Olga Mitreanu, medicul român care a revenit la baștină pentru a ajuta Moldova în lupta cu Covid-19

Cei 42 de medici, paramedici și asistenți medicali din România, care au activat timp de 15 zile în spitalele din Bălți, Cahul și Chișinău, și-au încheiat misiunea și spun că sunt gata să revină oricând pentru a fi alături de doctorii moldoveni.

separator

Pentru ajutorul necondiţionat oferit pacienţilor, lucrătorii medicali au primit cuvinte de mulţumire şi diplome de onoare din partea Guvernului și a spitalelor în care au activat. Unul dintre medici este o doctoriță cu origini basarabene, stabilită în România. Când a fost dat apelul, Olga a confirmat îndată dorința de a reveni în Moldova pentru a oferi ajutor.

Olga Mitreanu nu a ezitat nici o clipă să se înscrie voluntar în misiunea destinată combaterii pandemiei, pentru că Republica Moldova ocupă un loc special în inima sa, ea fiind originară din orașul Glodeni.

„În aceste două săptămâni am lucrat cot la cot cu medicii de la Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail. Cel mai mult m-a impresionat profesionalismul colegilor moldoveni, dar și dorința de luptă a pacienților. Mă bucur că am putut să ajut oamenii din țara în care m-am născut, mai ales în această perioadă complicată pentru întreaga omenire”, mărturisește medicul.

După trei săptămâni de luptă cu Covid-19 în Italia, medicul anesteziolog Monica Sandu a venit să ajute doctorii moldoveni. Specialista în terapie intensivă a fost repartizată la Spitalul Republican din Bălți. Ea spune că este gata să revină oricând pentru a fi alături de medicii moldoveni. Vezi video!

„Am considerat că va fi util să împărtăşesc medicilor din Republica Moldova tot ce am învăţat în Italia, mai ales că am fost în perioada în care Peninsula era grav afectată de pandemie. Am decis să fac parte din misiunea umanitară pentru că este vorba despre Republica Moldova, care pentru noi reprezintă o familie. Dacă vor mai fi mai organizate astfel de misiuni în situații de urgență, cu siguranță voi reveni. Am avut parte de o colaborare excelentă și pe această cale vreau să le mulțumesc colegilor noștri de la Bălți. Mi s-au părut extraordinar de primitori și dornici de colaborare. E normal să existe un soi de teamă, dar pe de altă parte, dacă se respectă toate măsurile, riscurile sunt foarte mici ca să te infectezi”, spune Monica Sandu.

Și medicul Dacian Vultur, care activează la Spitalul Județean de Urgență din Arad, a fost alături de pacienți infectați din Republica Moldova. A ştiut de la început cât de mare este riscul pe care şi-l asumă, dar nu a dat înapoi.

„E același virus, aceleași simptome, aceleași categorii de vârstă sunt afectate, nu e ceva specific pentru o anumită țară. Noi, medicii de la urgență, spre exemplu, când suntem acasă și suntem sunați că avem o urgență, nu stăm să ne gândim. Ne îmbrăcăm și plecăm. Așa s-a întâmplat și în acest caz. Nu am stat mult pe gânduri, am acționat imediat după ce am fost întrebat dacă vreau să vin în Republica Moldova”, afirmă medicul.

Medicul Giorgiana Matei, de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, este unul dintre specialiștii de pe elicopterul SMURD care trece frecvent Prutul pentru salvarea de vieţi omeneşti.

„Timp de două săptămâni am activat în secția de Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Împreună cu medicii din Republica Moldova am stat de o partea și de cealaltă a pacientului. În aceste clipe trebuie să ne ajutăm unii pe alţii şi să fim împreună”, spune Giorgiana Matei, medic specialist la Unitatea Primiri Urgente SMURD, Iaşi.

Din dorinţa de a alina suferinţa şi a salva cât mai multe vieţi – acesta este motivul pentru care a venit la Chişinău asistentul medical SMURD ARAD, Attila Detari, care a pus umărul în lupta cu pandemia de coronavirus.

