O aspirină pe zi ar ține Covid-19 la distanță, potrivit unui studiu preliminar realizat de curând

O aspirină pe zi ar putea ține infecția cu noul coronavirus la distanță. Cel puțin așa arată un studiu realizat de curând. Cercetătorii au comparat rata de infecție și de vindecare a mai bine de 10.000 de pacienți infectați cu noul coronavirus între lunile februarie și iunie 2020, a declarat medicul ATI Radu Țincu, într-un interviu telefonic pentru Realitatea.net.

Astfel, aceștia au stabilit că persoanele care au luat o pastilă de aspirină (aspirină cardio, în doza mica) pe zi au prezentat un risc cu 29% mai mic de a se infecta. Medicii români trag un semnal de alarmă, și asta deoarece întărirea sistemului poate fi o armă cu două tăișuri.

„Nu ar trebui încă să luăm Aspirină pentru că studiul nu a arătat rezultate în mod eficient. Cei 10.000 pacienți – nu s-a putut dovedi cu maximă acuratețe care e motivul pentru care riscul de infectare la ei a fost mai mic”, a afirmat medicul.

Potrivit medicului, sunt cel puțin 3 ipoteze de la care a plecat acest studiu. Primul dintre ele ar fi că aspirina are efect antiviral. Un al doilea motiv este legat de faptul că aspirina are efect anticoagulant, iar ultimul motiv ține de ideea că aceasta are, de asemenea, și un efect antiinflamator. „Sunt deci trei ipoteze de lucru verificate. Trebuie să vedem mecanismele care stau la baza protecției aspirinei”, a arătat medicul.

Întrebat dacă întărirea sistemului imunitar poate duce la prevenire infectării cu Covid-19, medicul a răspuns: „Sistemul imunitar poate să reacționeze optim, dar să nu avem un sistem imunitar mult prea accelerat. Dacă imunitatea este mult prea virulentă poate duce la acea furtună de citokine care stă la baza formelor severe de coronavirus”. 

În context, medicul susține că alimentația echilibrată este cheia și nu un exces de suplimente alimentare care să accelereze sistemul imunitar.

În plus, spune medicul, apirina poate da reacții adverse la persoanele cu boli gastrice, la cele care fac tratament cu anticoalgulante. Există chiar și risc de alergie. „Toate aceste lucruri trebuie să fie discutate cu medicul de familie înainte de a fi luată o decizie (privind administrarea de aspirină – n.r.)”, a conchis Radu Țincu.

Notă: nu recurgeți la automedicație. Consultați medicul în orice problemă legată de sănătatea dumneavoastră!  

Republica Moldova, pe locul 3 în lume după numărul de decese Covid-19 raportat la numărul populației
Articolul anterior
Președintele Academiei Române, mesaj în memoria regretatului scriitor Nicolae Dabija
Articolul următor
Alte articole interesante