Cinci oameni de știință, membri ai Societății Internaționale pentru Cercetarea Aerosolilor (GAeF), subliniază că infectarea cu noul coronavirus se poate produce numai în interior. Este aproape imposibil ca acest lucru să se întâmple în aer liber și în timpul mersului la aer curat – aceste condiții nu duc niciodată la o infectare masivă cu virusul SARS-CoV-2.
În plus, cercetătorii notează critic că purtarea unei măști pe stradă, într-o zonă pietonală, și, în același timp, consumul de cafea cu prietenii sau familia în propriul apartament fără mască nu este o măsură de ansamblu care poate ajuta în lupta împotriva coronavirusului.
Probabilitatea de a contracta coronavirus în aer liber este semnificativ mai mică decât în interior – indiferent dacă vorbim despre versiunea originală a SARS-CoV-2 sau despre variantele sale mutante, sunt de părere cercetătorii.
La urma urmei, un rol decisiv în transmiterea infecției îl joacă așa-numiții aerosoli – mici particule de lichid eliberate de pacient în timpul respirației. În aer curat, acestea încetează să mai fie periculoase, spun specialiștii.
„Acest lucru se datorează circulației active a aerului, datorită căreia aerosolii nu mai sunt concentrați”, explică într-un interviu cu DW Nico Mutters, șeful Institutului de igienă și sănătate publică de la Spitalul Universitar Bonn.
Birgit Vener, care studiază proprietățile aerosolilor la Institutul de cercetare a troposferei Leibniz, este de acord cu Mutters.
Potrivit omului de știință, picăturile de lichid ajunse în aer împreună cu respirația în afara încăperilor închise se usucă mai repede și își pierd saturația.
Poți lua coronavirus pe stradă?
Cu toate acestea, infectarea cu noul coronavirus pe stradă nu poate fi exclusă complet. Acest lucru este posibil atunci când vine vorba despre o mulțime mare de oameni înghesuită într-o zonă limitată.
Deci, distanța socială de un 1,5 metri trebuie respectată în aer curat.
„Dacă nu faceți acest lucru, ci comunicați față în față și, în același timp, vorbiți, cântați sau strigați tare, atunci vă puteți infecta interlocutorul nu prin aer, ci prin picături, ca și cum ați scuipa pe el”, spune virologul Alexander Kekule într-un interviu cu DW.
Trebuie să păstrezi distanța pe stradă?
Din punctul de vedere al unui virolog, distanța socială trebuie păstrată pentru protecție împotriva mutațiilor coronavirusului.
Concluzia este următoarea: ar trebui să vă abțineți de la îmbrățișări și sărutări. Dar în timpul ședințelor obișnuite, când, de exemplu, doar te plimbi lângă o altă persoană, practic nu există pericolul de infectare, explică expertul.
Potrivit unui studiu chinez, doar 1caz de infecție din 7.324 studiate a avut loc în aer liber.
Ce rol joacă vântul în răspândirea virusului?
S-ar putea ca, din cauza vântului, aerosolii expirați într-o companie să fie transmiși participanților dintr-un grup din apropiere?
Potrivit expertului în aerosoli Birgit Vener, nu este nevoie să vă faceți griji.
Probabilitatea ca vântul să transporte aerosoli către un alt grup de oameni într-o concentrație suficientă pentru infectare este practic zero, crede ea.
Gerhard Scheuch este de asemenea de acord cu Venus. „Cu cât vremea este mai vânturoasă, cu atât un nor de aerosoli produs de o persoană se răspândește în zonă”, explică el. În același timp, deoarece temperatura corpului uman este de obicei mai mare decât temperatura aerului, norul de aerosoli pur și simplu se ridică, evaporându-se, subliniază omul de știință. Faptul că vântul nu favorizează infectarea cu noul coronavirus, a demonstrat un studiu al oamenilor de știință iranieni.