Ochi umflați dimineața? Care sunt cauzele și metode de prevenire

Una dintre cele mai neplăcute situații este să te trezești dimineața cu ,,ochi umflați”. Fenomenul poate fi consecința unui somn mai lung sau poate apărea ca urmare a unei perioade de stres și oboseală. Ce poți face însă dacă problema apare mai des decât ți-ai dori, poate chiar în fiecare dimineață? Care sunt cauzele edemului periorbital și ce trebuie să știi dacă te confrunți cu această problemă?

Umflarea ochilor, sau edemul periorbital, apare în general din cauza retenției de lichide în organism, retenție care poate proveni dintr-o serie de factori. Mai frecvent, problema are o legătură cu stilul personal de viață, iar din acest motiv poate fi supusă ușor prevenției. Pe de altă parte, cea mai gravă problemă care se poate ascunde în spatele acestui semn, sunt bolile de rinichi, care, prin urmare, trebuie excluse, mai cu seamă atunci când problema apare brusc sau persistă timp îndelungat.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale edemului periorbital?

1. Somnul lung

Pentru multi oameni, trezirea cu fața umflată este cauzata de retenția normală de lichid de peste noapte. Dormitul cu fața în jos, de exemplu, poate avea acest efect, deoarece toate lichidele drenate la nivelul feței se vor acumula conform gravitației în zonele cele mai declive. Pe măsura ce persoana își începe ziua, aceste fluide vor dispărea. Încercați să vă ridicați capul cu perne suplimentare în timp ce dormiți.

2. Dieta

Consumul anumitor alimente seara sau noaptea duce uneori la umflături dimineața. În general, consumul de alimente bogate în sodiu poate determina organismul să rețină mai multă apă. Evită consumul de pește sărat, sushi, mâncarea detip fast food și alte produse cu conținut crescut de sare.

3. Alcoolul

Unii oameni se trezesc cu fața și ochii umflati după o noapte de băut.

4. Ciclul menstrual

Menstruația cauzează frecvent retenție de lichide. În zilele de dinaintea menstruației, femeile pot remarca dimineața că se trezesc cu ochii umflați.

5. Alergiile

Uneori, umflarea feței dimineața poate fi cauzata de alergii la praf, polen, păr de animale etc. Alte simptome ale reacțiilor alergice, cum ar fi congestia nazală, rinita, strănutul și senzația de mâncărime, pot indica faptul ca alergiile provoacă umflături.

6. Inflamația sinusurilor

O față pufoasă dimineața poate fi un semn al unei infecții sinusale. Totofată pot apărea și alte simptome cum ar fi dureri de cap, dureri de dinti, febra sau congestie nazala (nas înfundat).

7. Scăderea funcției glandei tiroide

În hipotiroidism, glanda tiroida nu produce suficienți hormoni. Dincolo de umflarea feței, persoanele cu hipotiroidism pot prezenta, de asemenea: creștere în greutate, oboseală, piele uscată, subțierea părului, scăderea temperaturii corpului, dificultăți de atenție și concentrare.

Următoarele sfaturi vă pot fi de folos:

Încercați să faceți câteva modificări în stilul de viață și în ceea ce priveste dieta și urmăriți schimbările care apar. De cele mai multe ori, în urma abordării unui stil de viață echilibrat, multe probleme încep să dispară de la sine.

– Evitați să mâncați și să beți multe lichide cu cel puțin două ore înainte de culcare.

– Evitați alimentele bogate în sodiu, mai ales seara târziu sau noaptea

– Încercați să dormiți cu capul mai sus decât nivelul corpului

– Evitați băuturile și alimentele cu cofeina cu cel puțin 6 ore înainte de culcare
– Evitati băuturile alcoolice în jurul orei de culcare
– Finalizați toate exercițiile intense cu câteva ore înainte de culcare.
– Opriți televizoarele, telefoanele mobile și alte dispozitive electronice cu o ora înainte de culcare.

