Olga Mitreanu, medicul român care a revenit la baștină pentru a ajuta Moldova în lupta cu Covid-19

Cei 42 de medici, paramedici și asistenți medicali din România, care au activat timp de 15 zile în spitalele din Bălți, Cahul și Chișinău, și-au încheiat misiunea și spun că sunt gata să revină oricând pentru a fi alături de doctorii moldoveni.

separator

Pentru ajutorul necondiţionat oferit pacienţilor, lucrătorii medicali au primit cuvinte de mulţumire şi diplome de onoare din partea Guvernului și a spitalelor în care au activat. Unul dintre medici este o doctoriță cu origini basarabene, stabilită în România. Când a fost dat apelul, Olga a confirmat îndată dorința de a reveni în Moldova pentru a oferi ajutor.

Olga Mitreanu nu a ezitat nici o clipă să se înscrie voluntar în misiunea destinată combaterii pandemiei, pentru că Republica Moldova ocupă un loc special în inima sa, ea fiind originară din orașul Glodeni.

„În aceste două săptămâni am lucrat cot la cot cu medicii de la Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail. Cel mai mult m-a impresionat profesionalismul colegilor moldoveni, dar și dorința de luptă a pacienților. Mă bucur că am putut să ajut oamenii din țara în care m-am născut, mai ales în această perioadă complicată pentru întreaga omenire”, mărturisește medicul.

După trei săptămâni de luptă cu Covid-19 în Italia, medicul anesteziolog Monica Sandu a venit să ajute doctorii moldoveni. Specialista în terapie intensivă a fost repartizată la Spitalul Republican din Bălți. Ea spune că este gata să revină oricând pentru a fi alături de medicii moldoveni. Vezi video!

„Am considerat că va fi util să împărtăşesc medicilor din Republica Moldova tot ce am învăţat în Italia, mai ales că am fost în perioada în care Peninsula era grav afectată de pandemie. Am decis să fac parte din misiunea umanitară pentru că este vorba despre Republica Moldova, care pentru noi reprezintă o familie. Dacă vor mai fi mai organizate astfel de misiuni în situații de urgență, cu siguranță voi reveni. Am avut parte de o colaborare excelentă și pe această cale vreau să le mulțumesc colegilor noștri de la Bălți. Mi s-au părut extraordinar de primitori și dornici de colaborare. E normal să existe un soi de teamă, dar pe de altă parte, dacă se respectă toate măsurile, riscurile sunt foarte mici ca să te infectezi”, spune Monica Sandu.

Și medicul Dacian Vultur, care activează la Spitalul Județean de Urgență din Arad, a fost alături de pacienți infectați din Republica Moldova. A ştiut de la început cât de mare este riscul pe care şi-l asumă, dar nu a dat înapoi.

„E același virus, aceleași simptome, aceleași categorii de vârstă sunt afectate, nu e ceva specific pentru o anumită țară. Noi, medicii de la urgență, spre exemplu, când suntem acasă și suntem sunați că avem o urgență, nu stăm să ne gândim. Ne îmbrăcăm și plecăm. Așa s-a întâmplat și în acest caz. Nu am stat mult pe gânduri, am acționat imediat după ce am fost întrebat dacă vreau să vin în Republica Moldova”, afirmă medicul.

Medicul Giorgiana Matei, de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, este unul dintre specialiștii de pe elicopterul SMURD care trece frecvent Prutul pentru salvarea de vieţi omeneşti.

„Timp de două săptămâni am activat în secția de Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Împreună cu medicii din Republica Moldova am stat de o partea și de cealaltă a pacientului. În aceste clipe trebuie să ne ajutăm unii pe alţii şi să fim împreună”, spune Giorgiana Matei, medic specialist la Unitatea Primiri Urgente SMURD, Iaşi.

