Mărturii șocante ale medicilor din prima linie, în țările în care situația devine crâncenă

Situație critică în tot mai multe spitale din din România. Peste 8 mii de cazuri noi au fost înregistrate ieri, 4 noiembrie. România are în prezent 73,409 de cazuri active cu noul coronavirus. 1.001 dintre acestea sunt la Terapie Intensivă. Pentru a nu se ajunge aici, medicii avertizează că boala nu e o joacă și trebuie tratată cu mare grijă. Un simplu caz cu forme ușoare poate ajunge pe paturile de terapie intensivă din cauza neglijenței.

separator

Medicii de la Institutul „Marius Nasta” lucrează până la epuizare și fac eforturi uriașe, tură de tură. Între timp, cele două secții de terapie intensivă sunt copleșite de numărul uriaș al pacienților și nu mai sunt paturi disponibile. Doctorii din prima linie fac mărturii despre cele mai crâncene provocări cu care se confruntă.

„Este foarte greu pt noi toti. Activitatea ne-o desfasuram intr-un ritm pe care nu ni-l imaginam in urma cu un an de zile. Speram ca vom rezista, ca vom fi sanatosi si vom castiga pana la final”, a afirmat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Situația devine tot mai gravă la Institutul Marius Nasta, pe toate liniile. Se lucrează la foc continuu, iar numărul bolnavilor crește de la o zi la alta. Cel al cadrelor medicale, nu.

„Avem avizate 72 paturi pt pacientii Covid. Avem 6 paturi ATI Covid si inca 8 paturi ATI in unitatea mobila (instalata in curtea unitatii medicale -n.r.). Purtatul mastii inseamna responsabilitate si repect, daca nu pentru tine, pentru aproapele tau”, a mai spus medicul.

Cei mai tineri dintre medici, nici nu își închipuiau în urmă cu un an, atunci când au absolvit, că primele momente de activitate vor fi atât de crâncene.

„La inceput a fost frica, teama, pentru noi medicii si cadrele medicale pentru ca era ceva total nou, emotiile erau inca de la intrarea in institut. Pe toti ne-a luat prin surprindere, mai ales pe noi, cei tineri. Eu sunt in primul an de specialitate cu patru ani de rezidentiat. N-am putut spune nu, nu mi-am putut lasa colegii de o parte”, spune si Ioana Mulacu, medic specialist pneumolog.

„In principal, cam toate povestile te impresioneaza avand in vedere disperarea pacientilor care se adreseaza serviciului nostru care e din ce in ce mai mare, e crescanda”, povesteste si Daniel Moraru, medic specialist pneumolog, precizand ca de la inceputul pandemiei si pana in prezent i-au trecut prin mana sute de pacienti.

Pe mâna medicilor de la Terapie Intensivă ajung cele mai severe cazuri. Sunt situații în care nici docotorii nu mai înțeleg cum de virusul evoluează atât de repede și ajunge să îi doboare până și pe cei mai sănătoși dintre pacienți.

„Pacienti tineri fara comorbiditati, cu o evolutie foarte ciudata a bolii care acum sunt bine si in cateva ore nu mai sunt la fel de bine, cu cazuri urgente, cu cazuri de evaluari la Camera de garda, personal putin – toate astea vin cu frustrari mai ales pentru medicii tineri, ceeea ce chiar e o provocare”, a adaugat Ioana Mulacu.

„Din ce in ce mai multe cazuri severe care se moduleaza pe pacienti pur covid, pe pacienti tineri fara comorbiditati si care au negat antecedente personale patologice”, arata Daniel Morar, completand tabloul enuntat de colega sa.

sursa: www.realitatea.net

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Alertă la Mereni. Un individ și-a luat ostatici propriii copii. Amenință că îi va omorî dacă soția sa nu revine acasă
Articolul anterior
Consumul de iaurt reduce riscul de cancer la sân
Articolul următor