Dacă nu observați nicio îmbunătățire în urma schimbărilor pe care le faceți și starea pare să se agraveze, este posibil să existe o afecțiune rersponsabilă de simptomele pe care le aveți. Deci, nu ezitati să cereți sfatul medicului.

Servicii farmaceutice mai bune în Republica Moldova

Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul cu privire la  Regulile de bună practică de farmacie (Good Pharmacy Practice – GPP). Acestea urmăresc îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor farmaceutice în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Documentul impune explicit implementarea Regulilor de bună practică de farmacie de către toate întreprinderile şi instituțiile farmaceutice din Republica Moldova. Acestea reprezintă o continuitate a Regulilor de bune practici de fabricație a medicamentelor de uz uman și celor de distribuție a medicamentelor de uz uman aplicabile întreprinderilor și unităților farmaceutice de producere și distribuție angro a medicamentelor.

Buna practică de farmacie răspunde nevoilor persoanei ce utilizează serviciile prestate de farmaciști cu aplicarea unei îngrijiri optime bazate pe dovezi.

Prezentele Reguli cuprind recomandări aplicabile în unitățile farmaceutice, destinate a garanta că serviciile furnizate de personalul farmaceutic sunt corespunzătoare, eficiente şi orientate către pacienți.

Regulile de  GPP se aplică în principal următoarelor domenii: informarea pacientului; organizarea spațiului şi dotarea farmaciei, personalul farmaciei, eliberarea medicamentelor pe baza prescripției medicale și a celorlalte medicamente şi produse de sănătate, încurajarea utilizării raționale a medicamentelor și prepararea medicamentelor în farmacie.

Proiectul stabilește inclusiv termenul de demarare a procedurii de certificare a farmaciilor, termenul limită de realizare a certificării, modelul Certificatului privind conformitatea cu buna practică de farmacie, care va fi eliberat de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), conform Regulamentului, aprobat de Ministerul Sănătății.

Potrivit datelor AMDM, actualmente, pe teritoriul Republicii Moldova activează circa 1604 farmacii comunitare, care asigură eliberarea medicamentelor, dispozitivelor medicale compensate, articolelor parafarmaceutice, etc, inclusiv valorificarea prescripțiilor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Vitamina care nu trebuie să le lipsească femeilor: protejează de cancer la sân și osteoporoză

Vitamina care să nu le lipsească femeilor. Toate femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să ia zilnic vitamina D pentru a reduce riscul de cancer la sân, potrivit unui medic britanic, scrie doctorulzilei.ro.

Profesorul Kefah Mokbel, chirurg la London Breast Clinic, susține că administrarea de vitamina D ar putea salva aproximativ o mie de vieți anual. El a început să prescrie vitamina D pacientelor sale și recomandă tuturor femeilor, inclusiv celor care nu au fost diagnosticate cu cancer de sân, să ia acest supliment.

„Cred că femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să primească gratuit suplimente de vitamina D, deoarece aceasta este foarte eficientă în prevenirea cancerului de sân”, a declarat profesorul Mokbel.

Profesorul subliniază că există dovezi științifice care arată că femeile cu niveluri mai ridicate de vitamina D au șanse mai mari să combată boala. Studiile arată, de asemenea, că femeile cu niveluri mai crescute de vitamina D au un risc redus de a dezvolta cancer la sân.

O analiză globală a unui studiu prospectiv amplu, împreună cu două trialuri clinice randomizate, realizată de cercetătorii de la Universitatea California, San Diego School of Medicine, a examinat legătura dintre nivelurile ridicate de vitamina D în sânge și un risc mai scăzut de cancer la sân.

Concluziile lor sugerează că niveluri mai mari ale vitaminei D sunt asociate cu o reducere „semnificativă” a riscului de cancer mamar. Aceste descoperiri au fost publicate în revista „PLOS ONE”.