Din dorinţa de a alina suferinţa şi a salva cât mai multe vieţi – acesta este motivul pentru care a venit la Chişinău asistentul medical SMURD ARAD, Attila Detari, care a pus umărul în lupta cu pandemia de coronavirus.

„Nu m-am gândit mai mult de două secunde atunci când am fost întrebat dacă vreau să vin în Republica Moldova într-o misiune umanitară. Am întâlnit oameni calzi, am conclucrat foarte bine împreună. Ne-au primit cu brațele deschise și s-au bucurat inclusiv pacienții, când au aflat că suntem din România și că am venit în ajutor. Oamenii ne-au mulțumit, a fost chiar un moment emoționant. Și ei cu lacrimi în ochi, și noi cu lacrimi în ochi”, povestește Attila Detari.

Misiunea umanitară a medicilor români în Republica Moldova s-a desfășurat în perioada 30 aprilie – 15 mai 2020.

Reportaj realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Tratarea cariei multiple – o nouă șansă la un zâmbet strălucitor/P

Problemele dentare sunt o provocare comună pentru mulți oameni, dar dinții cariați pot transforma viața de zi cu zi într-un adevărat coșmar. Cei care se confruntă cu această afecțiune nu doar că suferă fizic din cauza durerilor constante, dar și psihologic, evitând să zâmbească sau să interacționeze liber din cauza aspectului inestetic al dinților afectați.


Cătălina, o tânără de 18 ani din Chișinău, a venit la clinica DentPoint cu o problemă aparent copleșitoare. După ani de neglijare și teama de dentist, ea suferea de carii multiple, care îi afectau nu doar sănătatea dentară, ci și încrederea în sine. Suprafața dinților ei era acoperită de carii, transformând fiecare zâmbet într-un moment de anxietate, iar tratarea cariilor în cazul său îi părea ceva irealizabil.

La prima ei vizită la DentPoint, Cătălina era vizibil îngrijorată. Frica de durere și rușinea cauzată de starea dinților ei o făceau să ezite. Însă, echipa de stomatologi empatici și experimentați a știut cum să îi ofere confort și speranță.

Primul pas a fost realizarea unei evaluări detaliate, folosind tehnologia de ultimă generație disponibilă la clinica stomatologică. S-a constatat că caria multiplă afectase majoritatea dinților ei, iar planul de tratament a fost unul complex, dar bine structurat.

PÂNĂ LA TRATAMENT DUPĂ TRATAMENT

Cu răbdare și măiestrie, medicul a abordat fiecare carie, restaurând dinții Cătălinei la standarde înalte de calitate. Tratamentul a inclus curățarea, umplerea și consolidarea dinților afectați, iar fiecare pas a fost realizat cu grijă pentru a asigura confortul și satisfacția pacientei.

Astăzi, Cătălina zâmbește cu încredere și se bucură de un zâmbet sănătos și strălucitor.

Tratamentul cariilor este esențial nu doar pentru a elimina durerea și a preveni complicațiile ulterioare, dar și pentru a reda fiecărui pacient încrederea de a zâmbi fără rețineri și a avea o sănătate dentară pe termen lung.

Medicii specialiști de la DentPoint oferă cele mai bune soluții pentru sănătatea dentară a fiecărei persoane, asigurându-se că fiecare vizită la ei este una pozitivă și transformatoare. Fiecare pacient merită să se bucure de o sănătate dentară excelentă, într-un mediu prietenos și profesionist.

Dacă te confrunți cu probleme dentare, nu lăsa frica sau neîncrederea să te împiedice să îți îmbunătățești sănătatea dentară.

Contactează DentPoint la numărul de telefon 060 100 677 sau vizitează clinica lor din Chișinău, situată pe bd. Renașterii Naționale 6.

Pentru a obține informații suplimentare despre serviciile lor stomatologice, accesează site-ul lor oficial www.dentpoint.md.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Caravana Alăptării 2024: „Alăptare pentru toți copiii, sprijin pentru fiecare mamă și familie”

Ieri, 22 iulie, la Hîncești, a început cea de-a cincea ediție a Caravanei Alăptării, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătății.

