S-a deschis prima bancă de celule stem în Moldova – ALFA BIOBANK

Astăzi, 15 noiembrie 2019, a fost deschisă ALFA BIOBANK – prima instituție specializată pentru depozitarea personală a țesuturilor și celulelor umane, ce oferă servicii în domeniul asigurărilor medicale pentru transplant de celule stem. Despre acest eveniment important, vorbim cu unul dintre fondatorii ALFA BIOBANK, Dr. Alexandru Mereuță.

separator

  • unicamd unica.md Luând în considerare denumirea băncii – ALFA BIOBANK, intuim că există o legătură între această instituție și laboratorul medical ALFA DIAGNOSTICA.
  • Mereuță A. Da, aveți dreptate, ALFA BIOBANK a fost creată de aceiași fondatori, ca și laboratorul ALFA DIAGNOSTICA.

  • unicamd unica.md Când a încolțit această idee?
  • Mereuță A. În urmă cu aproximativ un an și jumătate, la una din ședințele noastre, am adus în discuție faptul că, în Moldova, spre deosebire de multe țări ale lumii, nu există nicio bancă pentru stocarea celulelor stem. Și asta, chiar dacă, probabil, sunt mulți cei care și-ar dori să apeleze la astfel de servicii. De exemplu, în lume există mai mult de câteva sute bănci pentru stocarea celulelor stem. Am analizat, de asemenea, tendințele din acest domeniu. Cel mai important aspect însă era altul – dacă legislația Republicii Moldova permite deschiderea unei astfel de instituții. Problema a fost atent studiată în comun cu specialiștii în drept, iar în cele din urmă am primit un răspuns pozitiv în conformitate cu legislația țării noastre. Astfel, am reușit să implementăm acest proiect.

  • unicamd unica.md De unde ați început?
  • Mereuță A.

    De la spații și locație. Am fost mereu în căutarea unei opțiuni care să îndeplinească o serie de cerințe. În primul rând, localizarea – un loc liniștit, departe de traficul aglomerat, unul ecologic care să ofere condiții de mediu favorabile. În al doilea rând, suprafața – una nu mai mică de 500-600 de metri pătrați. Iar în al treilea rând, siguranța pe care să o ofere spațiul propriu-zis, dar despre acest lucru voi vorbi mai jos.

    Ulterior am inițiat procedurile de aprobare din partea centrelor naționale și municipale de sănătate publică, Agenția Națională de Transplant și diverse alte comisii: aspecte importante pe care le-am abordat cu maximă seriozitate și un grad înalt de responsabilitate. Apoi, am selectat și achiziționat cele mai noi tehnologii și echipamente moderne, am organizat cursuri de instruire pentru personalul medical, identificând totodată soluții pentru diverse alte probleme.

  • unicamd unica.md Sunteți primii care ați reușit să aduceți aceste servicii în țara noastră!
  • Mereuță A. Așa este. Suntem încântați să începem o nouă etapă în activitatea noastră. În două săptămâni, începem să semnăm primele contracte pentru colectarea și stocarea de celulele stem. Există deja mulți doritori.
  • unicamd unica.md Ce servicii va oferi ALFA BIOBANK?
  • Mereuță A. Serviciile principale, de bază, sunt: colectarea, extragerea și plasarea celulelor stem în crio-depozitor. Costul pentru serviciile de bază este unul standard, în timp ce costul pentru stocarea în sine variază. Acest lucru depinde de durata de timp aleasă pentru depozitare. Pe lângă serviciile de bază, există și alte servicii. De exemplu, pot fi efectuate teste genetice pentru a depista tulburările genetice sau metabolice ereditare la copil. De asemenea, efectuarea testului farmacogenetic – un ghid personal care pune la dispoziție recomandări pentru alegerea celor mai eficiente și sigure medicamente.

  • unicamd unica.md Spuneți-ne mai multe despre celulele stem!
  • Mereuță A. Cu siguranță, totul e mult mai complex. Voi încerca, însă, să evidențiez cel mai important aspect. În cadrul bio-băncii noastre, vom lucra cu celule obținute din mai multe surse, dar, în primul rând, cu celule obținute din sângele și țesutul cordonului ombilical. Un pic mai târziu, vom începe să extragem  inclusiv celule obținute, de exemplu, din țesutul adipos al adulților.

