O fetiță de doar 8 luni are nevoie de transplant de ficat

O viaţă plină de suferinţă, chiar de la naştere. O fetiţă de doar 8 luni, din Ialoveni, venită pe lume cu ciroză a ficatului, mai are o şansă la viaţă doar dacă va beneficia de un transplant. Pentru aceasta are nevoie însă de 70 de mii de dolari, o suma exorbitantă pentru părinții ei.

„Sperăm să facem transplantul şi să o duc de mânuţă la grădiniţă.”, a spus mama, Victoria Petco. 

Deși, are dureri greu de suportat, micuța zâmbeşte mereu, fără să conștientizeze că nu are o copilărie normală. Mama fetiţei, Victoria Petco, îşi aminteşte cu mari emoţii clipa în care a aflat că, în sfârşit, băiatul ei de 11 ani va avea o surioară.

„Foarte mult mi-am dorit o fetiţă şi Dumnezeu mi-a dat-o şi tare sper că voi ieşi din durerea şi scârba asta.”, a spus mama, Victoria Petco.  Deşi boala fetiţei a evoluat în stadiul intrauterin, mama spune că a avut o sarcină normală şi nici în primele două luni de viaţă medicii nu au detectat anomalia de dezvoltare.

„Mi-au spus că fetiţa se dezvoltă foarte bine, nu a fost nimic ca să vadă că e bolnăvioară.”, a menționat Victoria Petco. A înţeles că ceva nu este în ordine, doar atunci când a observat că pielea feţei şi albul ochilor au căpătat o nuanţă galbenă.

„Am observat că se măreşte burta credeam că e aşa ca la copii şi îi mai făceam masaj.”. Apoi, Victoria a auzit ceea ce nu-şi doreşte niciun părinte: că Ruxanda este grav bolnavă. „Urlam la cer, doamne ce am făcut de merită fetiţa mea aşa chin.”, a spus mama, Victoria Petco, pentru publika.md

De atunci mama şi fiica au trecut dintr-un spital în altul. Institutul Mamei şi Copilului este acum singurul loc unde fetiţa mai poate fi ţinută în viaţă, după ce a suportat o intervenţie dificilă la ficat, pentru a fi pregătită de transplant.

„La vârsta de 7 luni a fost supusă unei intervenţii chirugicale destul de sofisticate unde am înlăturat acest chist congenital al coledocului.”, a spus coordonatorul de transplant, Gheorghe Gîncu. 

Transplantul nu poate fi făcut în ţara noastră, de aceea singura speranţă este o clinică din Turcia. Din cei 70 de mii de dolari necesari a reuşit să adune doar 10 mii, din donaţii şi din economiile personale, după mai mulţi ani de muncă peste hotare.

„Eu mai mult stau pe pastile, dar trebuie să lupt.”, a spus mama, Victoria Petco.  Femeia povesteşte că, din cauza pandemiei, soţul şi fiul lor de 11 ani, au rămas blocaţi în Italia şi au făcut cunoştinţă cu Ruxanda doar online.

Fetiţa poate rămâne in viața doar cu ajutorul oamenilor buni. Şansa ei de recuperare poate fi spulberată dacă medicii nu o operează în următoarele patru luni, adică până la vârsta de un an.

Cei care doresc sa ofere o mâna de ajutor, pot trimite un SMS cu codul 694 la nr. 2910 (45 lei md)

Noi medicamente compensate pentru migrene, diabet și bronșite începând de astăzi

Începând cu 1 aprilie 2025, persoanele care suferă de migrene, pneumonie, bronșită, diabet zaharat și hipertensiune arterială vor beneficia de noi medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Companiei Națioanale de Asigurări în Medicină, printre noile medicamente incluse în lista celor compensate se numără:

Sumatriptanul – un medicament parțial compensat pentru pacienții cu migrene, care contribuie la ameliorarea simptomelor episodului acut de migrenă.

Cefprozilum – un antibiotic sub formă de pulbere pentru suspensie orală (250 mg/5 ml), complet compensat pentru copii în tratamentul pneumoniei, bronșitei acute și cronice.

Linagliptinum – un medicament pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, parțial compensat, care ajută la controlul nivelului glicemiei, oferind o opțiune suplimentară de tratament.

Lisinoprilum și Amlodipinum – un preparat combinat (10 mg lisinopril + 5 mg amlodipin), care va fi compensat parțial pentru pacienții cu hipertensiune arterială, facilitând administrarea concomitentă a celor două substanțe active și contribuind la controlul tensiunii arteriale.

De asemenea, Cetirizinum (comprimate și picături orale) va fi integral compensat pentru tratamentul rinitelor alergice sezoniere și perene la copii, extinzând astfel indicațiile medicamentului.

Această decizie a fost aprobată în cadrul ședinței din 14 martie a Consiliului pentru medicamente compensate și a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2025, printr-un ordin comun semnat de ministrul Sănătății și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Centrul de Fertilitate Medpark te invită la Ziua Ușilor Deschise/P

Echipa de medici reproductologi și embriologi ai Spitalului Internațional Medpark vă invită la o discuție deschisă despre fertilitate și călătoria spre visul de a deveni părinte.

Echipa de medici reproductologi și embriologi ai Spitalului Internațional Medpark vă invită la o discuție deschisă despre fertilitate și călătoria spre visul de a deveni părinte.

Problemele de concepere sunt mai comune decât ai putea crede. Unul din 6 cupluri nu reușesc să obțină o sarcină în decurs de un an sau chiar mai mult, dar aceasta nu trebuie să fie un impediment spre dorința de a vă ține în brațe copilașul mult așteptat. Medicina modernă vă oferă soluții cu șanse înalte de reușită.

