Medicii explică de ce nu trebuie să stați pe toaletă mai mult de 10 minute

O călătorie de trei minute la toaletă se poate transforma cu ușurință în 15 minute de citit, derulat și postat și asta pentru că oamenii au obiceiul de a-și aduce telefoanele la baie. Cu toate acestea, experții avertizează că ceea ce ei numesc statul prelungit la toaletă poate dăuna sănătății, informează CNN.

Foto: Profimedia

A sta vreme îndelungată pe toaletă poate duce la slăbirea mușchilor pelvieni și la un risc crescut de hemoroizi, a declarat Dr. Lai Xue, chirurg colorectal la University of Texas Southwestern Medical Center din Dallas.

„Atunci când pacienții se prezintă la mine cu nemulțumiri, unul dintre principalele domenii pe care trebuie să le aprofundăm este petrecerea mult timp la toaletă”, a spus Xue.

Probleme la toaletă din cauza șederii prea lungi

Oamenii ar trebui să petreacă în medie între cinci și 10 minute pe toaletă, potrivit Dr. Farah Monzur, profesor asistent de medicină și director al Centrului de boli inflamatorii intestinale de la Stony Brook Medicine din Long Island, New York.

De ce este o problemă dacă stați mai mult?

În primul rând, iată o scurtă lecție de fizică. Gravitația ne ține la sol pe Pământ, dar aceeași gravitație forțează, de asemenea, organismul să lucreze mai mult pentru a pompa sângele înapoi la inimă, a spus Xue. Scaunul deschis al toaletei, de formă ovală, comprimă fesele, menținând rectul într-o poziție mai joasă decât dacă ați sta pe canapea. Cu gravitația care trage jumătatea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută afectează circulația sângelui. Ca urmare, venele și vasele de sânge care înconjoară anusul și rectul inferior devin mărite și saturate cu sânge, crescând riscul de hemoroizi.

Fiți mai atenți la timpul petrecut la baie

Pentru a evita să petreceți prea mult timp pe tronul de porțelan, Dr. Lance Uradomo, gastroenterolog intervențional la City of Hope Orange County din Irvine, California, a sfătuit să țineți telefoanele, revistele și cărțile departe de baie. „Nu vreți să mergeți cu gândul că veți fi acolo pentru mult timp. Pentru că atunci veți dori să aduceți ceva care să vă țină mintea ocupată”, a spus Monzur. „Faceți ca statul pe vasul de toaletă să fie cât mai neinteresant posibil.”

Dacă aveți probleme să vă ușurați, Xue a sfătuit să renunțați după 10 minute. În schimb, plimbați-vă puțin – deoarece mișcarea poate stimula mușchii intestinali să producă o mișcare intestinală.

Xue a recomandat, de asemenea, hidratarea și consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul și fasolea, pentru a produce mișcări intestinale regulate și a evita încordarea.

Timpul îndelungat la baie și cancerul colorectal

Cu toate acestea, există situații în care oamenii trebuie să petreacă o perioadă neobișnuită de timp la toaletă. Dificultatea constantă sau disconfortul la eliminarea scaunului poate fi un simptom al problemelor gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și boala Crohn.

Înrăutățirea constipației sau nevoia de a sta mult timp la toaletă poate fi, de asemenea, un semn de cancer. „Dacă o excrescență din interiorul colonului crește suficient de mult, aceasta poate bloca fluxul scaunelor, ceea ce poate provoca constipație și sângerări”, a declarat Uradomo.

Societatea Americană de Cancer a raportat recent o creștere a ratelor de cancer colorectal în rândul persoanelor sub 55 de ani de la mijlocul anilor 1990, iar organizația non-profit a estimat că vor exista 106.590 de cazuri noi de cancer de colon și 46.220 de cazuri noi de cancer rectal în acest an. În cariera sa, Uradomo și-a amintit de mai mulți tineri care i-au vorbit despre hemoroizi și constipație și care ulterior au fost diagnosticați cu cancer rectal.

Dacă ați avut aceste simptome de constipație sau de ședere pe toaletă pentru o lungă perioadă de timp pentru mai mult de trei săptămâni, Monzur a spus că ar putea fi timpul să vă aduceți îngrijorările la medicul dumneavoastră. În funcție de gravitatea simptomelor, medicul dumneavoastră primar vă poate trimite la un gastroenterolog sau la un chirurg colorectal pentru o examinare mai atentă.