    Sângele cordonului ombilical al nou-născutului este bogat în așa-numitele ,,celule stem hematopoietice”, acestea fiind celulele primare sau ,,strămoșii” celulelor sângelui și sistemului imunitar al omului adult. Celulele stem pot fi folosite pentru a trata boli, precum leucemia acută și cronică, limfoame, tulburări metabolice ereditare și boli ale sistemului imunitar. Sau, bunăoară, pentru a restabili hematopoieza normală la pacienții care au suferit chimioterapie intensivă sau radioterapie. Mai mult, există dovezi noi că aceste celule încep deja să fie utilizate clinic pentru a trata bolile Alzheimer și Parkinson. Adică, pot fi folosite deja într-o altă direcție decât cea de primă indicație!

    A doua sursă de celule stem este însuși țesutul cordonului ombilical din care sunt extrase așa-numitele ,,celule stem mezenchimale”. Aceste celule au proprietățile lor unice. Astăzi, acestea sunt studiate activ, fiind deja utilizate în peste 300 de studii clinice pentru tratamentul diferitor boli: diabet zaharat tip 1, răni, arsuri și ulcere, boala Parkinson, artrita reumatoidă, afecțiuni oculare, infarct miocardic, fibroză hepatică. În medicina regenerativă, aceste celule încep să fie folosite pentru refacerea oaselor și a cartilajelor.

    Acestea sunt motivele pentru care ALFA BIOBANK, oferă servicii nu doar pentru depozitarea celulelor stem hematopoietice din sângele ombilical, dar, de asemenea, servicii de păstrare a celulelor mezenchimale extrase din cordonul ombilical. Acest lucru face posibilă obținerea de beneficii potențiale din utilizarea lor în viitor.

    Celor care sunt interesați să cunoască ce boli pot fi tratate cu succes prin intermediul celulelor stem hematopoietice, le recomand să viziteze site-ul nostru oficial www.alfabiobank.md.

  • unicamd unica.md Cine sunt persoanele care pot folosi celulele stem hematopoietice?
  • Mereuță A. În primul rând, persoana donatoare de la care au fost obținute celulele, în scopul efectuării unui transplant autolog, cu o probabilitate de 100% de compatibilitate deplină. Adică, o persoană este atât donator, cât și receptor. Deja, în al doilea rând, membrii familiei donatoare (surorile, frații), pentru transplant alogen, cu o probabilitate de 25% de compatibilitate.

  • unicamd unica.md Cum arată un caz concret din viață atunci când aceste celule pot fi necesare?
  • Mereuță A. Vă voi aduce un exemplu. Un copil de 7 ani se îmbolnăvește, din păcate, de leucemie. Vorbesc intenționat despre această boală, în care celulele stem sunt folosite cu succes în tratamentul acesteia. Inevitabil, copilul are nevoie de un transplant. În acest caz, părinții apelează la bio-banca, unde au luat decizia de a păstra celulele stem la momentul nașterii copilului și indică instituția medicală specializată în care intenționează să fie efectuat transplantul de celule proprii. Se întocmesc actele respective, după care bio-banca livrează materialul necesar în instituția respectivă.

  • unicamd unica.md Unde se poate dona sânge și țesut din cordonul ombilical?
  • Mereuță A. Conform legislației, în orice maternitate care este autorizată de Ministerul Sănătății. La ora actuală, doar maternitatea Institutului Mamei și Copilului din Chișinău are această autorizație. Dar sunt sigur că, în 2020, deja în mai multe maternități, mamele vor putea dona sânge sau țesut din cordonul ombilical, în scopul depozitării ulterioare a celulelor stem ale copiilor lor.
  • unicamd unica.md Care este procedura de colectare a materialului biologic?
  • Mereuță A. Destul de simplă. Voi relata pașii acesteia prin exemplul prelevării de sânge ombilical. Procedura este efectuată de către medicul obstetrician-ginecolog. După nașterea bebelușului și rezecția cordonului ombilical, medicul introduce un ac de unică folosință în vena cordonului ombilical disecat, timp în care sângele curge prin gravitație într-un crio-recipient steril etanș, de unică folosință. Apoi, curierul nostru livrează bio-materialul valoros în banca noastră. În acest caz, nu contează, dacă a fost o naștere naturală sau cezariană. Procedura este absolut sigură atât pentru mamă, cât și pentru copil.

