O tânără de 23 de ani şi-a pierdut toţi dinţii şi a ajuns să poarte proteze dentare

O tânără care și-a pierdut dinții și a avut nevoie să poarte proteză dentară de la vârsta de 23 de ani a spus că în ciuda celor întâmplate se simte mai încrezătoare ca niciodată.

Whitney Johnson, acum în vârstă de 25 de ani, din Oklahoma, SUA, spune că vrea să înlăture stigmatul conform căruia protezele dentare sunt pentru persoanele în vârstă, deoarece şi ea a fost nevoită să le poarte de mai bine de doi ani.

De frica dentistului a evitat să meargă la medic ani de zile, dar când în cele din urmă şi-a făcut curaj şi şi-a făcut o programare, stomatologul i-a dat o veste cumplită: niciunul dintre dinţi nu mai putea fi salvat. Avea probleme dentare atât de grave încât singura soluţie era să treacă la proteza dentară. La început Whitney s-a simţit lipsită de speranţă, extrem de deprimată şi de temătoare să zâmbească.

„Mi-au fost scoşi toţi dinţii de sus când aveam 23 de ani şi am trecut imediat la proteza dentară. Am fost atât de speriată că urmează să fac asta şi eram îngrijorată de cum va arăta faţa mea după procedură. Eram atât de tânăr și eram atât de îngrijorată să-mi pierd dinții și să nu mă mai simt frumoasă. Să ştiu că voi purta proteze dentare a fost şi mai ciudat pentru că sunt nişte lucruri pe care toată lumea le asociază cu bătrâneţea. Totuşi, sunt foarte mulţi tineri care îşi pierd dantura din diferite motive şi ajung să poarte proteze ca mine. Când m-am văzut prima dată cu protezele am rămas şocată. Era ceva cu care trebuia să mă obişnuiesc, aveam nevoie de adaptare. Şi a fost, de asemenea, foarte dureros”, spune Whitney.

În aprilie, tânăra a trebuit să renunţe şi la dinţii de jos, ajungând să poarte proteze dentare pentru toată dantura, reltează Mirror. Ea spune că la început i-a fost foarte greu să se adapteze şi să poată zâmbi sincer, fără teama că ar arăta cumva ciudat. Acum însă se simte mai încrezătoare ca niciodată şi nu se teme nici să îşi scoată proteza, deoarece consideră că acel obiect nu îi defineşte frumuseţea.

Tânăra recunoaşte că i-a fost dificil să poarte protezele de la o vârstă atât de fragedă pentru că simţea că nu are prea mulţi oameni cu care să relaţioneze sincer, care să o înţeleagă şi să nu o judece pentru condiţia ei specială. Cu toate acestea, a decis să-şi facă un cont de TikTok şi să posteze videoclipuri în care să-şi spună povestea, întâlnind astfel o groază de oameni în situaţii foarte asemănătoare care i-au dovedit că nu este singură şi nu are de ce să se teamă.

„Eram sincer îngrijorată că poate o să mi se schimbe fizionomia feţei. Şi acum am zile bune, dar şi zile rele, dar aşa sunt toţi oamenii. Îmi place să răspândesc pozitivitate şi să-i fac şi pe alţi tineri care sunt în situaţia mea să se bucure şi să fie liniştiţi, inclusiv cei de vârsta noastră poartă proteze, nu e o ruşine. Trebuie să conştientizeze toată lumea treaba asta”, a mai spus tânăra.

sursa

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

O fetiță de 8 ani a murit, după o intoxicație cu castane din supermarket
Articolul anterior
Arestări și confiscări de proporții de către procurorii Uniunii Europene în Cehia, România și Slovacia
Articolul următor