A fost recunoscut oficial diabetul de tip 5, o nouă formă agresivă a bolii care afectează tinerii

O nouă formă de diabet, care nu este asociată cu obezitatea, a fost recunoscută oficial de către Federația Internațională de Diabet (IDF). Diabetul de tip 5, așa cum a fost denumit, afectează aproximativ 25 de milioane de persoane la nivel global.

Afecțiunea apare în special la adolescenți și adulți tineri, subponderali și subnutriți, și este cauzată de o producție insuficientă de insulină, indusă de malnutriție, potrivit The Independent.

Spre deosebire de tipurile cunoscute de diabet – tip 1 (autoimun) și tip 2 (corelat cu stilul de viață) – această formă nu are legătură cu obezitatea, fiind de multe ori confundată cu celelalte tipuri, ceea ce a dus la tratamente greșite și complicații grave.

Diabetul de tip 5 a fost recunoscut oficial în urma unui vot desfășurat pe 8 aprilie 2025, în cadrul Congresului Mondial al Diabetului organizat de IDF la Bangkok. Totodată, a fost creat un grup internațional de lucru care va elabora ghiduri de diagnostic și tratament, pentru a sprijini cadrele medicale în recunoașterea și tratarea acestei afecțiuni.

„A fost istoric subdiagnosticat și înțeles greșit. Recunoașterea oficială este un pas crucial în direcția conștientizării unei probleme devastatoare”, a declarat dr. Meredith Hawkins, profesor de medicină la Albert Einstein College of Medicine.

Ea avertizează că mulți pacienți primesc tratamente nepotrivite, uneori chiar periculoase, cum ar fi administrarea excesivă de insulină, care poate fi fatală în acest context.

„Diabetul legat de malnutriție este mai frecvent decât tuberculoza și aproape la fel de frecvent ca HIV/SIDA, dar lipsa unui nume oficial a împiedicat eforturile de diagnosticare și identificare a unor terapii eficiente”, a mai spus dr. Hawkins.

De-a lungul timpului, medicii au observat cazuri în care pacienții – de obicei tineri și slabi – prezentau simptome asemănătoare diabetului de tip 1, dar nu răspundeau la tratamentul cu insulină.

Abia în 2022, o echipă de cercetători a demonstrat că această formă este fundamental diferită de tipurile clasice de diabet, având la bază un defect metabolic profund în capacitatea organismului de a secreta insulină.

În prezent, nu există un tratament standard pentru diabetul de tip 5. Potrivit specialiștilor, alimentația pacienților ar trebui să includă mai multe proteine și mai puțini carbohidrați, în paralel cu corectarea deficiențelor de micronutrienți.„Totul trebuie cercetat atent, acum că avem recunoaștere oficială și sprijin internațional”, a subliniat dr. Hawkins.

Băutura nr. 1 recomandată de dieteticieni care vă ajută să daţi jos din grăsimea viscerală

Grăsimea viscerală este cea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele, afectând sănătatea. Din fericire, pe lângă medicamente, dieteticienii spun că există o băutură care contribuie la scăderea acestui tip de ţesut adipos, scrie adevarul.ro

Grăsimea corporală îndeplinește diferite funcții importante în organismul uman, de la stocarea anumitor vitamine, până la menținerea căldurii. Dar există un tip de grăsime, care poate avea efecte negative asupra sănătăţii: grăsimea viscerală.

Deşi nu o vedem, ea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele și poate crește semnificativ riscul de boli. Din fericire, spun dieteticienii, nu este nevoie de soluții complicate pentru a o ține sub control, pentru că există o băutură care ne poate ajuta în lupta cu acest tip de ţesut adipos şi pe care mulţi dintre noi o consumă de cum se trezesc dimineaţa. Este vorba despre atât de obişnuita cafea, potrivit eatingwell.

Potrivit unui studiu din 2025, realizat pe un eșantion de peste 45.000 de participanți, cei care au consumat zilnic această băutură (în medie 1,7 cești) au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de grăsime viscerală comparativ cu cei care nu o consumau deloc.

Dieteticianul Megan Byrd a explicat pe larg care este legătura dintre cafea şi scăderea stratului adipos din jurul organelor, precizând că multă vreme s-a crezut că factorul determinant este cafeina. C

u toate acestea, spune ea, un studiu recent nu a găsit același efect şi la ceaiul verde, care conține, de asemenea, cofeină, astfel că s-a ajuns la concluzia că diferenţa nu o face simpla prezenţă a cofeinei, ci concentraţia acesteia.