  • unicamd unica.md Ce volum de sânge ombilical este necesar pentru a extrage celulele stem?
  • Mereuță A. În situația dată, e valabil principiul următor – cu cât mai mult, cu atât mai bine! Dar nu mai puțin de 60-80 ml, acest moment depinde de mărimea placentei și alte caracteristici. Trebuie menționat că acest lucru este dictat de cerințele pentru un transplant terapeutic viitor.

  • unicamd unica.md Care sunt contraindicațiile pentru colectarea biomaterialului?
  • Mereuță A. În primul rând, acestea sunt rezultatele „pozitive” în urma testării ante-natale a sângelui matern pentru diverse virusuri: HIV, hepatită B și C, leucemie acută cu celule T. În același timp, există așa-numitele contraindicații relative: vârsta mamei mai mică de 18 ani, vârsta gestațională mai mică de 32 de săptămâni; tumori ale placentei, semne de anomalii cromozomiale la copil și altele.
  • unicamd unica.md Cât de rapid trebuie să fie efectuată livrarea biomaterialului la bio-bancă?
  • Mereuță A. Conform standardelor actuale, timpul de livrare a biomaterialului către ALFA BIOBANK, din momentul colectării până în momentul înregistrării sale în bio-bancă, nu poate depăși 48 de ore pentru sângele cordonului ombilical și 24 de ore pentru țesutul cordonului ombilical. În realitate, totul se întâmplă mult mai repede, în decurs de până la câteva ore.

  • unicamd unica.md Cum este organizată o bio-bancă?
  • Mereuță A.

    E complicat. Există o serie de operațiuni care se supun unor proceduri și regulamente strict implementate atât în interiorul băncii, cât și în afara acesteia. Voi face referire la cele mai importante aspecte, dat fiind faptul că mulți potențiali clienți și-ar dori să afle mai multe în special despre instituția cu care intenționează să coopereze.

    Așadar, clădirea. Este localizată în sectorul Botanica. Un bloc modern, cu un sistem de protecție bine conceput, atât la exterior, cât și în interiorul camerelor specializate. Acesta include: protecție fizică și sisteme de alarmă, supraveghere video, acces control, alimentarea neîntreruptă cu energie electrică etc.

    În laboratorul de procesare celulară, în condiții speciale, celulele sunt prelucrate și procesate înainte de a fi înghețate și plasate în depozitul criogenic. Procesarea celulelor este realizată de specialiști biologi, aceștia având o pregătire corespunzătoare în domeniul tehnologiei celulare.

    Extragerea celulelor stem din sângele cordonului ombilical se realizează folosind o tehnologie specială. În paralel, se efectuează teste complexe de laborator: controlul infecției, determinarea viabilității și numărului de celule stem, extragerea și stocarea ADN-ului. Bineînțeles, testarea are loc în laboratorul Alfa Diagnostica.

  • unicamd unica.md Izolarea și stocarea ADN-ului, la ce ne-ar folosi?
  • Mereuță A. Și ADN-ul poate fi congelat și utilizat pentru efectuarea testelor genetice, atunci când sunt indicații. Este curios faptul că celulele stem mezenchimale, extrase din țesutul cordonului ombilical, sunt multiplicate inițial pe medii nutritive speciale, într-un incubator de CO2, iar după aproximativ 4-6 săptămâni de cultivare, cultura celulară este depozitată în crio-eprubete speciale.

  • unicamd unica.md Cu ce utilaje și tehnologii este dotată o bio-bancă?
  • Mereuță A.

    Pe scurt, cu echipamente moderne de la producători de top, precum Beckman Coulter (SUA), Sysmex (Japonia), Leica (Germania), Cryotherm (Germania), Planer (Marea Britanie) etc.

    De exemplu, identificarea, evaluarea numărului și viabilității celulelor stem se realizează prin metoda de citometrie în flux (flow cytometry), care reprezintă ,,standardul de aur” în analiza și sortarea celulară. Analizorul folosit în acest scop, de către Alfa Biobank, este unic în Moldova.

