Olga Mitreanu, medicul român care a revenit la baștină pentru a ajuta Moldova în lupta cu Covid-19

Cei 42 de medici, paramedici și asistenți medicali din România, care au activat timp de 15 zile în spitalele din Bălți, Cahul și Chișinău, și-au încheiat misiunea și spun că sunt gata să revină oricând pentru a fi alături de doctorii moldoveni.

separator

Pentru ajutorul necondiţionat oferit pacienţilor, lucrătorii medicali au primit cuvinte de mulţumire şi diplome de onoare din partea Guvernului și a spitalelor în care au activat. Unul dintre medici este o doctoriță cu origini basarabene, stabilită în România. Când a fost dat apelul, Olga a confirmat îndată dorința de a reveni în Moldova pentru a oferi ajutor.

Olga Mitreanu nu a ezitat nici o clipă să se înscrie voluntar în misiunea destinată combaterii pandemiei, pentru că Republica Moldova ocupă un loc special în inima sa, ea fiind originară din orașul Glodeni.

„În aceste două săptămâni am lucrat cot la cot cu medicii de la Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail. Cel mai mult m-a impresionat profesionalismul colegilor moldoveni, dar și dorința de luptă a pacienților. Mă bucur că am putut să ajut oamenii din țara în care m-am născut, mai ales în această perioadă complicată pentru întreaga omenire”, mărturisește medicul.

După trei săptămâni de luptă cu Covid-19 în Italia, medicul anesteziolog Monica Sandu a venit să ajute doctorii moldoveni. Specialista în terapie intensivă a fost repartizată la Spitalul Republican din Bălți. Ea spune că este gata să revină oricând pentru a fi alături de medicii moldoveni. Vezi video!

„Am considerat că va fi util să împărtăşesc medicilor din Republica Moldova tot ce am învăţat în Italia, mai ales că am fost în perioada în care Peninsula era grav afectată de pandemie. Am decis să fac parte din misiunea umanitară pentru că este vorba despre Republica Moldova, care pentru noi reprezintă o familie. Dacă vor mai fi mai organizate astfel de misiuni în situații de urgență, cu siguranță voi reveni. Am avut parte de o colaborare excelentă și pe această cale vreau să le mulțumesc colegilor noștri de la Bălți. Mi s-au părut extraordinar de primitori și dornici de colaborare. E normal să existe un soi de teamă, dar pe de altă parte, dacă se respectă toate măsurile, riscurile sunt foarte mici ca să te infectezi”, spune Monica Sandu.

Și medicul Dacian Vultur, care activează la Spitalul Județean de Urgență din Arad, a fost alături de pacienți infectați din Republica Moldova. A ştiut de la început cât de mare este riscul pe care şi-l asumă, dar nu a dat înapoi.

„E același virus, aceleași simptome, aceleași categorii de vârstă sunt afectate, nu e ceva specific pentru o anumită țară. Noi, medicii de la urgență, spre exemplu, când suntem acasă și suntem sunați că avem o urgență, nu stăm să ne gândim. Ne îmbrăcăm și plecăm. Așa s-a întâmplat și în acest caz. Nu am stat mult pe gânduri, am acționat imediat după ce am fost întrebat dacă vreau să vin în Republica Moldova”, afirmă medicul.

Medicul Giorgiana Matei, de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, este unul dintre specialiștii de pe elicopterul SMURD care trece frecvent Prutul pentru salvarea de vieţi omeneşti.

„Timp de două săptămâni am activat în secția de Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Împreună cu medicii din Republica Moldova am stat de o partea și de cealaltă a pacientului. În aceste clipe trebuie să ne ajutăm unii pe alţii şi să fim împreună”, spune Giorgiana Matei, medic specialist la Unitatea Primiri Urgente SMURD, Iaşi.

Din dorinţa de a alina suferinţa şi a salva cât mai multe vieţi – acesta este motivul pentru care a venit la Chişinău asistentul medical SMURD ARAD, Attila Detari, care a pus umărul în lupta cu pandemia de coronavirus.

„Nu m-am gândit mai mult de două secunde atunci când am fost întrebat dacă vreau să vin în Republica Moldova într-o misiune umanitară. Am întâlnit oameni calzi, am conclucrat foarte bine împreună. Ne-au primit cu brațele deschise și s-au bucurat inclusiv pacienții, când au aflat că suntem din România și că am venit în ajutor. Oamenii ne-au mulțumit, a fost chiar un moment emoționant. Și ei cu lacrimi în ochi, și noi cu lacrimi în ochi”, povestește Attila Detari.

Misiunea umanitară a medicilor români în Republica Moldova s-a desfășurat în perioada 30 aprilie – 15 mai 2020.

Reportaj realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Au apărut noi mutații Covid. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici

Experții britanici au avertizat că pandemia Covid „nu a dispărut”, în contextul creșterii infecțiilor și a spitalizărilor despre care se crede că au fost cauzate de noi variante ale virusului, scrie The Independent. Un nou grup de mutații Covid a apărut recent și este denumit colectiv FLiRT, notează Digi24.ro.

