Savanții ruși au dezvoltat vaccinul anti-Covid oral, sub formă de iaurt

Savantul rus Alexander Suvorov a lucrat de ani de zile la dezvoltarea unui vaccin oral pe bază de produse lactate. Echipa sa de cercetători a dezvoltat prototipuri de vaccinuri împotriva meningitei, gripei și streptococului, iar acum și contra Covid-19, relatează reporterii publicației canadiene Ici Radio. „Este pur și simplu lapte fermentat cu bacterii ce conțin genele coronavirusului”, afirmă omul de știință.

În calitate de șef al Departamentului de Microbiologie Moleculară de la Institutul de Medicină Experimentală din Sankt Petersburg, Alexander Suvorov lucrase deja de ani de zile la dezvoltarea unui vaccin oral pe bază de produse lactate.

Echipa sa de cercetători a dezvoltat prototipuri de vaccinuri împotriva meningitei, gripei și streptococului. De ce să nu adaptăm modelul la Covid-19? Profesorul Suvorov a început imediat să lucreze cu colegii și studenții săi de la Institut.

Fondată în 1888, unitatea se pretinde a fi cel mai vechi institut de cercetare științifică din Rusia. Un pionier în lupta împotriva bolilor infecțioase și a dezvoltării vaccinurilor. Institutul a îmbătrânit, dar nu și-a pierdut prestigiul. Oamenii de știință ruși continuă să inoveze acolo, dar adesea în culise și cu mijloace financiare limitate.

În 1897 Ivan Pavlov a dezvoltat împreună cu câinele său celebra teorie a condiționării și a salivei. Astăzi câinele de bronz stă în mijlocul unei fântâni arteziene.

Tot la intrare, chiar în fața statuii ridicate în memoria celebrului câine, profesorul Suvorov se întâlnește cu jurnaliștii înainte de a le arăta laboratorul său unde se face iaurtul.

„Îmi spuneți că acest lichid este de fapt un vaccin împotriva COVID?”, întreabă un jurnalist?

„Da, este un vaccin împotriva COVID”, răspunde omul de știință cu mândrie, adăugând, cu sticla în mână: „Este pur și simplu lapte fermentat cu bacterii ce conțin genele coronavirusului!”.

„Ideea noastră inițială a fost să folosim această mașinărie genetică a bacteriilor lactate ca platformă sau ca vector pentru a introduce gena pentru orice tip de agent patogen, inclusiv gena coronavirusului, în organism”, spune Alexandru Suvorov

De fapt, echipa sa a avut nevoie de săptămâni pentru a reproduce proteinele genei Covid-19 de care aveau nevoie înainte de a le introduce bacteriilor lactate.

Am făcut niște modele și sinteze, apoi am avut formula de care aveam nevoie, a spus el.

Rezultatul: un iaurt anti-Covid care este administrat într-o singură înghițitură și care arată promițător, conform rezultatelor testelor preliminare efectuate pe sute de animale, în principal șoareci.

Testele au concluzionat că cobaii au dezvoltat anticorpi nu numai în sânge, ci și, în special, în țesuturile mucoase care acoperă sistemul respirator și digestiv, exact acolo unde virusul SARS-CoV-2 crește înainte de a ataca restul corpului uman.

Acesta este un avantaj major, spune profesorul Suvorov, deoarece produce imunitate la punctele de intrare ale infecției, și anume cavitățile nazale și gâtul și intestinul subțire.

Ca să nu mai vorbim, spune el, că răspunsul sistemului imunitar al intestinului este mai puternic decât cel al unei injecții intramusculare.

Un vaccin oral sub formă de iaurt are, de asemenea, meritul de a fi practic și de a elibera mii de profesioniști din domeniul sănătății mobilizați prin campaniile tradiționale de vaccinare.

Este motivant, captivant și încurajator, spune cercetătoarea Anna Tsapieva, care lucrează cu prof. Suvorov. Este convinsă de eficacitatea vaccinului pe care ea și majoritatea colegilor ei l-au băut deja într-un studiu clinic.

Acum așteaptă cu nerăbdare extinderea cercetării în cadrul protocoalelor în vigoare pentru aprobarea vaccinului.

„Avem nevoie de studii clinice. Dar, după cum știți, această cercetare este foarte scumpă!”, spune cercetătoarea Anna Tsapieva

Cu cât pandemia progresează, cu atât crește interesul pentru vaccinul pe bază de iaurt în Rusia. Alexander Suvorov estimează că în termen de trei luni vaccinul ar putea fi aprobat. Următorul pas mare va fi trecerea la studii clinice la scară largă, spune el. Un reportaj video poți urmări aici.

sursa

Un copil a fost găsit mort într-o mașină de spălat, care se afla în funcțiune. Ce spun autoritățile
Articolul anterior
Studiu: persoanele purtătoare de ochelari sunt de până la trei ori mai puțin predispuse să se infecteze cu Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante