S-a deschis prima bancă de celule stem în Moldova – ALFA BIOBANK

Astăzi, 15 noiembrie 2019, a fost deschisă ALFA BIOBANK – prima instituție specializată pentru depozitarea personală a țesuturilor și celulelor umane, ce oferă servicii în domeniul asigurărilor medicale pentru transplant de celule stem. Despre acest eveniment important, vorbim cu unul dintre fondatorii ALFA BIOBANK, Dr. Alexandru Mereuță.

separator

  • unicamd unica.md Luând în considerare denumirea băncii – ALFA BIOBANK, intuim că există o legătură între această instituție și laboratorul medical ALFA DIAGNOSTICA.
  • Mereuță A. Da, aveți dreptate, ALFA BIOBANK a fost creată de aceiași fondatori, ca și laboratorul ALFA DIAGNOSTICA.

  • unicamd unica.md Când a încolțit această idee?
  • Mereuță A. În urmă cu aproximativ un an și jumătate, la una din ședințele noastre, am adus în discuție faptul că, în Moldova, spre deosebire de multe țări ale lumii, nu există nicio bancă pentru stocarea celulelor stem. Și asta, chiar dacă, probabil, sunt mulți cei care și-ar dori să apeleze la astfel de servicii. De exemplu, în lume există mai mult de câteva sute bănci pentru stocarea celulelor stem. Am analizat, de asemenea, tendințele din acest domeniu. Cel mai important aspect însă era altul – dacă legislația Republicii Moldova permite deschiderea unei astfel de instituții. Problema a fost atent studiată în comun cu specialiștii în drept, iar în cele din urmă am primit un răspuns pozitiv în conformitate cu legislația țării noastre. Astfel, am reușit să implementăm acest proiect.

  • unicamd unica.md De unde ați început?
  • Mereuță A.

    De la spații și locație. Am fost mereu în căutarea unei opțiuni care să îndeplinească o serie de cerințe. În primul rând, localizarea – un loc liniștit, departe de traficul aglomerat, unul ecologic care să ofere condiții de mediu favorabile. În al doilea rând, suprafața – una nu mai mică de 500-600 de metri pătrați. Iar în al treilea rând, siguranța pe care să o ofere spațiul propriu-zis, dar despre acest lucru voi vorbi mai jos.

    Ulterior am inițiat procedurile de aprobare din partea centrelor naționale și municipale de sănătate publică, Agenția Națională de Transplant și diverse alte comisii: aspecte importante pe care le-am abordat cu maximă seriozitate și un grad înalt de responsabilitate. Apoi, am selectat și achiziționat cele mai noi tehnologii și echipamente moderne, am organizat cursuri de instruire pentru personalul medical, identificând totodată soluții pentru diverse alte probleme.

  • unicamd unica.md Sunteți primii care ați reușit să aduceți aceste servicii în țara noastră!
  • Mereuță A. Așa este. Suntem încântați să începem o nouă etapă în activitatea noastră. În două săptămâni, începem să semnăm primele contracte pentru colectarea și stocarea de celulele stem. Există deja mulți doritori.
  • unicamd unica.md Ce servicii va oferi ALFA BIOBANK?
  • Mereuță A. Serviciile principale, de bază, sunt: colectarea, extragerea și plasarea celulelor stem în crio-depozitor. Costul pentru serviciile de bază este unul standard, în timp ce costul pentru stocarea în sine variază. Acest lucru depinde de durata de timp aleasă pentru depozitare. Pe lângă serviciile de bază, există și alte servicii. De exemplu, pot fi efectuate teste genetice pentru a depista tulburările genetice sau metabolice ereditare la copil. De asemenea, efectuarea testului farmacogenetic – un ghid personal care pune la dispoziție recomandări pentru alegerea celor mai eficiente și sigure medicamente.

  • unicamd unica.md Spuneți-ne mai multe despre celulele stem!
  • Mereuță A. Cu siguranță, totul e mult mai complex. Voi încerca, însă, să evidențiez cel mai important aspect. În cadrul bio-băncii noastre, vom lucra cu celule obținute din mai multe surse, dar, în primul rând, cu celule obținute din sângele și țesutul cordonului ombilical. Un pic mai târziu, vom începe să extragem  inclusiv celule obținute, de exemplu, din țesutul adipos al adulților.

    Sângele cordonului ombilical al nou-născutului este bogat în așa-numitele ,,celule stem hematopoietice”, acestea fiind celulele primare sau ,,strămoșii” celulelor sângelui și sistemului imunitar al omului adult. Celulele stem pot fi folosite pentru a trata boli, precum leucemia acută și cronică, limfoame, tulburări metabolice ereditare și boli ale sistemului imunitar. Sau, bunăoară, pentru a restabili hematopoieza normală la pacienții care au suferit chimioterapie intensivă sau radioterapie. Mai mult, există dovezi noi că aceste celule încep deja să fie utilizate clinic pentru a trata bolile Alzheimer și Parkinson. Adică, pot fi folosite deja într-o altă direcție decât cea de primă indicație!

    A doua sursă de celule stem este însuși țesutul cordonului ombilical din care sunt extrase așa-numitele ,,celule stem mezenchimale”. Aceste celule au proprietățile lor unice. Astăzi, acestea sunt studiate activ, fiind deja utilizate în peste 300 de studii clinice pentru tratamentul diferitor boli: diabet zaharat tip 1, răni, arsuri și ulcere, boala Parkinson, artrita reumatoidă, afecțiuni oculare, infarct miocardic, fibroză hepatică. În medicina regenerativă, aceste celule încep să fie folosite pentru refacerea oaselor și a cartilajelor.

    Acestea sunt motivele pentru care ALFA BIOBANK, oferă servicii nu doar pentru depozitarea celulelor stem hematopoietice din sângele ombilical, dar, de asemenea, servicii de păstrare a celulelor mezenchimale extrase din cordonul ombilical. Acest lucru face posibilă obținerea de beneficii potențiale din utilizarea lor în viitor.

    Celor care sunt interesați să cunoască ce boli pot fi tratate cu succes prin intermediul celulelor stem hematopoietice, le recomand să viziteze site-ul nostru oficial www.alfabiobank.md.

  • unicamd unica.md Cine sunt persoanele care pot folosi celulele stem hematopoietice?
  • Mereuță A. În primul rând, persoana donatoare de la care au fost obținute celulele, în scopul efectuării unui transplant autolog, cu o probabilitate de 100% de compatibilitate deplină. Adică, o persoană este atât donator, cât și receptor. Deja, în al doilea rând, membrii familiei donatoare (surorile, frații), pentru transplant alogen, cu o probabilitate de 25% de compatibilitate.

  • unicamd unica.md Cum arată un caz concret din viață atunci când aceste celule pot fi necesare?
  • Mereuță A. Vă voi aduce un exemplu. Un copil de 7 ani se îmbolnăvește, din păcate, de leucemie. Vorbesc intenționat despre această boală, în care celulele stem sunt folosite cu succes în tratamentul acesteia. Inevitabil, copilul are nevoie de un transplant. În acest caz, părinții apelează la bio-banca, unde au luat decizia de a păstra celulele stem la momentul nașterii copilului și indică instituția medicală specializată în care intenționează să fie efectuat transplantul de celule proprii. Se întocmesc actele respective, după care bio-banca livrează materialul necesar în instituția respectivă.

  • unicamd unica.md Unde se poate dona sânge și țesut din cordonul ombilical?
  • Mereuță A. Conform legislației, în orice maternitate care este autorizată de Ministerul Sănătății. La ora actuală, doar maternitatea Institutului Mamei și Copilului din Chișinău are această autorizație. Dar sunt sigur că, în 2020, deja în mai multe maternități, mamele vor putea dona sânge sau țesut din cordonul ombilical, în scopul depozitării ulterioare a celulelor stem ale copiilor lor.
  • unicamd unica.md Care este procedura de colectare a materialului biologic?
  • Mereuță A. Destul de simplă. Voi relata pașii acesteia prin exemplul prelevării de sânge ombilical. Procedura este efectuată de către medicul obstetrician-ginecolog. După nașterea bebelușului și rezecția cordonului ombilical, medicul introduce un ac de unică folosință în vena cordonului ombilical disecat, timp în care sângele curge prin gravitație într-un crio-recipient steril etanș, de unică folosință. Apoi, curierul nostru livrează bio-materialul valoros în banca noastră. În acest caz, nu contează, dacă a fost o naștere naturală sau cezariană. Procedura este absolut sigură atât pentru mamă, cât și pentru copil.

  • unicamd unica.md Ce volum de sânge ombilical este necesar pentru a extrage celulele stem?
  • Mereuță A. În situația dată, e valabil principiul următor – cu cât mai mult, cu atât mai bine! Dar nu mai puțin de 60-80 ml, acest moment depinde de mărimea placentei și alte caracteristici. Trebuie menționat că acest lucru este dictat de cerințele pentru un transplant terapeutic viitor.

  • unicamd unica.md Care sunt contraindicațiile pentru colectarea biomaterialului?
  • Mereuță A. În primul rând, acestea sunt rezultatele „pozitive” în urma testării ante-natale a sângelui matern pentru diverse virusuri: HIV, hepatită B și C, leucemie acută cu celule T. În același timp, există așa-numitele contraindicații relative: vârsta mamei mai mică de 18 ani, vârsta gestațională mai mică de 32 de săptămâni; tumori ale placentei, semne de anomalii cromozomiale la copil și altele.
  • unicamd unica.md Cât de rapid trebuie să fie efectuată livrarea biomaterialului la bio-bancă?
  • Mereuță A. Conform standardelor actuale, timpul de livrare a biomaterialului către ALFA BIOBANK, din momentul colectării până în momentul înregistrării sale în bio-bancă, nu poate depăși 48 de ore pentru sângele cordonului ombilical și 24 de ore pentru țesutul cordonului ombilical. În realitate, totul se întâmplă mult mai repede, în decurs de până la câteva ore.

  • unicamd unica.md Cum este organizată o bio-bancă?
  • Mereuță A.

    E complicat. Există o serie de operațiuni care se supun unor proceduri și regulamente strict implementate atât în interiorul băncii, cât și în afara acesteia. Voi face referire la cele mai importante aspecte, dat fiind faptul că mulți potențiali clienți și-ar dori să afle mai multe în special despre instituția cu care intenționează să coopereze.

    Așadar, clădirea. Este localizată în sectorul Botanica. Un bloc modern, cu un sistem de protecție bine conceput, atât la exterior, cât și în interiorul camerelor specializate. Acesta include: protecție fizică și sisteme de alarmă, supraveghere video, acces control, alimentarea neîntreruptă cu energie electrică etc.

    În laboratorul de procesare celulară, în condiții speciale, celulele sunt prelucrate și procesate înainte de a fi înghețate și plasate în depozitul criogenic. Procesarea celulelor este realizată de specialiști biologi, aceștia având o pregătire corespunzătoare în domeniul tehnologiei celulare.

    Extragerea celulelor stem din sângele cordonului ombilical se realizează folosind o tehnologie specială. În paralel, se efectuează teste complexe de laborator: controlul infecției, determinarea viabilității și numărului de celule stem, extragerea și stocarea ADN-ului. Bineînțeles, testarea are loc în laboratorul Alfa Diagnostica.

  • unicamd unica.md Izolarea și stocarea ADN-ului, la ce ne-ar folosi?
  • Mereuță A. Și ADN-ul poate fi congelat și utilizat pentru efectuarea testelor genetice, atunci când sunt indicații. Este curios faptul că celulele stem mezenchimale, extrase din țesutul cordonului ombilical, sunt multiplicate inițial pe medii nutritive speciale, într-un incubator de CO2, iar după aproximativ 4-6 săptămâni de cultivare, cultura celulară este depozitată în crio-eprubete speciale.

  • unicamd unica.md Cu ce utilaje și tehnologii este dotată o bio-bancă?
  • Mereuță A.

    Pe scurt, cu echipamente moderne de la producători de top, precum Beckman Coulter (SUA), Sysmex (Japonia), Leica (Germania), Cryotherm (Germania), Planer (Marea Britanie) etc.

    De exemplu, identificarea, evaluarea numărului și viabilității celulelor stem se realizează prin metoda de citometrie în flux (flow cytometry), care reprezintă ,,standardul de aur” în analiza și sortarea celulară. Analizorul folosit în acest scop, de către Alfa Biobank, este unic în Moldova.

    În ceea ce privește stocarea celulelor, acestea sunt păstrate într-un depozit criogenic – o cameră specializată, destinată depozitării probelor biologice plasate în rezervoare speciale, în vapori de azot lichid la o temperatură ultra-joasă, de -196 grade Celsius. În aceste condiții, celulele își păstrează pe deplin proprietățile biologice, pe perioade îndelungate.

    Depozitul este dotat cu echipamente criogenice de la Cryotherm (Germania), dar și sisteme pentru monitorizarea continuă a nivelului și temperaturii azotului lichid, alimentarea automată cu azot lichid și sistem de avertizare de urgență. Totodată, accesul la depozitul criogenic este strict limitat și controlat cu ajutorul unui sistem de securitate modern.

  • unicamd unica.md În ce tipuri de recipiente vor fi depozitate celulele?
  • Mereuță A. Celulele stem hematopoietice din sângele cordonului ombilical sunt depozitate sub formă de concentrat într-o pungă criogenică specială, rezistentă la temperaturi ultra-joase, dar și în crio-eprubete. Celulele stem mezenchimale extrase din cordonul ombilical sunt păstrate în crio-eprubete.
  • unicamd unica.md Cât timp pot fi păstrate celulele congelate?
  • Mereuță A. Pe un termen nelimitat, fără riscul de a pierde proprietățile biologice unice ale celulelor. Astăzi, în lume, sunt păstrate celule care au fost înghețate cu mai bine de 20 de ani în urmă.

  • unicamd unica.md Cum sunt congelate celulele?
  • Mereuță A. În mai multe etape. Inițial, proba este supusă unui proces de criogenare treptată, într-un dispozitiv special care creează o răcire lentă timp de 1,5 ore, cu aproximativ minus 10 grade pe minut. Până la minus 90 de grade Celsius. Acest aspect este unul extrem de important pentru a evita deteriorarea celulelor. Apoi, eșantionul este transferat într-un crio-rezervor cu azot lichid, fiind pus temporar în „carantină”, până când toate rezultatele de laborator confirmă calitatea înaltă a eșantionului și absența contraindicațiilor pentru depozitarea criogenă pe termen lung. Ulterior, eșantionul este transferat într-un crio-rezervor cu azot lichid, pentru depozitare pe termen lung, până în momentul ,,cererii”.

  • unicamd unica.md Ce urmează apoi?
  • Mereuță A. În decurs de 3 luni de la prelevare, ALFA BIOBANK emite un certificat special care conține informații importante și detaliate despre biomaterialul depozitat. Etapele procedurii sunt expuse detaliat pe site-ul nostru, în secțiunea ,,Întrebări și răspunsuri”.

  • unicamd unica.md Alfa Biobank are stabilite contacte sau legături internaționale?
  • Mereuță A. Cu siguranță. În zilele noastre este imposibil fără acest lucru. ALFA BIOBANK colaborează cu Gemabank din Rusia, cea mai mare bancă de stocare a celulelor stem din cordonul ombilical din Rusia și Europa de Est. De asemenea, colaborăm cu parteneri europeni.

  • unicamd unica.md Și acum, întrebarea pe care probabil și-o pune toată lumea: care este costul serviciilor Dvs.?
  • Mereuță A.

    Nu e mai mare decât prețul unui smartphone bun. Deși, desigur, nimeni n-ar încerca să compare un lucru care, prin definiție, nu poate fi comparat. Costul stabilit pentru prelevarea, procesarea și stocarea eșantionului în depozitul criogenic este de 1000 de euro (pentru celulele hematopoietice) și de 1400 de euro – pentru celulele mezenchimale. Un an de depozitare – costă 120 de euro (pentru celulele hematopoietice) și 140 de euro (pentru celulele mezenchimale). Dacă plata este efectuată pentru 5-10-18 ani odată, prețul de depozitare se reduce.

    Plata pentru servicii poate fi efectuată în orice instituție financiar-bancară din țara noastră.

  • unicamd unica.md Cum altfel mai pot fi obținute informații despre noile servicii disponibile în Moldova?
  • Mereuță A.

    În primul rând, pe site-ul www.alfabiobank.md

    În al doilea rând, în oficiul ALFA BIOBANK! Trebuie doar să sunați la numărul de telefon 022 88 21 21 sau 076003792, să vă înscrieți și să veniți la oficiul nostru pentru a primi răspunsuri la toate întrebările dvs. Și doar atunci, veți putea lua o decizie corectă, dacă considerați că este necesar să utilizați astfel de servicii.

Notă: Astăzi în lume există peste 450 de bio-bănci în 98 de țări. Printre țările cu cele mai multe instituții se numără (în ordine descrescătoare): SUA, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, India, Canada, Israel, Brazilia, Australia, Belgia, Polonia, Chile, Cipru, China.

Cele mai mari bănci de depozitare a celulelor stem din cordonul ombilical sunt: Cord Blood Registry, ViaCord, Cryo-Cell, China Cord Blood Corporation, Cryo-Save, New York Cord Blood Program, CordVida, Americord, CryoHoldco, Vita34.

ALFA BIOBANK este autorizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova prin ordinul nr. 1097 din 30 septembrie 2019

DETALII DE CONTACT:

Republica Moldova, MD-2038, mun. Chișinău,

Adresa: Bulevardul Decebal 82/5

Telefon: (022) 88 21 21 sau 076003792

www.alfabiobank.md

Durere abdomninală, constipație sau balonare: primele semne de cancer de colon

Semne de cancer la colon. Cancerul de colon este o afecțiune serioasă, iar depistarea timpurie este crucială pentru un tratament eficient, scrie doctorulzilei.ro.

Din păcate, acest tip de cancer nu înregistrează întotdeauna simptome încă de la începutul dezvoltării sale, motiv pentru care unele persoane își dau seama că suferă de această boală atunci când aceasta este deja avansată.

Pentru a putea trata problemele de sănătate, este vital ca acestea să fie identificate în etapele timpurii, astfel încât să nu poată avansa în alte zone sau organe ale organismului.

Este esențial ca omul să fie atent la anumite semnale de alarmă care pot apărea în organismul său, pentru a putea analiza aceste afecțiuni specifice și a le trata cât mai repede posibil.

6 semne de cancer la colon care apar la toaletă

Uneori, semnele acestei afecțiuni pot fi observate chiar în timpul vizitelor la toaletă.

Iată ce semne ar trebui să te alarmeze și cum ar trebui să reacționezi:

1. Sânge în scaun: Observarea de sânge în scaun poate fi un semn al unei probleme grave. Sângele poate fi roșu aprins sau închis la culoare și poate indica prezența unor leziuni sau a unui cancer în colon. Este esențial să consulți imediat un medic pentru evaluare și investigații suplimentare.

2. Schimbări ale obiceiurilor intestinale: Dacă observi schimbări semnificative în obiceiurile tale intestinale, cum ar fi diareea sau constipsții persistente, sau dacă ai senzația că nu poți să-ți golești complet intestinele în timpul defecației, ar trebui să iei în considerare o vizită la medic.