Potrivit Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), numărul internărilor în spitale din cauza Covid a crescut cu 24% în ultima săptămână,  cu 3,31 cazuri la 100.000 de persoane față de 2,67 la 100.000 în săptămâna precedentă. Profesorul Lawrence Young, virusolog la Universitatea Warwick, a declarat că cifrele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei care cred că virusul a dispărut.

„Virusul nu a dispărut și cu siguranță nu este o infecție sezonieră. O combinație de noi variante de virus, mai infecțioase, și scăderea imunității contribuie foarte probabil la aceste niveluri crescute de infecție.

Speranța este că acest lucru nu va duce la un val mare de infecție, dar trebuie să fim foarte atenți”, a declarat el pentru iNews.

Cifrele UKHSA arată că în săptămâna până în 12 iunie au fost 2.053 de cazuri de Covid, o creștere de 7% față de săptămâna anterioară. Majoritatea celor bolnavi sunt vârstnici.

Agenția de sănătate publică a declarat că termenul FLiRT a fost inspirat de numele mutațiilor din codul genetic al variantelor. Potrivit UKHSA, trei șiruri ale variantei FLiRT denumite KP.1.1, KP.2 și KP.3 au fost responsabile pentru 40% din toate cazurile de Covid din Regatul Unit începând cu aprilie 2024.

Autoritățile sanitare continuă să monitorizeze datele referitoare la noile variante atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional, evaluând gravitatea acestora și eficacitatea continuă a vaccinurilor.

OMS emite o alertă privind medicamentele falsificate folosite pentru diabet și pierderea în greutate

O alertă la nivel mondial cu privire la versiuni contrafăcute de Ozempic, care a devenit cunoscut ca o metodă de slăbire, a fost emisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Medicamentul este cunoscut uneori ca „injecţie de slăbit”, în pofida faptului că principalul său scop este tratamentul diabetului de tip 2.

OMS a afirmat că medicamentele contrafăcute pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Organizaţia i-a sfătuit pe oameni să cumpere medicamentul doar din surse sigure, precum un medic, şi nu de pe site-uri obscure sau prin intermediul reţelelor de socializare.

Ingredientul activ din Ozempic – semaglutidum – îi ajută pe cei cu diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.

Însă injecţia săptămânală transmite creierul că organismul este sătul, astfel că medicamentul îi ajută pe oameni să slăbească reducând nevoia de a mânca.

Oameni care nu suferă de diabet au obţinut medicamentul pentru a scădea în greutate.

Acest lucru a dus la penurie pentru pacienţii cu diabet de tip 2 şi a creat o piaţă pentru medicamente contrafăcute.

OMS a afirmat că monitorizează raportări în creştere privind Ozempic falsificat în întreaga lume din 2022.

Loturi contrafăcute au fost confiscate de autorităţi în Marea Britanie, SUA şi Brazilia, scrie BBC, conform News.ro.

„(Îi sfătuim pe) specialiştii din sănătate, autorităţile de reglementare şi public să fie atenţi la aceste loturi contrafăcute de medicamente”, a afirmat dr. Yukiko Nakatani, directorul general adjunct al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse pentru sănătate.

OMS a avertizat că unele injecţii contrafăcute ar putea să nu conţină semaglutidum deloc, iar alte ar putea să conţină alte substanţe, precum insulina, ceea ce duce la efecte ”neprevizibile”.

„Aceste produse contrafăcute pot avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor”, a arătat OMS.

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut.

Acesta intrase în ţară de la livratori autorizaţi din Austria şi Germania şi părea să aibă ambalaj original.

Dr. Alison Cave, ofiţerul pentru siguranţă al organizaţiei, a declarat: ”A cumpăra semaglutidum de la furnizori ilegali, online, creşte semnificativ riscul de a primi un produs care este fie contrafăcut, fie nu este autorizat pentru folosinţă în Marea Britanie”.

Ea a afirmat că injectarea unor astfel de produse „poate pune sănătatea în pericol”.

O versiune mai puternică de Ozempic a fost dezvoltată special pentru scăderea în greutate şi este pusă pe piaţă ca Wegovy. Aceasta este oferită la clinici specializate în reducerea greutăţii din cadrul sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie.

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iaşi. O ancheta epidemiologică, în desfăşurare

Un focar de tuberculoză a fost identificat la o grădiniţă privată din judeţul Iaşi, reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie şi ai Direcţiei de Sănătate Publică desfăşurând o anchetă epidemiologică, scrie news.ro.

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi au transmis, joi seară, că au identificat un focar de tuberculoză la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, precizând că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, reprezentanţii Dispensarului TBC fac toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie.

Tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spaţii închise sau insuficient ventilate.

Pentru prevenirea infecţiei este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii precum tuse, secreţii nazale, strănut să poarte o mască de protecţie atunci când este în prezenţa altor persoane, mai ales în prezenţa copiilor, să meargă la medicul pneumolog şi să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor şi a încăperilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecţie. 

Șeful statului a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru familia taximetristului ucis în accident
Articolul anterior
Astăzi, sunt confirmate 151 cazuri noi de Covid-19
Articolul următor