Actuale și viitoare mame, tați, dar și alți membri ai familiilor lor au fost informați de către experți în sănătate, nutriție și alăptare despre beneficiile alimentației la sân, cum se formează laptele matern, dar și despre pozițiile de alăptare și atașare corectă a bebelușului.

La evenimentul de astăzi au participat: ministra Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Miljana Grbic, experți în sănătate, nutriție și alăptare.

Laptele matern are o compoziție unică, fiind esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, reducând riscul apariţiei cancerului ovarian și mamar. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la şase luni, hrana complementară fiind introdusă în paralel cu alăptarea, indicată până la vârsta de doi ani.

La nivel mondial, doar 48% dintre bebeluși sunt alăptați exclusiv în primele șase luni de viață. Potrivit datelor ANSP, în 2020, în Republica Moldova proporția alăptării exclusive a copiilor în primele șase luni de viață a constituit 78,4%, iar în 2022 – 80,4%.

Caravana Alăptării 2024 este organizată de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul Delegației Uniunii Europene în Moldova și Guvernului Statelor Unite ale Americii. Următoarele evenimente de informare din acest an vor avea loc în orașele Bălți, Cantemir, Leova, Chișinău și în satul Cărpineni (Hîncești).

Medicamente și temperaturi ridicate. Care sunt cele mai periculoase combinații

Persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială sunt mai vulnerabile la insolație. Acest risc este mai mare în timpul verii din două motive:

Medicamentele pentru hipertensiune arterială stimulează eliberarea de lichide din organism.

Căldura provoacă, de asemenea, pierderea de lichide, făcând deshidratarea inevitabilă.

Experții subliniază faptul că unele medicamente pentru tensiunea arterială dilată vasele de sânge, iar căldura are același efect. În acest moment, tensiunea arterială poate scădea la niveluri periculoase.

Cum să vă protejați de efectele secundare ale medicamentelor și ale căldurii

Experții sfătuiesc persoanele cu tensiune arterială crescută să nu își întrerupă medicamentele singure și fără să consulte un medic.

Este important să se mențină o bună hidratare prin administrarea a numeroase lichide, dar nu alcool, deoarece acesta deshidratează și mai mult.

Atunci când apar simptome precum crampele musculare, găsiți un loc cu aer condiționat sau răcoare.

Medicamente care cresc sensibilitatea la căldură

Medicamente și temperaturi ridicate: aceste combinații sunt cele mai periculoase. Experții au identificat următoarele medicamente care pot crește riscul de boli de inimă sau pot face pielea mai sensibilă la razele soarelui:

  • Antidepresivele: reduc capacitatea organismului de a transpira, făcând dificilă reglarea temperaturii interne
  • Medicamente antialergice
  • Medicamente pentru contracții musculare
  • Medicamente pentru boli mintale
  • Analgezice
  • Medicamente pentru hipertensiune arterială
  • Medicamente pentru migrene

Cum să recunoașteți semnele șocului termic

Dacă aveți brusc dureri de cap, puls rapid, respirație grea și rapidă, amețeli sau nevoia de a vomita, reacționați imediat:

  • Întindeți-vă într-un loc răcoros și ridicați-vă genunchii deasupra nivelului inimii.
  • Udați un prosop cu apă rece și puneți-l pe piele.
  • Beți o jumătate de pahar de apă sărată sau înghețată cu apă sărată la fiecare 15 minute.

În cazurile în care simptomele nu dispar rapid sau afecțiunea persistă pentru o perioadă lungă de timp, consultați un medic.

Acest articol este unui informativ. Consultați medicul.

sursa

Șeful statului a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru familia taximetristului ucis în accident
Articolul anterior
Astăzi, sunt confirmate 151 cazuri noi de Covid-19
Articolul următor