Personalul medical al instituției a încălcat grav prevederile Codului de etică și deontologie, arată rezultatele anchetei interne în cazul femeii care a avortat singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului. Constatarea aparține comisiei de anchetă creată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
În urma incidentului, conducerea ministerului a dispus aplicarea sancțiunii disciplinare sub formă de avertisment directorului Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, și mustrare aspră directorului medical al instituției, Valentin Țurea, scrie noi.md.
Secretarul general de stat la Ministerul Sănătății, Boris Gîlca, a declarat:
„Avem nevoie ca dumneavoastră să activați corect, să asigurați managementul medical în primul rînd prin comportamentul cu angajații. Este un caz regretabil, unul care ne-a dat o palmă puternică nouă și întregului sistem de sănătate din Moldova. Trebuie să constat că pe lîngă majoritatea medicilor buni pe care îi avem în țară, avem și din aceea care probabil pur întîmplător au îmbrăcat halatul de medic, au deviat de la prevederile jurămîntului lui Hipocrate. Problema nu este în sistem, cum spun unii, ci în om și factorul uman, cu regret”.
De asemenea, în urma investigațiilor, autoritățile au dispus demiterea șefului Secției ginecologie și a moașei principale din cadrul Institutului Mamei și Copilului, sancționarea prin mustrare aspră a asistentei medicale care a fost de gardă în ziua 13 decembrie, a medicului da gardă, precum și a directorului Centrului perinatal din cadrul instituției.
Sergiu Gladun, directorul IMSP Institutul Mamei și copilului a declarat:
„În numele administrației, regret profund și condamn orice încălcări ale protocolului medical, orice devieri de comportament al personalului medical și le calific drept inadmisibile”.
Comisia de anchetă a constatat că tânăra nu a beneficiat de supraveghere suficientă din parte personalului medical la toate etapele de aflare în spital și a fost chiar brutalizată. „Desigur că am constatat aici mai multe lacune, începînd cu faptul că fost o informare insuficientă din partea medicului curant, precum și din partea asistentei medicale, au avut loc probabil și unele insultări și brutalizări, precum și o supraveghere insuficientă din partea medicului de gardă, care ar fi trebuit să o viziteze de mai multe ori în salon. Putea fi aplicată o gamă mai largă de medicamente pentru diminuarea durerii”, a precizat Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de anchetă pe acest caz.
Comisia a mai depistat că așa cum afirmă pacienta, i s-a propus să cumpere unele medicamente care în mod obișnuit sunt repartizate gratuit în spital. În legătură cu acest fapt urmează a fi sancționate și farmaciile din cadrul spitalului.