate cazuri şi ce legături există între ele şi la ce rază sunt faţă de tine: (20, 15, 10, 5 km)

10. cazurile cresc exponenţial şi lumea evită pe cât poate să iasă afară, dar majoritatea îşi continuă munca.

11. toată lumea, dar absolut toată lumea poartă mască. (e reconfortant când fiecare om cu care te intersectezi poartă mască, pe principiul eu nu dau de la mine, tu nu dai de la tine.)

12. semestrul 2 se mai amână cu încă 2 săptămâni, şi începe organizarea pentru cursuri on-line.

13. se montează cutii cu dezinfectant pt mâini şi în lifturi

14. se golesc rafturi în supermarketuri dar se şi umplu la loc

15. se închid dotările ce nu sunt neapărat necesare: biblioteci, săli de sport etc. şi toate evenimentele ce presupun adunări de oameni.

16. pentru mai mare eficienţă se introduc posturi de testare drive-in, pentru a depista cât mai repede cazurile, pentru a limita contactul, a le tria, a le izola şi a nu supraaglomera spitalele.

17. se continuă ritmul zilnic de muncă iar la intrarea în diferite spaţii publice (în universităţi spre exemplu) se testează de dimineaţa până seara (pt febră şi simptome) tot staff-ul, care intră.

18. se epuizează stocurile de măşti în magazine, dar se anunţă când vor fi din nou stocuri pt că aici masca e obligatorie.

19. testarea drive-in se confirmă foarte eficientă şi numărul de contaminaţi depistaţi creşte cu rapiditate.

20. stocul de măşti se reface la fiecare 5 zile iar pt a acorda acces tuturor şi a evita îngrămădeala sau specula, oamenii sunt aşteptaţi să cumpere măşti în anumite zile din săptămână în funcţie de ultima cifră a anului naşterii cu buletinul în mână şi cu scannarea digitală a id-ului la cumpărare.

21. Oamenii sunt îngrijoraţi dar par încrezători în sistemul lor sanitar. Tot ei spun că după epidemia MERS din 2015 s-a impus upgrade-ul spitalelor din ţară cu unităţi de paturi pentru izolare şi epidemii.

Încă din ianuarie, coreenii au început să producă kitul de testare şi să îl producă la scara mare, aşa că… acum contează pe el.

Desigur că sunt şi frustrări, nemulţumiri şi probleme, dar coreenii sunt un popor disciplinat…

Vom vedea ce va fi,

Până atunci prevenţie şi conştientizare!”

Sursa

Cancerul pulmonar în creștere alarmantă în rândul nefumătorilor, legată de prezența unui gaz radioactiv din aer

Cancerul pulmonar, cunoscut în termeni medicali drept carcinom bronho-pulmonar, se dezvoltă în celulele din plămân care prezintă o creștere anormală și se înmulțesc, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori. Acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în rândul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și rect).  La nivel mondial, cancerul de plămân provoacă peste 1,6 milioane de decese.

Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani, transmite News.ro.

Gazul radon: principala cauză de creștere a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători

Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon.

Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume.

Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Gazul poate să persiste şi să se acumuleze în casele şi în plămânii oamenilor în mod silenţios, în absenţa unui test de depistare a acestuia.

Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a 2-a cauză de risc pentru fumatori, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară, în funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Ca atare, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.

În Statele Unite, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Sattele Unite (EPA) recomandă testarea periodică a radonului şi măsuri corective pentru a reduce nivelurile de expunere în locuinţe.

Un nou sondaj realizat pentru Centrul de cancer al universităţii de stat din Ohio (OSUCCC) şi publicat vineri arată că un procent extrem de mare (75%) dintre americani nu şi-au testat locuinţele pentru radon, iar peste jumătate (55%) nu sunt îngrijoraţi de expunerea la radon în locuinţele, comunitatea sau şcolile lor.

sursa

AstraZeneca retrage vaccinul său anti-Covid la nivel global

AstraZeneca a anunţat marţi că a iniţiat retragerea la nivel mondial a vaccinului său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile”. De asemenea, compania a precizat că va proceda la retragerea autorizaţiilor de introducere pe piaţă a vaccinului Vaxzevria în Europa, relatează Reuters citat de news.ro.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Potrivit presei, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite. Cererea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută la 5 martie şi a intrat în vigoare pe 7 mai, potrivit Telegraph, care a relatat prima dată despre această decizie. 

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania şi-a retras în mod voluntar „autorizaţia de introducere pe piaţă”. 

