Cei care n-au avut rude sau apropiați cu Covid-19, mai ales cu forme severe, se pot considera norocoși, spune Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase la Institutul Matei Balș din București, pentru RFI.
În România, lucrurile au fost echilibrate și numărul celor care s-au îmbolnăvit a fost mic. Totuși, trebuie spus că întotdeauna este un iceberg sub gheață, adică în raport cu cei diagnosticați sunt și persoane care au boala și nu știu că o au, atrage atenția medicul. Iar lucrurile sunt departe de a fi încheiate. Odată cu această relaxare a restricțiilor, există un risc mare ca boala să se transmită mai departe.
La Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, au fost tratați până acum 700 de pacienți diagnosticați cu Covid-19, cei mai mulți dintre ei având forme medii dar și severe.
„De ce spun că au fost mai puține forme ușoare și asimptomatici, pentru că, în general, acești pacienți cu forme ușoare au ajuns, în urma triajului, fie la Spitalul Colentina, fie la Monza, fie la spitale de campanie.
Oricine ar veni și ar face un tur al spitalului s-ar putea să vadă, din păcate, pacienți în stare gravă, secții de Terapie Intensivă cu pacienți care sunt la limită, pentru care se încearcă toate lucrurile posibile, e clar că e mai mult decât real acest virus. Argumentele întotdeauna pot să fie pro și contra, vorbind în general, legat de orice problemă, dar lucrurile acestea trebuie bazate pe niște lucruri științifice. Adică e clar că tot ceea ce vorbim noi din punct de vedere medical vine pe niște lucruri care țin de experiența clinică, de părerile specialiștilor de peste tot, nu numai din România.”, explică medicul Adrian Marinescu.
Potrivit acestuia, ” cei care n-au avut rude sau apropiați cu Covid-19, mai ales cu forme severe, pot fi norocoși. Dacă în alte țări, precum Italia, lucrurile au fost scăpate de mult de sub control, din fericire, în România, lucrurile au fost echilibrate și numărul celor care s-au îmbolnăvit a fost mic. Totuși, trebuie spus că întotdeauna este un iceberg sub gheață, adică în raport cu cei diagnosticați sunt și persoane care au boala și nu știu că o au, atrage atenția medicul. Ca să aveți o imagine, există un studiu făcut în România, care vorbește despre 350.000 de oameni care au trecut prin infecția cu Covid-19. Nu în ultimul rând, lucrurile sunt departe de a fi încheiate. Odată cu această relaxare a restricțiilor, există un risc mare ca boala să se transmită mai departe. Este și motivul pentru care măsurile de prevenție sunt foarte importante acum, mai spune medicul Adrian Marinescu.
„În momentul în care nu se respectă măsurile de prevenție, și aici mă refer la ce s-a întâmplat în punctele de trecere a frontierei, la petrecerile din Herăstrău, la ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, în acest moment riscul de a crește numărul îmbolnăvirilor este mare. Mai mult, pot apărea focare, inclusiv la locul de muncă”, a precizat dr. Adrian Marinescu.