    În ceea ce privește stocarea celulelor, acestea sunt păstrate într-un depozit criogenic – o cameră specializată, destinată depozitării probelor biologice plasate în rezervoare speciale, în vapori de azot lichid la o temperatură ultra-joasă, de -196 grade Celsius. În aceste condiții, celulele își păstrează pe deplin proprietățile biologice, pe perioade îndelungate.

    Depozitul este dotat cu echipamente criogenice de la Cryotherm (Germania), dar și sisteme pentru monitorizarea continuă a nivelului și temperaturii azotului lichid, alimentarea automată cu azot lichid și sistem de avertizare de urgență. Totodată, accesul la depozitul criogenic este strict limitat și controlat cu ajutorul unui sistem de securitate modern.

  • unicamd unica.md În ce tipuri de recipiente vor fi depozitate celulele?
  • Mereuță A. Celulele stem hematopoietice din sângele cordonului ombilical sunt depozitate sub formă de concentrat într-o pungă criogenică specială, rezistentă la temperaturi ultra-joase, dar și în crio-eprubete. Celulele stem mezenchimale extrase din cordonul ombilical sunt păstrate în crio-eprubete.
  • unicamd unica.md Cât timp pot fi păstrate celulele congelate?
  • Mereuță A. Pe un termen nelimitat, fără riscul de a pierde proprietățile biologice unice ale celulelor. Astăzi, în lume, sunt păstrate celule care au fost înghețate cu mai bine de 20 de ani în urmă.

  • unicamd unica.md Cum sunt congelate celulele?
  • Mereuță A. În mai multe etape. Inițial, proba este supusă unui proces de criogenare treptată, într-un dispozitiv special care creează o răcire lentă timp de 1,5 ore, cu aproximativ minus 10 grade pe minut. Până la minus 90 de grade Celsius. Acest aspect este unul extrem de important pentru a evita deteriorarea celulelor. Apoi, eșantionul este transferat într-un crio-rezervor cu azot lichid, fiind pus temporar în „carantină”, până când toate rezultatele de laborator confirmă calitatea înaltă a eșantionului și absența contraindicațiilor pentru depozitarea criogenă pe termen lung. Ulterior, eșantionul este transferat într-un crio-rezervor cu azot lichid, pentru depozitare pe termen lung, până în momentul ,,cererii”.

  • unicamd unica.md Ce urmează apoi?
  • Mereuță A. În decurs de 3 luni de la prelevare, ALFA BIOBANK emite un certificat special care conține informații importante și detaliate despre biomaterialul depozitat. Etapele procedurii sunt expuse detaliat pe site-ul nostru, în secțiunea ,,Întrebări și răspunsuri”.

  • unicamd unica.md Alfa Biobank are stabilite contacte sau legături internaționale?
  • Mereuță A. Cu siguranță. În zilele noastre este imposibil fără acest lucru. ALFA BIOBANK colaborează cu Gemabank din Rusia, cea mai mare bancă de stocare a celulelor stem din cordonul ombilical din Rusia și Europa de Est. De asemenea, colaborăm cu parteneri europeni.

  • unicamd unica.md Și acum, întrebarea pe care probabil și-o pune toată lumea: care este costul serviciilor Dvs.?
  • Mereuță A.

    Nu e mai mare decât prețul unui smartphone bun. Deși, desigur, nimeni n-ar încerca să compare un lucru care, prin definiție, nu poate fi comparat. Costul stabilit pentru prelevarea, procesarea și stocarea eșantionului în depozitul criogenic este de 1000 de euro (pentru celulele hematopoietice) și de 1400 de euro – pentru celulele mezenchimale. Un an de depozitare – costă 120 de euro (pentru celulele hematopoietice) și 140 de euro (pentru celulele mezenchimale). Dacă plata este efectuată pentru 5-10-18 ani odată, prețul de depozitare se reduce.

    Plata pentru servicii poate fi efectuată în orice instituție financiar-bancară din țara noastră.

  • unicamd unica.md Cum altfel mai pot fi obținute informații despre noile servicii disponibile în Moldova?
  • Mereuță A.