3. Durere abdominală persistentă: Durerea sau disconfortul abdominal care persistă timp îndelungat poate fi un semn al cancerului de colon sau al altor afecțiuni grave. Este important să discuți cu medicul tău despre orice durere inexplicabilă pentru o evaluare adecvată.

4. Pierdere inexplicabilă în greutate: O pierdere inexplicabilă în greutate, fără să urmezi o dietă sau un program de exerciții, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente, inclusiv a cancerului de colon. Este important să menționezi acest simptom medicului tău.

5. Balonare sau senzație de plinătate: Balonarea frecventă sau senzația de plinătate în stomacul inferior pot fi semne ale cancerului de colon, mai ales dacă aceste simptome persistă pe termen lung și nu sunt asociate cu alte cauze evidente, cum ar fi alimentația sau stresul.

6. Anemie: Anemia poate apărea în cazul unui cancer de colon din cauza sângerării cronice în tractul digestiv. Dacă observi simptome precum oboseală excesivă, slăbiciune sau paloare, este important să consulți un medic pentru evaluare și teste de diagnosticare.

Diagnostic și prevenție

Semnele de cancer de colon care apar la toaletă pot fi indicative ale unei afecțiuni grave și trebuie tratate cu seriozitate. Reacționarea promptă și consultarea medicului sunt cheia în depistarea și tratarea eficientă a cancerului de colon.

Dacă observi oricare dintre aceste semne, nu ezita să consulți un medic specialist în gastroenterologie sau oncologie.

După evaluare, medicul tău ar putea recomanda teste de screening, cum ar fi colonoscopia sau testele de sânge specifice, pentru a confirma diagnosticul sau pentru a exclude alte afecțiuni.

  • Adoptă un stil de viață sănătos: Un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat și consumul excesiv de alcool, poate reduce riscul de cancer de colon și poate contribui la sănătatea generală a colonului tău.
  • Cunoaște-ți antecedentele medicale: Dacă există istoric familial de cancer de colon sau alte afecțiuni intestinale, informează medicul pentru a lua măsurile preventive adecvate.
  • Fi vigilent: Este important să fii conștient de corpul tău și să fii atent la orice schimbare sau simptom nou apărut. Nu ignora semnele care te îngrijorează și caută ajutor medical prompt.

A apărut primul tratament împotriva bolii ficatului gras, care afectează aproape jumătate din populație

Autorităţile sanitare americane au autorizat un prim tratament împotriva unei forme grave a aşa-numitei boli a ,,ficatului gras”, care afectează milioane de persoane din Statele Unite, transmite vineri AFP.

Tratamentul, dezvoltat de Madrigal Pharmaceuticals, este autorizat pentru adulţii diagnosticaţi cu steatohepatită non-alcoolică (NASH sau, mai nou, MASH), care suferă de fibroză hepatică.

NASH constă într-o acumulare anormală de grăsimi în ficat, ceea ce declanşează inflamaţia cronică a acestui organ. Celulele ficatului sunt înlocuite treptat de fibroză, ţesut cicatricial care poate degenera în ciroză sau chiar în cancer.

Aceasta este o afecţiune strâns asociată cu obezitatea şi reprezintă o piaţă uriaşă pentru grupurile farmaceutice.

Decizia Agenţiei pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite „aduce speranţă milioanelor de americani”, a reacţionat într-un comunicat Fundaţia Americană pentru Ficat.

Potrivit fundaţiei, NASH/MASH ar urma să devină principala cauză a transplanturilor de ficat în Statele Unite până în anul 2025.

Circa 6 până la 8 milioane de americani ar putea fi vizaţi de acest nou tratament, o cifră care se preconizează că va continua să crească, potrivit unei estimări citate de FDA.

Până în prezent, aceşti pacienţi „nu dispuneau de un medicament care să acţioneze direct asupra leziunilor ficatului lor”, a declarat Nikolay Nikolov, reprezentant din cadrul FDA, citat într-un comunicat.

Tratamentul se administrează pe cale orală, o dată pe zi, alături de o alimentaţie corespunzătoare şi exerciţii fizice.

