Premieră mondială: un pacient a fost operat pe cord cu un robot, de către medicul chirurg aflat într-un alt spital

Un medic indian, Tejas Patel, a devenit primul chirurg din lume care efectuează o operație pe cord cu ajutorul unui robot controlat de la distanță, informează The Daily Mail, citat de digi24.

separator

Tejas Patel, cardiolog în Ahmedabad, a efectuat procedura de cinci ori în câteva zile, toate intervențiile fiind reușite. Patel s-ar fi aflat într-un templu în timpul operațiilor, la 32 de kilometri distanță de spitalul unde aveau loc operațiile.

Reușita lui Patel nu este însă prima operație efectuată cu ajutorul unui robot de la distanță, un medic chinez bifând această premieră la începutul anului, când a operat un pacient pe creier de la 3.000 de kilometri distanță, scrie digi24.ro.

Procedura asistată de robot se practică în SUA din 2011, însă niciodată medicul care o efectuează nu s-a aflat la distanță. Pacienții care au suferit intervențiile aveau între 52 și 84 de ani, iar alți doi cardiologi se aflau prezenți în sală.

Doctorul Tejas Patel controla robotul de la distanță prin intermediul unui pupitru de comandă. Exista o întârziere de 53 de secunde între acțiunile doctorului și cele ale robotului, însă nu au fost întâmpinate probleme.

Intervențiile au durat maxim jumătate de oră și poate au fost considerate reușite. Distanța putea și mult mai mare, cât timp exista o conexiune bună la rețea.

O fetiță de 8 ani din Rezina a murit în spital din cauza unei viroze. Ancheta a constatat că ea putea fi salvată
Articolul anterior
Dara, despre schimbarea prin care a trecut: ,,Nu mai știam în care colț de lume să mă ascund…de mine”
Articolul următor
Alte articole interesante