    În primul rând, pe site-ul www.alfabiobank.md

    În al doilea rând, în oficiul ALFA BIOBANK! Trebuie doar să sunați la numărul de telefon 022 88 21 21 sau 076003792, să vă înscrieți și să veniți la oficiul nostru pentru a primi răspunsuri la toate întrebările dvs. Și doar atunci, veți putea lua o decizie corectă, dacă considerați că este necesar să utilizați astfel de servicii.

Notă: Astăzi în lume există peste 450 de bio-bănci în 98 de țări. Printre țările cu cele mai multe instituții se numără (în ordine descrescătoare): SUA, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, India, Canada, Israel, Brazilia, Australia, Belgia, Polonia, Chile, Cipru, China.

Cele mai mari bănci de depozitare a celulelor stem din cordonul ombilical sunt: Cord Blood Registry, ViaCord, Cryo-Cell, China Cord Blood Corporation, Cryo-Save, New York Cord Blood Program, CordVida, Americord, CryoHoldco, Vita34.

ALFA BIOBANK este autorizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova prin ordinul nr. 1097 din 30 septembrie 2019

DETALII DE CONTACT:

Republica Moldova, MD-2038, mun. Chișinău,

Adresa: Bulevardul Decebal 82/5

Telefon: (022) 88 21 21 sau 076003792

www.alfabiobank.md

Caravana Alăptării 2024: „Alăptare pentru toți copiii, sprijin pentru fiecare mamă și familie”

Ieri, 22 iulie, la Hîncești, a început cea de-a cincea ediție a Caravanei Alăptării, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătății.

Actuale și viitoare mame, tați, dar și alți membri ai familiilor lor au fost informați de către experți în sănătate, nutriție și alăptare despre beneficiile alimentației la sân, cum se formează laptele matern, dar și despre pozițiile de alăptare și atașare corectă a bebelușului.

La evenimentul de astăzi au participat: ministra Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Miljana Grbic, experți în sănătate, nutriție și alăptare.

Laptele matern are o compoziție unică, fiind esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, reducând riscul apariţiei cancerului ovarian și mamar. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la şase luni, hrana complementară fiind introdusă în paralel cu alăptarea, indicată până la vârsta de doi ani.

La nivel mondial, doar 48% dintre bebeluși sunt alăptați exclusiv în primele șase luni de viață. Potrivit datelor ANSP, în 2020, în Republica Moldova proporția alăptării exclusive a copiilor în primele șase luni de viață a constituit 78,4%, iar în 2022 – 80,4%.

Caravana Alăptării 2024 este organizată de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul Delegației Uniunii Europene în Moldova și Guvernului Statelor Unite ale Americii. Următoarele evenimente de informare din acest an vor avea loc în orașele Bălți, Cantemir, Leova, Chișinău și în satul Cărpineni (Hîncești).

Medicamente și temperaturi ridicate. Care sunt cele mai periculoase combinații

Persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială sunt mai vulnerabile la insolație. Acest risc este mai mare în timpul verii din două motive:

Medicamentele pentru hipertensiune arterială stimulează eliberarea de lichide din organism.

Căldura provoacă, de asemenea, pierderea de lichide, făcând deshidratarea inevitabilă.

Experții subliniază faptul că unele medicamente pentru tensiunea arterială dilată vasele de sânge, iar căldura are același efect. În acest moment, tensiunea arterială poate scădea la niveluri periculoase.

Cum să vă protejați de efectele secundare ale medicamentelor și ale căldurii

Experții sfătuiesc persoanele cu tensiune arterială crescută să nu își întrerupă medicamentele singure și fără să consulte un medic.

Este important să se mențină o bună hidratare prin administrarea a numeroase lichide, dar nu alcool, deoarece acesta deshidratează și mai mult.

Atunci când apar simptome precum crampele musculare, găsiți un loc cu aer condiționat sau răcoare.

