Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, consideră că „faza acută” a pandemiei de COVID-19 s-ar putea încheia în 2022, dacă aproximativ 70% din populația lumii va fi vaccinată, relatează Agerpres citând AFP.

Șeful OMS, aflat vineri în Africa de Sud, a precizat și până când ar trebui atins acest obiectiv privind rata de vaccinare la nivel global. „Anticipăm că faza acută a acestei pandemii se va încheia anul acesta, cu o singură condiţie, desigur, ca ținta de vaccinare de 70% să fie atinsă până la jumătatea anului, în luna iunie sau iulie. Dacă acest lucru va fi făcut, atunci faza acută se poate încheia cu adevărat și ne așteptăm să se întâmple așa. Depinde de noi. Nu este o chestiune de șansă, este una de alegere”, a spus Ghebreyesus.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei vizite la laboratoarele companiei de biotehnologie Afrigen, care a fabricat primul vaccin împotriva Covid-19 bazat pe tehnologia ARN mesager din Africa. Vaccinul produs de Afrigen a fost elaborat folosind metoda de secvenţierere a codului genetic pe care o folosește și compania americană Moderna. Serul va fi gata pentru teste clinice în noiembrie anul acesta și ar putea fi aprobat în 2024.
„Ne așteptăm ca acest vaccin să fie mai adaptat contextelor în care va fi utilizat, cu mai puţine constrângeri legate de depozitare şi cu un preţ mai mic”, a precizat șeful OMS. Proiectul-pilot Afrigen este susţinut de OMS şi de mecanismul internaţional COVAX pentru acces la vaccinuri. Doar 11% dintre africani sunt vaccinaţi, aceasta fiind cea mai mică rată de vaccinare împotriva COVID-19 din lume.
Continentul ar trebui să-și crească „de şase ori” rata de vaccinare pentru a atinge obiectivul de 70% enunțat Ghebreyesus, a anunțat săptămâna trecută biroul regional pentru Africa din cadrul OMS. Cu toate acestea, în urmă cu o zi, directoarea acestui birou, dr. Matshidiso Moeti, a oferit o declarație surprinzătoare, spunând că „pandemia intră într-o etapă diferită” pe continentul african, îndreptându-se către „faza endemică”.