Medicii din Bălți au făcut rând la punctul de vaccinare: E salvarea noastră

Astăzi, cele peste 600 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns la Centrul de Sănătate Publică din municipiu.

Medicii au îndemnat cu încredere oamenii să se vaccineze împotriva maladiei nemiloase, transmite nordnews.md.

„Așteptăm vaccinul de mult timp, vedem că o lume întreagă deja se vaccinează și o face masiv. Vrem să fim și noi în rând cu toată lume, fiindcă aceasta este unica noastră salvare.

Începem vaccinarea, șă avem succes și cu Domne ajută!”, a declarat Maria Neamțu, șefa Departamentului Pediatrie, SCB.

Primii trei medici vaccinați sunt angajați ai Spitaluiui Clinic din Bălți. Aceștia au îndemnat oamenii să nu le fie frică de imunizare.

„Totul este bine, absolut nicio emoție, totul va fi bine, cu atât mai mult că am făcut COVID-ul și știu ce înseamnă asta. Plus la toate, noi tratăm pacienții și știm prin ce trec ei.

Vă rugăm să transmiteți populației să nu-i fie frică de vaccin, nu contează producătorul, contează imunizarea”, a spus medicul Serghei Pcela.

„Sunt foarte bucuroasă că am ajuns în această zi și am primit vaccinul. Activez în secția de terapie intensivă, am suportat personal această boală, este foarte strașnic, de aceea, îi îndemn pe toți să se vaccineze”, a spus Alina Severin, asistentă superioară.

„Sunt bine, sper și eu să fac un pas în lupta împotriva COVID-ului. Am fost printre primii care s-ai încris pe lista pentru vaccinare”, a declarat Serghei Țîcu, medic.

Lotul de vaccin donat de România pentru municipiul Bălți va asigura imunizarea medicilor din prima linie.

„Avem posibilitatea să vaccinăm toți lucrătorii medicali din prima linie, mai exact Unitatea primirii de urgență, Centrul COVID, Secțiile de ATI, adica zonele unde pericolul de contaminare este cel mai mare.”

În total pentru nordul republicii au fost repartizate 900 de doze, 610 de doze pentru Bălți, 80 pentru Glodeni, 80 pentru Fălești, 50 pentru Rîșcani și 80 pentru raionul Sîngerei.

„Vârsta recomandată pentru vaccinare este de la 18 ani în sus. Acest vaccin se face în două etape, dacă după administrarea primei doze apare o reacție adverză, cea de a doua doză nu se mai administrează.

Toată informația referitoare la vaccinare va fi întrodusă într-un registru electronic online și se va elibera un certificat”, a declarat Elena Tureac, șefa departamentului de boli infecțioase, CSP Bălți 

La fiecare punc de vaccinare, zilnic, vor fi imunizate minim câte 10 persoane. Vaccinarea este interzisă pentru persoanele alergice la produsele din măsline.

„Dacă e să ne referim la experiența colegilor de peste Prut, ei sunt mult mai înainte la capitolul vaccinării a cadrelor medicale. Statistic, rata de contaminare a cadrelor medicale a scăzut cu 90% după ce a început procesul de imunizare. 

Avem mai multe puncte de vaccinare, pentru a putea în timp maxim posilîbil cadrele medicale să-și primească doza de protecție”, a spus vicedirectorul SCB, Ala Condrea. 

Până acum în municipiul Bălți au fost create cinci puncte de imunizare împotriva la COVID-19.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

1.400 de cazuri noi și 27 de decese provocate de Coronavirus, în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Medicul Adrian Belîi: Este mult mai ușor să te vaccinezi, chiar și cu prețul unor simptome de răceală, decât să ajungi pacient la terapie intensivă
Articolul următor