O fetiță de 9 ani, diagnosticată cu tumoare intratoracică, a fost operată cu succes de către medicii moldoveni

Un caz medical rar a fost soluționat cu succes de către medicii din țara noastră. Medicii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au realizat o intervenție chirurgicală dificilă și complexă. Specialiștii au operat o fetiță de 9 ani, diagnosticată cu neuroblastom intratoracal, localizat la nivelul segmentului toracal inferior al coloanei vertebrale. O echipă întreagă de specialiști, formată din medici neurochirurgi, medici toracaliști, chirurgi vasculari și chirurgi generali au eliminat tumoarea, în cadrul unei operații care a durat aproape 4 ore.

separator
Pacienta, o fetiță de 9 ani, a fost diagnosticată cu neuroblastom a segmentului toracal a coloanei vertebrale ThVIII–ThXI pe stânga, cu dimensiunile de 11×3.5×4 cm.

Tumoarea se afla în contact strâns cu aorta, nervii intercostali, rinichiul stîng, splina și glanda suprarenală. Mama fetiței spune că aceasta a început să acuze, acum o lună, dureri. Inițial spunea că o doare spatele, apoi capul, stomacul.

Fetița a urmat un tratament pentru pancreatită, însă starea ei nu s-a ameliorat. Medicii din Soroca i-au descoperit, apoi, o formațiune în cutia toracică pe stânga. Medicii SCR au convocat o echipă multidisciplinară, întrucât, potrivit acestora, a fost vorba despre o intervenție complexă.

În timpul operației, s-a efectuat intubație selectivă a unui plămân, deoarece pe parcursul operației putea fi necesară deflația plămânului stâng. Operația a fost asistată de către profesorul Aurel Bodiu, medicul neurochirurg Serghei Borodin, șeful Secției chirurgie Toracală Alexandru Toma.

Intervenția a avut un risc mare de complicații, precum lezarea aortei, hemoragie masivă, dificultăți de vizualizare care ar necesita înlăturarea splinei și disecția diafragmei, leziunea măduvei spinării, ictus medular, paralizie în picioare, pneumonie etc. Toate aceste complicații au fost evitate, iar intraoperator nu au fost înregistrate evenimente care ar fi pus în pericol viața pacientei.

Fetița a fost deja externată și poate frecventa cursurile școlare.

sursa: www.scr.md

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Gata de vară cu cea mai puternică „Armă” –DefencExtra 80+, SPF de la PRESENSA
Articolul anterior
Cum să alegi lungimea fustei în funcție de tipul de siluetă. Află câteva sfaturi utile!
Articolul următor