Un caz medical rar a fost soluționat cu succes de către medicii din țara noastră. Medicii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au realizat o intervenție chirurgicală dificilă și complexă. Specialiștii au operat o fetiță de 9 ani, diagnosticată cu neuroblastom intratoracal, localizat la nivelul segmentului toracal inferior al coloanei vertebrale. O echipă întreagă de specialiști, formată din medici neurochirurgi, medici toracaliști, chirurgi vasculari și chirurgi generali au eliminat tumoarea, în cadrul unei operații care a durat aproape 4 ore.
Pacienta, o fetiță de 9 ani, a fost diagnosticată cu neuroblastom a segmentului toracal a coloanei vertebrale ThVIII–ThXI pe stânga, cu dimensiunile de 11×3.5×4 cm.Tumoarea se afla în contact strâns cu aorta, nervii intercostali, rinichiul stîng, splina și glanda suprarenală. Mama fetiței spune că aceasta a început să acuze, acum o lună, dureri. Inițial spunea că o doare spatele, apoi capul, stomacul.
Fetița a urmat un tratament pentru pancreatită, însă starea ei nu s-a ameliorat. Medicii din Soroca i-au descoperit, apoi, o formațiune în cutia toracică pe stânga. Medicii SCR au convocat o echipă multidisciplinară, întrucât, potrivit acestora, a fost vorba despre o intervenție complexă.
În timpul operației, s-a efectuat intubație selectivă a unui plămân, deoarece pe parcursul operației putea fi necesară deflația plămânului stâng. Operația a fost asistată de către profesorul Aurel Bodiu, medicul neurochirurg Serghei Borodin, șeful Secției chirurgie Toracală Alexandru Toma.
Intervenția a avut un risc mare de complicații, precum lezarea aortei, hemoragie masivă, dificultăți de vizualizare care ar necesita înlăturarea splinei și disecția diafragmei, leziunea măduvei spinării, ictus medular, paralizie în picioare, pneumonie etc. Toate aceste complicații au fost evitate, iar intraoperator nu au fost înregistrate evenimente care ar fi pus în pericol viața pacientei.
Fetița a fost deja externată și poate frecventa cursurile școlare.
sursa: www.scr.md