Omenirea nu este pregătită pentru următoarea pandemie. Avertismentele unei organizații

Omenirea rămâne nepregătită pentru o posibilă nouă criză de sănătate sau pandemie, potrivit unei analize publicate luni de o organizaţie de monitorizare globală, informează DPA, citat de stirileprotv.ro.

Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale (GPMB), care evaluează stadiul pregătirii la nivel mondial pentru pandemii şi alte urgenţe sanitare, a avertizat în raportul său că abilitatea omenirii de a face faţă unei potenţiale noi ameninţări pandemice rămâne inadecvată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială au creat GPMB în 2018 ca reacţie la epidemia mortală de Ebola din Africa de Vest. Această organizaţie are scopul de a analiza pregătirile efectuate la nivel mondial şi de a formula recomandări.

Anumite progrese au fost realizate după declanşarea pandemiei de COVID-19, notează raportul, dar unele ţări şi-au redus pregătirile ce vizau o reacţie rapidă la crize similare, în timp ce puţine progrese au fost înregistrate în alte state.

Organizaţia a formulat mai multe sugestii pentru a îmbunătăţi pregătirea la nivel global pentru situaţii de criză. Ţările trebuie să îşi consolideze monitorizarea pentru a putea să detecteze noile boli într-un stadiu incipient, afirmă raportul. Colectarea de date şi capacitatea analitică trebuie, de asemenea, să fie îmbunătăţite.

Ţările sărace au nevoie de sprijin financiar şi de reeşalonarea datoriilor pentru a putea să asigure resurse în acest sens. Un fond planificat de 10 miliarde de dolari pentru prevenirea şi pregătirea pentru pandemie trebuie să fie finanţat de urgenţă, notează GPMB.

Cercetările medicale şi dezvoltarea de noi medicamente nu trebuie să fie concentrate doar în câteva ţări, aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19.

Societatea civilă trebuie să fie implicată mai mult în toate pregătirile.

Copreşedinta GPMB, Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta preşedintă a Croaţiei, a spus că lipsa de încredere între ţări şi între cetăţeni şi autorităţi face să devină dificilă o bună pregătire pentru pandemie.

„Facem apel la lideri să treacă peste aceste diviziuni şi să construiască o nouă cale bazată pe o recunoaştere comună a faptului că siguranţa noastră viitoare depinde de
de o reformă semnificativă şi de un angajament politic la cel mai înalt nivel faţă de pregătirea pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii”, a declarat Kolinda Grabar-Kitarovic.

Testul de sânge care poate depista cancerul în stadiu incipient

Un studiu arată că testul de sânge poate depista anumite tipuri de cancer în stadii incipiente, chiar și în lipsa simptomelor. Testul de sânge numit Galleri depistează ADN-ul celulelor canceroase și ajută la diagnosticare înainte ca pacienții să înceapă să dezvolte simptome.

Ce rezultate a avut testul de sânge care poate depista cancerul Studiul realizat pe 6.621 de persoane de peste 50 de ani a scos la iveală mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ar fi fost testate în mod obișnuit, potrivit libertatea.ro.

Testul de sânge a detectat 19 tumori solide localizate la sân, ficat, plămâni și colon, dar și cancere ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Dintre tipurile de cancer identificate, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Testul Galleri arată și unde este localizat cancerul Testul Galleri mai arată și unde este localizat cancerul, iar asta ajută medicii să pregătească pacientul pentru următoarele etape. Chiar dacă testul de sânge nu poate fi momentan aplicat la scară largă, „oferă un indiciu privind ceea ce poate rezerva viitorul, o abordare foarte diferită a screening-ului pentru cancer”, a transmis Deb Schrag, un medic care a luat parte la studiu.

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit

În unele țări, rozmarinul se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală. Această plantă este energizantă, fortifică organismul slăbit şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

Rozmarinul este recomandat pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare. Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce conţin ulei esenţial de rozmarin.

O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi este energizant. De asemenea, calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului.

În cosmetică, extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate pentru obţinerea loţiunilor care ajută la regenerarea părului şi previn căderea excesivă a acestuia.

Cum păstrezi rozmarinul în ghiveci

Pe timpul iernii, rozmarinul în ghiveci va fi păstrat într-o încăpere luminoasă, dar rece. Temperatura potrivită pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spaţiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se udă rar în perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi păstrat şi în grădină, planta trebuie însă să fie suficient de maturizată, tulpina să fie lemnoasă. În acest caz, pregătirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei cu un strat gros de paie şi frunze.

sursa: www.frunza-verde.ro

Spitalele Raionale din Edineț și Cahul au fost dotate cu câte o unitate radiologică mobilă

La Spitalul Raional Edineț a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unei unități radiologice mobile, cu capacități de utilizare în timpul operațiilor, care va asigura un diagnostic rapid și precis pentru cetățeni, inclusiv pentru refugiații din Ucraina, sprijinind astfel eforturile medicilor în furnizarea serviciilor medicale de calitate.

Echipamentul este deja instalat în secția de traumatologie și ortopedie a Spitalului Raional Edineț și este funcțional, iar primii trei pacienți au beneficiat de investigațiile necesare. Utilajul facilitează  vizualizarea cu precizie a poziționării fragmentelor osoase, ghidează proceduri precum fixarea fracturilor, introducerea șuruburilor și plăcilor în oase, evaluează articulațiile în timpul intervențiilor chirurgicale.

La eveniment au participat: Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, coordonatoarea de programe din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, Vismara Margherita și conducerea spitalului.

Echipamentul reprezintă o donație a Ministerului Federal de Afaceri Externe al Germaniei, în cadrul proiectului „Asistență umanitară și de protecție a persoanelor vulnerabile din Ucraina și din țările învecinate afectate de conflict”. Suma totală a donației este de 140 000 de euro și include două unități radiologice mobile care au fost livrate către spitalele raionale din Edineț și Cahul.

Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii internaționali, continuă să lucreze împreună pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

De ce bărbaţii însuraţi cred că alte femei măritate sunt mai atractive decât ale lor?
Articolul anterior
ATENȚIE! A dispărut o fetiță de 4 ani din satul Bahmut. Apropiații și poliția o caută cu disperare
Articolul următor