1. Stimulează metabolismul

Conținutul ridicat de cofeină accelerează metabolismul în repaus, ceea ce poate duce la arderea mai eficientă a caloriilor și la reducerea depozitelor adipoase. Unele cercetări au demonstrat o creștere a ratei metabolice cu până la 20% timp de câteva ore după consum.

„Cafeaua are, de obicei, mai multă cofeină decât ceaiul verde, ceea ce poate crește și mai mult rata metabolică în repaus. De fapt, unele studii au stabilit că, de fapt, cafeaua poate crește metabolismul timp de cel puțin trei ore după consum”, a explicat specialista.

2. Este bogată în antioxidanți

Cafeaua conține compuși precum acizii clorogenici și cafestolul, antioxidanți asociați cu reducerea grăsimii abdominale, a greutății corporale și a circumferinței taliei.

Fiecare ceașcă conține între 200 și 550 miligrame din acești compuși vegetali benefici, mai mult decât ceaiul verde sau vinul roșu, iar antioxidanții ajută la protejarea organismului împotriva deteriorării celulelor.

În plus, includerea unui număr mare de antioxidanți în alimentație dumneavoastră este o altă modalitate de a reduce potențial grăsimea viscerală.

În mod specific, spune dieteticianul Beth Conlon, acizii clorogenici și cafestolul, ambele găsite în cafea, sunt doi antioxidanți care pot ajuta la pierderea grăsimii viscerale.

„Studiile au arătat că acizii clorogenici pot reduce grăsimea abdominală, greutatea corporală și circumferința taliei. Se crede că acești compuși pot influența metabolismul și descompunerea grăsimilor, oferind un mecanism potențial dincolo de efectele cafelei asupra grăsimii viscerale”, a explicat ea.

3. Cafeaua poate reduce apetitul

Cofeina are un efect asupra sistemului nervos central, putând diminua senzația de foame. Totuși, efectele variază în funcție de momentul în care este consumată, unele studii arătând că băutura este mai eficientă în reducerea apetitului atunci când este savurată după masă.

„Cofeina din cafea poate stimula sistemul nervos și poate reduce apetitul. În acest fel, cafeaua ar putea contribui la scăderea aportului caloric, reducând indirect grăsimea abdominală în timp”, a mai spus Beth Conlon, avertizând însă că aceasta nu este o mâncare în sine şi nu trebuie nicdecum să substituie alimentaţia.

„Cafeaua în sine nu este o masă! Este important să aveţi o nutriție adecvată și mese echilibrate pe tot parcursul zilei pentru o bună nutriție și sănătate”, recomandă ea.

Pentru efecte maxime, este recomandat consumul cafelei simple, fără adaosuri calorice excesive precum zahăr sau lapte. Cafeaua neagră este cea mai eficientă, însă, pentru cei care preferă un gust mai blând, adăugarea unei cantități mici de lapte vegetal (ovăz, migdale) este o opțiune potrivită.

O nouă intervenție SMURD: Un copil de 11 ani a fost transportat de urgență la Cluj-Napoca

Un copil de 11 ani, grav bolnav, a fost transportat, în colaborare cu Serviciul SMURD România, la Cluj Napoca. Intervenția a avut loc joi, 24 aprilie, ora 18:00.

Copilul a fost spitalizat la 31 martie la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, cu o patologie severă. Aici, copilului i s-au efectuat investigațiile necesare cazului și tratament corespunzător.

Totuși, starea pacientului rămânea a fi foarte gravă, fără evoluție pozitivă la tratament. În aceste condiții, medicii specialiști, printr-un consiliu medical extins și consult interspitalicesc transfrontalier cu colegii din România, au decis transferul micuțului la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pentru tratament neurochirurgical specializat.

 Astfel, misiunea transfrontalieră a avut drept scop transportarea copilului în timp util și a fost realizată cu succes. Specialiștii basarabeni au asigurat transferul asistat cu monitorizarea parametrilor vitali și au predat în siguranță pacientul la vama Leușeni echipajului SMURD Iași.

Trump a sugerat ca „rețeaua energetică” ucraineană să fie deținută de americani
Articolul anterior
Imagini emoționate cu prizonieri de război ucraineni reveniți în Ucraina, în urma schimbului convenit între Trump și Putin
Articolul următor
Close menu