Autorizarea s-a bazat pe un studiu clinic efectuat pe circa 900 de persoane, care a demonstrat după o perioadă de 12 luni beneficii în cazul pacienţilor care au primit tratamentul, comparativ cu cei cărora li s-a administrat un placebo.

Cele mai frecvente efecte secundare au fost diareea şi greaţa. Această autorizare „reprezintă punctul culminant a 15 ani de cercetare”, a declarat Bill Sibold, manager la Madrigal Pharmaceuticals, citat într-un comunicat. „Este un moment istoric” pentru acest domeniu, a adăugat el.

Tratamentul va deveni disponibil pentru pacienţii din Statele Unite începând din luna aprilie, la farmaciile de specialitate, a indicat compania.

sursa

Ce să faci dimineața pentru scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, deseori, nu dă semne de avertizare, însă, dacă este lăsată necontrolată, poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv arterele, inima, creierul, rinichii, ochii și multe altele. Din fericire, există schimbări în stilul de viață pe care le poți face: „Încercarea acestor schimbări dimineața – când presiunea începe să crească, chiar înainte de a te trezi – este un moment deosebit de bun pentru a începe”, spune John Higgins, MD, cardiolog sportiv la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston.

Dimineața este, de asemenea, momentul în care evenimentele cardiace cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord sunt mai probabil să se întâmple, adaugă dr. Higgins. Uneori, aceste probleme cardiace pot fi cauzate, parțial, de o tensiune arterială crescută dimineața.

Iată cele mai bune obiceiuri de dimineață pentru a scădea tensiunea arterială, indiferent dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau vrei doar să menții inima sănătoasă.

Mai puțină cofeină

Ceașca ta de cafea de dimineață ar putea duce la niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale, mai ales dacă bei mai multe căni pe zi.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina este un stimulent, care poate adăuga un stimulent în pasul tău, dar poate, de asemenea, să crească tensiunea arterială.

Deși motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru este dezbătut, unii experți cred că se datorează faptului că poate bloca un hormon care ajută la lărgirea arterelor. Alții cred că se datorează faptului că poate determina glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, potrivit Clinicii Mayo.

„Două până la patru căni de cafea (aproximativ 200 până la 300 de miligrame de cofeină) vor crește de obicei tensiunea arterială cu aproximativ 8 mm Hg sistolică (adică, numărul de sus) și 6 mm Hg diastolică (adică, numărul de jos),” spune Dr. Higgins.

Veștile bune? Acest vârf nu durează de obicei mult. „Se stinge în aproximativ patru ore”, spune dr. Higgins.

Totuși, pentru a mneține tensiunea arterială stabilă de dimineață, începe ziua cu o ceașcă de cafea decofeinizată, spune el. Și dacă încă ți-e poftă de cofeină, așteaptă până dimineața târziu și bea o singură ceașcă.

Dacă ai antecedente de probleme cu inima sau hipertensiune arterială, discută cu medicul pentru a afla cât de multă cofeină poți consuma pe zi.

Mic dejun echilibrat

Ai obiceiul de a sari peste micul dejun? Lipsa acestei mese poate avea, de fapt, un efect major asupra tensiunii arteriale.

Săritul peste micul dejun este asociat cu hipertensiunea la adulți, conform unei meta-analize din martie 2022 din ‌International Journal of Hypertension‌‌.‌.

Și nu doar când mănânci, ci ‌și ce‌ mănânci este la fel de important. De exemplu, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu nuci și fructe este un mic dejun grozav, echilibrat, care promovează o tensiune arterială mai bună din mai multe motive, spune dr. Higgins.

În primul rând, nucile sunt bogate în omega-3 sau grăsimi sănătoase. Doar o ceașcă de nuci (cum ar fi nucile, migdalele sau alunele) pe zi este legată de o reducere a tensiunii arteriale sistolice de până la 8 mm Hg, adaugă dr. Higgins. În plus, fructe precum kiwi, banana și portocale au fost asociate cu o tensiune arterială scăzută, spune el.