Rolul extins al vitaminei D

Deși vitamina D este bine cunoscută pentru rolul său în menținerea sănătății sistemului osos, cercetările recente au arătat că aceasta joacă un rol crucial și în susținerea sistemului imunitar și în reglarea diviziunii celulare, ambele fiind esențiale în prevenirea și combaterea cancerului.

Conform Harvard School of Public Health din SUA, deficitul de vitamina D poate crește riscul de a dezvolta diverse boli cronice, inclusiv osteoporoză, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, scleroză multiplă și boli infecțioase precum tuberculoza și gripa.

Profesorul Mokbel menționează că, după ce a testat nivelurile de vitamina D la pacientele sale, a descoperit că jumătate dintre acestea aveau un deficit de vitamina D.

„Am recomandat vitamina D tuturor pacientelor mele, deoarece nivelurile mai mari protejează împotriva cancerului de sân. Vitamina D întărește sistemul imunitar și ajută la eliminarea celulelor canceroase”, explică chirurgul.

Atenție! Consultați întotdeauna un medic înainte de a începe orice supliment!

Oncologii au descoperit o nouă modalitate de a trata eficient cancerul

Nouă modalitate de a trata eficient cancerul. Cancerul este boala cruntă care seceră mii de oameni din întreaga lume., însă cercetătorii chinezi au descoperit un parazit care ajută la combaterea cancerului, scrie doctorulzilei.ro.

Oncologii chinezi de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Ningbo și Universitatea Shanxi Agricolă au descoperit că parazitul Toxoplasma gondii, ce poate fi găsit în diverse surse de mediu, cum ar fi: carne insuficient gătită, ajută la combaterea cancerului, potrivit datelor publicate în Journal for ImmunoTherapy Cancer.

Acest parazit trăiește în interiorul celulelor gazdei și secretă cantități mari de proteine ​​pentru a contracara apărarea imunitară.

Experiment pe un parazit

Oamenii de știință au efectuat un experiment: au creat o tulpină mutantă a acestui parazit cu o capacitate limitată de reproducere. Specialiștii au injectat-o ​​direct în tumorile dezvoltate la șoareci.  Ei au constatat că astfel de neoplasme nu s-au inflamat și nu au provocat un răspuns imun.

Cu ajutorul acestei infecții, inflamația începe la locul tumorii și crește eficacitatea punctelor de control imunitar, datorită cărora supraviețuirea rozătoarelor crește și creșterea tumorii este încetinită.

Oncologii speră că în viitorul apropiat vor fi capabili să dezvolte tratamente tumorale pentru oameni.

Medicamentul care schimbă vieți

Un medicament experimental pare să ajute fiecare pacient care suferă de cancer rectal cu efecte secundare minime, dar oncologii spun că este prea devreme pentru a fi siguri că s-au vindecat.

Dr. Andrea Cercek, medic oncolog la MSKCC și co-autor al studiului, a spus că au existat „o mulțime de lacrimi” de la participanții la studiu când au descoperit că nu mai este nevoie de tratament, potrivit Times.

Medicamentul

numit dostarlimab, a fost administrat la 12 persoane cu un anumit tip de cancer rectal la fiecare trei săptămâni timp de șase luni într-un mic studiu la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. După tratament, cancerul a fost nedetectabil la examenul fizic, endoscopie și scanări RMN pentru fiecare persoană, au spus cercetătorii de la MSKCC într-o prezentare la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică.

Tratamentul standard implică o combinație obositoare de intervenții chirurgicale, mai multe medicamente și radiații pentru a distruge celulele canceroase, adesea cu efecte secundare urâte și permanente, cum ar fi probleme nervoase, infertilitate și disfuncție intestinală și sexuală.

Kătălina Rusu s-a externat din maternitate. Cum a întâmpinat-o soțul și fiica mai mare
Articolul anterior
Două femei de 45 de ani au murit de Covid-19
Articolul următor