AstraZeneca, listată la bursa de la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sinciţial respirator şi spre medicamente împotriva obezităţii prin mai multe tranzacţii făcute anul trecut, după o încetinire a creşterii, în urma scăderii vânzărilor legate de COVID-19.

În ultimele luni, scrie The Telegraph, Vaxzevria a făcut obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar – foarte rar – , care provoacă formarea de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite. AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.

TTS este acronimul de la Sindromul Trombozei cu Tromobocitopenie şi a fost asociat cu cel puţin 81 de decese în Marea Britanie, precum şi cu sute de cazuri grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime şi rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte din Londra.

Însă compania britaică insistă că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanţă sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul este o pură coincidenţă. „Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate numai în primul an de utilizare şi peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esenţială pentru a pune capăt pandemiei globale” – se arată într-un comunicat al companiei.

AstraZeneca nu a avut niciodată aprobare pentru ca vaccinul să fie utilizat în SUA.

Guvernul britanic a încetat în mare parte să mai folosească vaccinul Oxford-AstraZeneca în toamna anului 2021, moment în care compania furnizase aproximativ 50 de milioane de doze în Marea Britanie. Vaccinul a fost înlocuit în Marea Britanie cu vaccinurile Pfizer şi Moderna pentru campania de rapel de iarnă de la sfârşitul anului 2021.

Marco Cavaleri, şeful departamentului de vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente, organismul care răspunde de siguranţa medicamentelor şi a medicamentelor în cadrul UE, a declarat presei italiene că se aşteaptă ca toate vaccinurile „monovalente” – care se ocupă doar de tulpina originală Wuhan a virusului – să fie retrase în timp util, scrie The Telegraph.

Proiect emoționant pe unica.md! Ana Danilescu vă invită la un podcast dedicat persoanelor care luptă pentru viață

În această primăvară revista unica.md vine cu o noutate uimitoare! Echipa noastră de creație, alături de Ana Danilescu, a lansat un proiect absolut inedit și plin de speranță, dedicat persoanelor care luptă pentru viață, dar și celor care îi sprijină, familiilor care au apropiați bolnavi de cancer și trec prin acest calvar care le macină existența din cauza acestei maladii nemiloase. Este vorba de un podcast cu producătoarea Ana Danilescu, o supraviețuitoare a cancerului, care a pierdut și o persoană dragă din cauza acestei boli crunte, pe mama sa.

În acest proiect o veți cunoaște pe Ana în calitate de prezentatoare și un exemplu uimitor de curaj pentru aceste persoane. Ea vine să aducă o rază de speranță cu informații utile și profesioniste de la specialiști în oncologie, dar și cu povești emoționante ale persoanelor care luptă sau au trecut prin această boală.

„Aleg să trăiesc”: #SUNTVOCE cu Ana Danilescu, astfel se numește proiectul pe care îl găsiți pe platformele unice.md.

Proverbul „Dumnezeu nu-ți dă mai mult decât poți duce” se manifestă în viața Anei Danilescu, moderatoarea emisiunii pe unica.md, care a întâmpinat provocări majore cu o reziliență remarcabilă.

”Am pierdut oameni dragi din viața mea în urma cancerului și am trecut și eu prin această experiență, ceea ce m-a motivat să povestesc istoria mea și să ofer ocazia de a-și spune povestea și celor ce au avut curajul să treacă prin provocări dure și sunt o voce. ”, spune Ana Danilescu.

Aceast proiect #SUNTVOCE este despre toți cei care au curajul să-și privească provocarea în față și să-și spună istoria. „Sunt Voce” este o platformă pentru toți cei care caută surse de inspirație, motivație și ghidare în momentele sumbre din viața lor. Totodată, #SUNTVOCE își propune să aducă istoriile reale a celor care transformă adversitățile în surse de inspirație, încurajând conștientizarea și asumarea propriilor experiențe pentru a trăi o viață plină de sens.

Îi mulțumim Anei pentru încrederea acordată echipei unica.md în realizarea acestui proiect, dar și pentru experiența inedită care a trezit emoții copleșitoare după cadru întregii redacții.

Vă invităm să vizionați primul episod, în speranța că veți veni cu aprecieri și comentarii.

Îi urăm succes Anei, iar echipa unica.md promite să vă aducă și alte episoade la fel de interesante.

În sfârșit o veste bună despre Covid-19: femeile însărcinate nu transmit virusul copiilor nenăscuți
Articolul anterior
Șase copii, în stare gravă stabilă, internați în spital cu suspecție de coronavirus. 22 de persoane suspecte se află în așteptarea rezultatelor testelor
Articolul următor