Medicamente care cresc sensibilitatea la căldură

Medicamente și temperaturi ridicate: aceste combinații sunt cele mai periculoase. Experții au identificat următoarele medicamente care pot crește riscul de boli de inimă sau pot face pielea mai sensibilă la razele soarelui:

  • Antidepresivele: reduc capacitatea organismului de a transpira, făcând dificilă reglarea temperaturii interne
  • Medicamente antialergice
  • Medicamente pentru contracții musculare
  • Medicamente pentru boli mintale
  • Analgezice
  • Medicamente pentru hipertensiune arterială
  • Medicamente pentru migrene

Cum să recunoașteți semnele șocului termic

Dacă aveți brusc dureri de cap, puls rapid, respirație grea și rapidă, amețeli sau nevoia de a vomita, reacționați imediat:

  • Întindeți-vă într-un loc răcoros și ridicați-vă genunchii deasupra nivelului inimii.
  • Udați un prosop cu apă rece și puneți-l pe piele.
  • Beți o jumătate de pahar de apă sărată sau înghețată cu apă sărată la fiecare 15 minute.

În cazurile în care simptomele nu dispar rapid sau afecțiunea persistă pentru o perioadă lungă de timp, consultați un medic.

Acest articol este unui informativ. Consultați medicul.

sursa

Planta care reduce colesterolul cu 40%. Face minuni pentru inimă

Cea mai frecventă cauză a ischemiei cardiace este alimentarea insuficientă cu oxigen a mușchiului cardiac și acumularea de plăci aterosclerotice în arterele coronare, scrie doctorulzilei.ro.

Terapeutul cu 30 de ani de experiență Dmitri Morozov sfătuiește pe oricine se confruntă cu această problemă să ia un decoct medicinal din planta păducel. De asemenea, el explică faptul că plăcile de colesterol pot scădea cu până la 40% cu o terapie adecvată.

Pentru a pregăti poțiunea veți avea nevoie de:

  • flori uscate de păducel – 2 linguri;
  • apă – 1 cană;

Ordinea de preparare și utilizare a decoctului este următoarea:

  • Puneți apa pe aragaz să fiarbă.
  • Se toarnă apa clocotită peste păducel.
  • Se lasă la macerat peste noapte și se strecoară printr-o strecurătoare dimineața.

„Luați 100 g de decoct de păducel de 4 ori pe zi, cu o oră înainte de mese”, este recomandarea pe care Dr. Morozov o face pacienților săi.

Proprietăți utile ale păducelului

Surprinzător, fructele de păducel conțin aproape întreaga masă Mendeleev. Compoziția lor este atât de armonios „selectată” încât, printre altele, ajută la întărirea apărării organismului. Una dintre principalele componente ale păducelului este acidul ursolic. Acesta ameliorează inflamația, ajută la prevenirea cancerului, dilată vasele de sânge, stimulează producția de colagen, care are un efect mare asupra întineririi naturale a corpului.

Aportul zilnic recomandat este de 150 de grame de păducel. Dar trebuie să vă amintiți că boabele sale își manifestă toate proprietățile benefice numai ca urmare a utilizării prelungite și, adesea, în terapie complexă.

Gama de efecte ale păducelului asupra organismului este foarte largă. Îmbunătățește circulația sângelui, combate bolile neurologice, ajută la migrene, amețeli, probleme de somn și nervozitate.

Păducelul este un excelent profilactic împotriva bolilor de inimă. Persoanele de peste 40 de ani care se confruntă cu un stres constant, fumează, mănâncă necorespunzător și beau ceai de păducel au un risc mai scăzut de atac de cord. Iar pacienții care suferă de patologii cardiace își pot îmbunătăți semnificativ starea de sănătate dacă beau o infuzie sau un decoct de păducel toamna și primăvara.

În plus, fructele acestei plante au efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, hepatoprotectoare, coleretice, antivirale și antioxidante. Este bine cunoscut faptul că păducelul scade tensiunea arterială. De asemenea, îmbunătățește imunitatea, ameliorează edemele, scade glicemia, stimulează funcțiile creierului și îmbunătățește memoria. Această plantă este foarte benefică și pentru sănătatea femeilor. În timpul menopauzei, apar fluctuații și perturbări ale sistemului hormonal, însoțite de dureri de cap, depresie, creștere în greutate etc. Pentru a vă menține sănătatea în această perioadă, este recomandat să folosiți fructe de păducel.

,,Nu, pogodi”, în curând o nouă serie de desene animate la tv
Articolul anterior
Un elev și-a ucis doi colegi și a rănit alți trei, chiar în ziua în care a împlinit 16 ani
Articolul următor