În plus, fructele și nucile sunt de obicei părți importante ale dietei DASH și ale dietei mediteraneene, ambele fiind bogate în alimente pe bază de plante și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod semnificativ, conform unei lucrări din august 2020 din „‌Kardiologia Polska”‌‌.

Fără zahar

De la gogoși la produse de patiserie și cereale, alimentele preferate pentru micul dejun pot fi, din păcate, umplute cu zaharuri adăugate. Și prea mult zahăr poate afecta tensiunea arterială.

„Mâncarea cu zahăr, în special sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, poate afecta căile din organism legate de hormonul aldosteron și peptida endotelină, care ajută ambele la reglarea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

În plus, „nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt asociate cu ateroscleroza (acumularea de plăci în arterele tale), ceea ce va duce la artere mai rigide și, în cele din urmă, la creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

Pentru a preveni acest lucru, limitează cantitatea de zahăr adăugat pe care o consume și o bei în fiecare zi. Fii deosebit de atent când mănânci lucruri precum batoanele pentru micul dejun, iaurturi și cerealele, care au adesea îndulcitori adăugati. Pentru referință, orice aliment cu o valoare zilnică (DV) de 20% (sau mai mare) esteconsiderat un aliment bogat în zahăr, conform studiului Harvard T.H. realizat de Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Zaharurile naturale din fructe și legume ‌nu‌ cresc tensiunea arterială, conform Dr. Higgins. Așa că poți consuma aceste alimente hrănitoare.

Exerciții în mod regulat

În timp ce un antrenament intens vă va face inima să bată și vă va crește temporar valorile tensiunii arteriale, exercițiile fizice dimineața sunt o modalitate excelentă de a susține o tensiune arterială sănătoasă în general.

Două ore și jumătate de exerciții aerobice de intensitate moderată (sau 75 de minute de exerciții aerobice de mare intensitate) și/sau antrenament de forță timp de 90 până la 150 de minute în fiecare săptămână pot scădea tensiunea arterială cu până la 5 mm Hg, spune dr. Higgins.

Meditează dimineața

A face corpul să se relaxeze, mai ales la începutul zilei,  poate avea un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza printr-o practică de meditație, potrivit Harvard Health Publishing.

De fapt, oamenii cu hipertensiune arterială ușoară care practică meditația bazată pe mindfulness s-a dovedit că și-au scăzut tensiunea arterială sistolică și diastolică în studii, potrivit University of Maryland Medical System.

Unul dintre motivele pentru care meditația funcționează în acest caz? Corpul tău este determinat să producă mai mult oxid nitric, care ajută la lărgirea vaselor de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială, potrivit Harvard Health Publishing.

Poți folosi tehnici de meditație și respirație pentru a scădea tensiunea arterială în orice moment al zilei, dar meditația de dimineață poate fi deosebit de utilă pentru a-ți începe ziua cu un sentiment de calm, conform Dr. Higgins.

Dacă ești începător, stai  în liniște timp de cinci minute dimineața. Poți încerca să faci asta timp de 20 de minute, dar dacă nu ai timp, cinci minute vor fi suficiente.

Iată câțiva pași pentru o meditație bazată pe mindfulness, pentru a promova răspunsul de relaxare al corpului tău, conform Harvard Health Publishing:

Stai într-un loc liniștit, cu ochii închiși.

Relaxează-ți mușchii și repetă în tăcere un cuvânt, o frază, un sunet sau o scurtă rugăciune la alegerea ta, iar și iar.

Când gândurile rătăcite interferează (cum vor ele), lasă-le să vină și să plece și să revină la cuvântul, fraza sau sunetul care-ți ghidează meditația.

Sursa: Living Strong; clicksanatate.ro

,,Nu, pogodi”, în curând o nouă serie de desene animate la tv
Articolul anterior
Un elev și-a ucis doi colegi și a rănit alți trei, chiar în ziua în care a împlinit 16 ani
Articolul următor