Ridichea roşie, cea crescută ecologic, are proprietăţi benefice asupra sănătăţii. Ea conţine substanţe flavonoide antioxidante şi vitamina C. De asemenea, ridichea roşie are proprietăţi antibacteriene, antivirale, antitumorale şi anti-colesterol. Vezi care sunt toate beneficiile consumului de ridiche roşie asupra organismului.
Ridichea roşie este scăzută în calorii, conţine vitamina C şi multă apă (90%). ½ cană de ridichi aduce în organism 8,6mg de vitamina C, adică 14% din doza zilnică recomandată. Alimentele bogate în vitamina C ajută la menţinerea greutăţii, aceasta fiind implicată în metabolismul grăsimilor. În plus, datorită fibrelor, apei şi cantității mici de carbohidraţi digerabili, ridichile sunt o opțiune dietetică binevenită. Acestea au indicele glicemic scăzut şi, în plus, reglează tranzitul intestinal.
Ridichea roşie are proprietăţi antibacteriene, antivirale
Ridichea reduce semnele de inflamaţie şi congestie la nivelul căilor respiratorii, în caz de alergie, infecţie sau răceală, protejează organismul împotriva microbilor patogeni, datorită proprietăţilor sale antimicrobiene.
Ridichile curăţă ficatul şi vezica biliară
Ridichile roşii reglează fluxul și producția de bilirubină și bilă, enzime și acizi. Acestea conțin enzime, cum ar fi esteraza, amilaza, diastaza și ajută la eliminarea bilirubinei în exces din sânge.
Datorită conţinutului de fibre, ridichile roşii într-o salată verde, sunt un elixir pentru sănătate. Un raport al Harvard School of Public Health subliniază că adăugarea fibrelor în dietă scade riscul de diabet, boli de inimă, diverticulită şi cancer de colon.
Ridichile roşii au acţiune detoxifiantă, diuretică
Acestea sunt un detoxifiant puternic, ce ajută la eliminarea deșeurilor și toxinelor din organism. Ridichile combat constipaţia, elimină retenţia de apă şi îmbunătăţesc digestia.
Luptă cu infecţiile urinare
Ridichile au efect diuretic şi antimicrobian, acestea acţionează ca un dezinfectant, fiind excelente pentru combaterea senzațiilor de arsură în timpul urinării, precum și inflamației din căile urinare. În plus, consumul de ridichi ajută la scăderea febrei, având efect antipiretic natural.
Ridichea roşie distruge celulele canceroase
Datorită vitaminei C, antioxidanţilor antocieni și acidului folic, ridichile sunt asociate tratării mai multor tipuri de cancer, cum ar fi oral, stomacal, intestinal, de rinichi și de colon. Ridichile conţin o cantitate mare de antioxidanţi şi izotiocianați care determina celulele canceroase să moară şi să fie incapabile de reproducere.
Consumul de ridichi îmbunătățeşte circulaţia sângelui, tratează dispepsia, pietrele la fiere, disfuncţiile gastrice, greţurile, tusea convulsiva, durerea în gât, obezitatea, durerile de cap.
Sfaturi pentru a consuma ridiche roşie
- Ridichea roşie se consumă proaspătă, în salate cu frunze verzi sau alte crudităţi şi seminţe de susan, de floarea soarelui, de in, nuci.
- Dacă doreşti s-o consumi crocantă şi mai puţin înţepătoare, înmoaie ridichile cu 2 ore înainte de a le consuma în apa cu gheaţă ori, eventual, ţine-le în frigider la rece.
- Dacă au gustul prea înţepător, le poţi consuma aburite, prin expunerea feliilor de ridiche roşie la aburi timp de 8-10 minute.
- Pentru a reduce din senzaţiile de balonare, consumă ridichea roşie în salate cu frunze verzi de ţelină sau pătrunjel, ce au efect carminativ.