O veste bună pentru mamele care se pregătesc să aducă pe lume copii la Maternitatea Spitalului Clinic Municipal nr. 1. Instituția va dispune de mai multe cardiotocografe noi, utile pentru măsurarea ritmului cardiac și a mișcărilor bebelușului în uter.
În primăvara anului 2018, Rotaract Club Chișinău, Rotaract Malmö-Lund și Rotary Lund City au donat un cardiotocograf nou, pentru secția Obstetricală nr.2, care a fost utilizat de atunci în mai mult de 1200 de nașteri.
Cardiotocograful este un monitor electronic care înregistrează simultan ritmul cardiac și mișcările bebelușului în uter, contracțiile uterine a mamei, furnizând medicilor o evaluare corectă a stării intrauterine a fătului, dar și posibilitatea depistării semnelor de suferință fetală.
Încurajați de succesul inițiativei anterioare, comunitatea Rotary&Rotaract dorește să continue proiectul dat, achiziționând fonduri și procurând cardiotocografe pentru maternitatea Spitalului Clinic Municipal nr.1. Echipa de proiect «8000 de noi vieți» au vizitat de curând instituția și în comun cu administrația spitalului, au decis de a organiza pe 12 februarie un training de instruire și utilizare a cardiotocografelor donate, unde vor fi invitați medicii obstetricieni ginecologi și moașele din instituție.
Cardiotocografia sau Testul fetal non-stres (NST) este un test simplu, neinvaziv, efectuat în ultimele săptămâni de sarcină. Este cunoscut și sub denumirea de test de monitorizare a bătăilor cordului fetal sau cardiotocogramă și presupune monitorizarea ratei cordului fetal pe un interval limitat de timp, ca răspuns la mișcările pe care acesta le face.
Cum decurge o astfel de testare?
În timpul procedurii, gravida stă întinsă, de obicei pe partea stângă. Viitoarei mămici i se va monta un senzor electronic pe abdomen pentru a măsura contracțiile uterine. Cel de-al doilea senzor este plasat în dreptul inimii fetale pentru a măsura bătăile cardiace. Fiecare senzor este atașat printr-un fir la aparat și fixat pe abdomen prin benzi elastice. Bătăile cordului fetal se aud și se vizualizează pe monitor, iar contracțiile sunt înregistrate pe hârtie. Acest test durează aproximativ 15-20 min.
Daca fătul nu se mișcă, este posibil să doarmă. Medicii vor recomanda efectuarea testului non-stres o dată sau de două ori pe săptămână, și rar zilnic, în funcție de starea de sănătate a mamei sau a bebelușului.