Vara nu putem evita zilele caniculare, un fenomen specific sezonului cald care apare atunci când temperaturile dintr-o anumită perioadă cresc cu până la 10 grade Celsius peste limita normală. Se pare că cel mai mare inconvenient al caniculei este capacitatea scăzută a organismului de a se adapta acestui fenomen meteo extrem. Cum suportă organismul tău temperaturile înalte? Ce faci ca să previi insolaţia şi hipertermia? Află totul despre problemele cauzate de caniculă, dar și modul cum poți să le eviți!
Cum organismul reglează temperatura corpului?
Temperatura internă a corpului este de 37° C, aceasta poate varia cu aproximativ 0,5°C, în funcţie dacă e zi sau noapte, iar în cazul femeilor este influenţată și de schimbările statusului hormonal (temperatura corpului creşte după ovulaţie, în a doua parte a ciclului menstrual). La suprafața pielii, temperatura poate scădea până la 20°C, într-o încăpere răcoroasă, şi crește până la 40°C, în timpul efortului fizic.
Corpul îşi menţine temperatura relativ constant cu ajutorul unui ,,termostat”, situat în creier la nivelul hipotalamusului. Atunci când temperatura corpului crește, este declanșată transpirația, acest mecanism ajută la răcirea corpului. Totodată, evaporarea picăturilor de apă de la suprafața pielii cauzează deshidratarea organismului.
Atenție! Insolația și hipertermia
Dacă temperatura aerului depăşeşte capacitatea de răcire a organismului, apare hipertermia. Atunci când îți expui corpul la soare timp îndelungat poate apărea insolația.
Simptomele unei insolaţii sunt: dureri de cap, greaţă, leşin, febră, edeme de căldură, erupţii pe piele.
Simpomele hipertermiei sunt: slăbiciunea, oboseala, pielea rece şi umedă, senzaţia de ameţeală, pielea palidă, crampele musculare. În cazurile grave, apare leșinul, confuzia, convulsiile, halucinațiile.
Dacă simptomele menționate mai sus persistă și scade nivelul tensiunii arteriale, până la colaps, se instalează şocul hipertermic, o urgenţă medicală ale cărei consecințe pot fi fatale. Șocul hipertermic provoacă leziuni cerebrale, schimbări potențiale și la nivelul altor organe, de aceea se impune intervenția promptă a medicului.
Primul ajutor în caz de insolație și hipertermie
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să duci persoana afectată de insolaţie într-un loc răcoros sau la umbră. Pacientul se culcă pe o suprafață netedă, cu picioarele ușor ridicate, la 20 cm de la nivelul solului, după care este important să-l ajuți să bea cât mai multe lichide (apă cu un pic de sare, spre exemplu).
Dacă se dezvoltă șocul termic (valorile tensiunii arteriale se prăbușesc, pulsul devine accelerat ori abia perceptibil, domină starea de leșin) este necesar să apelezi de urgență medicul. Până la sosirea ambulanței, poți acoperi corpul victimei cu prosoape ude ori poți pune pungi cu gheaţă în zonele intens vascularizate, cum ar fi gâtul, axilele, zona femurală. Dacă temperatura corpului este ridicată nu se administrează antipiretice, medicamente folosite în mod curent la combaterea febrei (paracetamol, aspirină etc.). Dacă bolnavul nu poate să bea lichide, nu se insistă asupra acestui fapt. Cel mai probabil, la sosirea medicului, pacientul va fi perfuzat pe cale intravenoasă.
Reţine!!! Cheamă urgența, dacă ai aplicat măsurile de prim ajutor și temperatura corpului continuă să crească, urmările pot fi letale!
Cum să previi hipertermia?
Când simţi că nu mai suporţi căldura, ar fi binevenit să te refugiezi într-un loc răcoros şi să bei multe lichide, poţi face un duş cu apă călduţă. Dacă simptomele se mențin, trebuie să apelezi la ajutorul medicului.
Sfaturile de mai jos îți vor fi mereu utile, pentru a preveni consecințele caniculei:
- – Evită să stai la soare în orele de vârf (între 12.00 şi 16.00);
- – Poartă haine, pălării de culoare deschisă şi din fibre naturale;
- – Foloseşte creme de protecţie solară, dacă ieşi afară;
- – Bea multe lichide la temperatura camerei, nici prea reci şi nici prea fierbinţi;
- – Băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr sunt interzise, pentru că au efect diuretic;
- – Consumă fructe, pentru a înlocui mineralele pierdute prin transpiraţie;
- – Renunţă la mâncarea grasă şi picantă, inculsiv fierbinte;
- – Evită alcoolul, deoarece cauzează deshidratare;
- – Reglează aparatul de aer condiţionat, astfel încât temperatura să fie cu 5° C mai mică decât cea de afară;
- – Fă băi cu apă calduţă, fără a te şterge;
- – Limitează pătrunderea căldurii în locuinţe: închide ferestrele şi trage jaluzelele sau draperiile pe toată perioada caniculei, dacă temperatura de afară este mai ridicată decât în interior. Deschide geamul seara târziu sau dimineaţa devreme și generează curenţi de aer.
Persoanele cu risc crescut de a face insolație și hipertermie trebuie să evite expunerea la soare pe timp de caniculă, acestea sunt: persoanele în etate, copiii, gravidele, bolnavii cu afecţiuni cronice respiratorii și cardiace.