„Nu m-am gândit mai mult de două secunde atunci când am fost întrebat dacă vreau să vin în Republica Moldova într-o misiune umanitară. Am întâlnit oameni calzi, am conclucrat foarte bine împreună. Ne-au primit cu brațele deschise și s-au bucurat inclusiv pacienții, când au aflat că suntem din România și că am venit în ajutor. Oamenii ne-au mulțumit, a fost chiar un moment emoționant. Și ei cu lacrimi în ochi, și noi cu lacrimi în ochi”, povestește Attila Detari.

Misiunea umanitară a medicilor români în Republica Moldova s-a desfășurat în perioada 30 aprilie – 15 mai 2020.

Reportaj realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații! E dovedit științific

Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie La Repubblica. De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute. Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați.

Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, explică specialistul.

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

Anxietatea și tulburările depresive, mai frecvente la femei

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

sursa

Cum a murit o femeie de la o cremă pentru hemoroizi

Cum a murit o femeie de la o cremă pentru hemoroizi. O femeie a pierit din cauza unei intoxicații cu plumb, după ce a folosit o cremă pentru hemoroizi. Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă cu privire la acest unguent vietnamez pentru hemoroizi, care conținea o „cantitate extrem de periculoasă” de plumb.

Femeia, din Sacramento, a achiziționat acest unguent, numit Cao Bôi Trĩ Cây Thầu Dầu (Extract de Ricin pentru Hemoroizi), din Vietnam, printr-un anunț pe Facebook. Acest produs i-a fost trimis de către o rudă din Vietnam.

Ulterior, femeia a decedat din cauza unei intoxicații grave cu plumb. Autoritățile sanitare au descoperit că unguentul conținea 4% plumb, o cantitate considerată extrem de periculoasă.

Cum a murit de la o cremă pentru hemoroizi

Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din comitatul Calaveras, California, unguentul era promovat în principal în grupurile de pe Facebook ca fiind un remediu „miraculos” pentru hemoroizi, sugerându-se utilizarea sa intrarectală.

Chiar și cantități mici de plumb, care pot fi absorbite prin piele, pot provoca probleme grave de sănătate. Simptomele intoxicației cu plumb pot varia de la ușoare la severe, inclusiv oboseală, dureri musculare sau articulare, greață, dureri de cap, crampe abdominale severe, convulsii, comă și chiar deces.

Intoxicația cu plumb, cunoscută și sub numele de saturnism, este o afecțiune cauzată de acumularea excesivă de plumb în organism. Plumbul este un metal greu care poate fi toxic pentru organismul uman, iar expunerea prelungită la concentrații ridicate poate provoca probleme de sănătate grave.

Intoxicația cu plumb poate fi cauzată de mai multe modalități, printre care se numără:

  • Inhalarea vaporilor sau a particulelor de plumb: Aceasta poate avea loc în medii industriale unde plumbul este utilizat în procese de producție sau în procese de ardere a combustibililor care conțin plumb.
  • Ingestia de plumb: Acest lucru se poate întâmpla prin ingestia accidentală a plumbului, de exemplu, consumând accidental vopseaua pe bază de plumb sau apa contaminată cu plumb. În unele cazuri, produsele care conțin plumb, cum ar fi anumite unguente sau condimente, pot fi ingerate și provoca intoxicații.
  • Absorbția prin piele: Experții consideră că o parte mică din plumb poate fi absorbită prin piele, deși această cale de expunere nu este atât de comună ca celelalte două.

Este important să se evite expunerea la plumb și să se urmeze măsuri adecvate de siguranță pentru a preveni intoxicația cu plumb. Aceste măsuri pot include evitarea zonelor sau activităților care pot fi asociate cu expunerea la plumb și respectarea reglementărilor de siguranță în medii industriale sau în cazul manipulării substanțelor care conțin plumb. De asemenea, este esențială utilizarea echipamentelor de protecție adecvate și evitarea consumului de produse cunoscute că conțin plumb.

sursa

Șeful statului a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru familia taximetristului ucis în accident
Articolul anterior
Astăzi, sunt confirmate 151 cazuri noi de Covid-19
Articolul următor