Gripa este o boala infecțioasă contagioasă acută, cu un debut brusc şi violent, cu febra înaltă, tuse, dureri musculare, dureri de cap, semne de intoxicație care prevalează în raport cu cele catarale, cum ar fi secrețiile nazale abundente, durerea de gât. Febra poate dura de la 3 la 5 zile. După vindecare este posibil ca semnele de slăbiciune generală şi oboseală, tusea să mai dureze până la 3 săptămâni.
Virusul pătrunde în corp prin mucoasa nasului şi a gâtului. La 1-4 zile după infectare apar primele simptome de boală. Gripa se răspândeşte rapid în rândul populaţiei, mai ales în locurile aglomerate, iar sezonul epidemiilor este înregistrat iarna şi primăvara devreme, până în luna martie.
Primul caz de gripă din acest sezon a fost înregistrat în raionul Râşcani. Potrivit medicilor de la Centru Naţional de Sănătate Publică, pacientul a fost tratat acasă, menționează publika.md.
Daca te-ai îmbolnăvit, stai acasă. Nu merge la serviciu, la școală sau în alte locuri publice, pentru a minimiza riscul transmiterii virusului altor persoane. Acoperă-ţi gura şi nasul cu o batistă sau cu un şerveţel, când strănuţi sau tuşeşti. Spală-te des pe mâini, vei reduce riscul contactării mucoasei cavităţii bucale, nasului şi ochilor cu virusul prezent pe tegumente, întrucât virusurile se pot răspândi şi prin contact indirect, nu doar prin particulele de aer ce ajung în nas sau gură.
Tratament specific pentru răceală şi gripă nu există. Bolnavul are nevoie de odihnă la pat, în special pe durata febrei, consum de lichide, ceauri, sucuri de fructe, pentru a rehidrata organismul, alimentaţie bogată în vitamine, ceaiuri cu lămâie, zmeură, măceş, miere de albine, multe fructe şi legume.
Medicamentele se folosesc la indicaţia medicului sau a farmacistului. Preparatele cu acțiune antivirală sunt eficiente doar din primele ore de administratre.
Cea mai sigură metodă de prevenire a gripei este vaccinarea. În acest an, Moldova a primit un lot de 200.000 de doze de vaccinuri, care au fost deja administrate pacienţilor din toată ţara.