Pe data de 12 aprilie, ora 11.00, vă invităm la Ziua Ușilor Deschise, pentru a afla din prima sursă:

  • Care sunt cauzele care pot sta în calea conceperii unei sarcini?
  • Cum poate fi stabilit diagnosticul corect?
  • Ce metode de tratament există pentru diverse probleme de fertilitate?
  • Când este necesar să apelezi la Fertilizarea In Vitro?
  • De ce depinde succesul Fertilizării In Vitro?

Centrul de Fertilitate Medpark este singurul din Republica Moldova, dar și din regiune (România, Ucraina), care a obținut certificarea europeană în medicină reproductivă (ESHRE) în urma unei verificări foarte riguroase a proceselor, siguranței și calității procedurilor medicale. Echipa internațională alcătuită din medici din Republica Moldova și Turcia a ajutat peste 4000 de cupluri să devină părinți, iar rata de succes a procedurilor FIV, de peste 55%, vorbește despre profesionalism și control la fiecare etapă.

De ce să vii la eveniment?
  • vei cunoaște informație medicală valoroasă, bazată pe studii și experiența instituțiilor medicale lideri pe piața internațională,
  • vei putea adresa toate întrebările care te preocupă, inclusiv în mod anonim,
  • vei vedea infrastructura Centrului de Fertilitate Medpark și imagini exclusive din interiorul laboratorului de embriologie,
  • vei beneficia de o REDUCERE de 5000 lei pentru pachetul FIV, în cazul în care veți avea nevoie de această procedură.

Atenție! Participarea este gratuită, dar numărul de locuri este limitat. Înregistrează-te AICI ACUM. Te așteptăm cu drag!

Unii copii au nevoie de ajutor ca să vină pe lume!

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Oamenii și labradorii au aceeași genă care îi face să mănânce prea mult

Câinii cărora le este mereu foame şi care sunt predispuşi la a fi supraponderali au în comun o parte de biologie cu unii oameni predispuşi la obezitate, arată un studiu publicat în revista Science.

Este vorba despre o sursă genetică a tendinţei multora dintre câinii labrador – şi a unor oameni – de a mânca prea mult. Cercetătorii au descoperit că modificările unei anumite gene, una dintre cărămizile codului biologic care produce schema după care funcţionează corpul nostru, alterează semnalele chimice care îi spun creierului nostru că am mâncat destul. Oamenii de ştiinţă britanici spun că descoperirile lor, publicate în revista Science, arată un lucru „puternic” despre biologia riscului de obezitate. „Studiind câinii, am identificat o nouă biologie interesantă”, a explicat cercetătorul-şef dr Eleanor Raffan de la departamentul de fiziologie, dezvoltare şi neuroştiinţe al Universităţii Cambridge, potrivit BBC, preluată de News.ro.

Ea a adăugat că descoperirea arată că „proprietarii de câini supli nu sunt superiori moral – şi acest lucru este valabil şi pentru oamenii supli”. „Dacă ai un risc genetic ridicat pentru obezitate, eşti predispus să iei în greutate dacă nu faci eforturi uriaşe să nu se întâmple asta. Iar cei cu un risc genetic scăzut nu trebuie, pur şi simplu, să se străduiască atât de mult”, a spus ea.

Această legătură biologică între câini şi oameni a venit din examinarea de către cercetători a geneticii a 250 de labradori. Echipa a căutat piese din codul genetic care erau comune la câinii supraponderali. Ei au ales o genă anume – numită DENND1B – care a fost asociată cu o masă corporală mai mare la labradori. Iar când au căutat într-o bibliotecă de informaţii genetice de la mii de persoane, ei au descoperit că aceeaşi genă era asociată cu o masă corporală mai mare şi la oameni. Înainte de acest studiu privind genetica labradorilor, a spus dr. Raffan, „nimeni nu suspecta că genele au vreo legătură cu obezitatea”. Gena interferează cu o cale neuronală care ajută la reglarea apetitului. Dr. Raffan a explicat: „Ea schimbă predispoziţia la creştere în greutate pentru că modifică un sistem care este implicat în reglarea senzaţiei de foame şi a câtă energie consumăm”.

„Obezitatea nu este legată de voinţă scăzută”

Descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea, în viitor, de noi medicamente pentru obezitate. Însă oamenii de ştiinţă afirmă că ele arată cât de mult trebuie să se străduiască oamenii – şi proprietarii de câini – care au această predispoziţie genetică pentru a contrabalansa efectele. Un alt membru al echipei de cercetare, Alyce McClellan, de la Universitatea Cambridge, a adăugat că rezultatele subliniază „importanţa unor căi neuronale în controlul apetitului şi al greutăţii corporale”. Descoperirea adaugă la o imagine care se creionează a acelor căi neuronale şi a impulsurilor biologice aflate în spatele acţiunii de a mânca prea mult. O serie de medicamente pentru slăbit, între care Ozempic, ţintesc o parte din această biologie, iar popularitatea lor a explodat în ultimii ani. „Ce am identificat aici este o cale neuronală diferită (de cea ţintită de aceste medicamente)”, a explicat dr. Raffan. „Dar este vorba despre aceeaşi importantă parte biologică, aceea că obezitatea nu este legată de a avea o voinţă scăzută”, a spus ea.

Tânăra din Comrat care și-a ucis mama ar fi fiica unui ex-candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei
Articolul anterior
Câştigul salarial mediu al unui angajat în luna septembrie a fost de aproape 8.000 lei
Articolul următor
Close menu